Warzywa to bardzo ważne składniki dla naszej codziennej diety. Jak wiemy powinniśmy jeść ich dużo.
Jednym ze sposobów są surówki. Oczywiście nie wszystkie dzieci za nimi przepadają, ale jak zrobimy kolorowe i smaczne to skuszą się i zjedzą choć trochę.
Tak więc jedzmy surówki na zdrowie bo przecież ono jest bardzo ważne.
Wiadomo, że z tą ekologocznością jest różnie ale starajmy się jeśli nie mamy mozliwości uprawy w swoich ogórdkach ( ze względu na ich brak ) kupować u sprawdzonych gospodarzy.
A teraz kilka inspiracji na surówkoe smaczności.
Kolorowa surówka z pekinki
1/4 kapusty pekińskiej
1/2 pęczka rzodkiewki
1/2 świeżego ogórka
1 solidna garść świeżego szpinaku
1/2 czerwonej cebuli
1/2 białej cebuli
1 marchewka
1/4 czerwonej papryki
1/3 pęczka koperku
Do smaku :
sól morska
ocet koperkowy
pieprz kolorowy
cukier
olej rzepakowy
Warzywa takie jak : kapusta, ogórek, rzodkiewka, papryka, cebula pokroić w paski i talarki oraz półtalarki.
Koperek i szpinak posiekać.
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki umieścić w misce i dodać przyprawy do smaku.
Surówkę odstawić na jakieś dziesięć minut aby smaki się przegryzły.
Podawać do dań obiadowych lub jako przekąskę zamiast na przykład kalorycznych słodyczy.
Młoda kapusta z botwinkową nutą na kolorowo
1/2 główki młodej kapusty
8 większych liści botwiny
1 garść szpinaku
1 cebula
6 rzodkiewek
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
1 marchewka
sól
pieprz
olej rzepakowy
ocet
cukier
Kapustę poszatkować i wrzucić do miski.
Umyte warzywa pokroić : botwinę i obie papryki w paseczki.
Cebule pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach a rzodkiewki w plasterki.
Wszystkie składniki wrzucić do kapusty, dodać przyprawy do smaku i wymieszać surówkę.
Podawać po kilkunastu minutach gdy smaki się przegryzą.
Pekinka z pomidorem i rukolą
1 kapusta pekińska ( mała )
1 mała cebula
1 duży pomidor
1 garść świeżej rukoli
sól do smaku
cukier do smaku
ocet do smaku
pieprz do smaku
olej rzepakowy
Kapustę posiekać i wrzucić do miski.
Pomidora umyć i także pokroić a potem dodać do kapusty.
Rukolę lekko pociąć ale nie drobno a cebulę w kostkę.
Po wrzuceniu rukoli i cebuli do pozostałych składników dodać przyprawy do smaku i wymieszać surówkę.
Podawać po kilku minutach gdy smaki się przegryzą.
Pekinka ze szpinakiem i dynią
200 g kapusty pekińskiej
1 garść świeżego szpinaku
3 łyżki pestek dyni
1 marchewka
1 średnia cebula
3 małe ogórki konserwowe
1/2 szk rzeżuchy
3 łyżki kukurydzy z puszki
sól himalajska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
sok z cytryny do smaku
cukier do smaku
1 saszetka oleju z pestek dyni ( 30 ml )
Kapustę poszatkować a marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce do warzyw na grubych oczkach.
Szpinak umyć, osuszyć i posiekać.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Ogórki i cebule dowolnie pokroić.
Wszystkie przygotowane składniki wrzucić do miski, dodać pestki dyni oraz rzeżuchę.
Dodać do smaku wszystkie przyprawy i wymieszać surówkę.
Gotowa surówkę odstawić na kilka minut do przegryzienia się smaków.
Podawać do dań mięs lub ryb na ciepło.
Surówka mieszana
1/2 średniej kapusty pekińskiej
1 czerwona papryka
1 mała cebula
1 pęczek szczypiorku
2 łodygo selera naciowego
3/4 szk rzeżuchy
Sos :
5 łyżek oleju
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
cukier do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
mix chili do smaku
Kapustę poszatkować.
Obraną i umytą cebulę dowolnie pokroić.
Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, umyć i pokroić w krótkie paseczki.
Szczypiorek posiekać a seler pokroić na paseczki.
Wszystkie te składniki wrzucić do miski i przemieszać.
W słoiczku umieścić wszystkie składniki na sos.
Zakręcić pokrywkę i kilka razy energicznie potrząsnąć słoikiem aby składniki się dobrze połączyły.
Gotowym sosem polać surówkę i wymieszać.
Podawać po pięciu minutach.