Mogą być pszenne, żytnie, mieszane, z dodatkami. Jednym słowem takie jakie nam się wymarzą i na jakie mamy ochotę.
W sklepach jest tak duży wybór mąk, że możemy zawsze mieć inne i równie smaczne.
Bo takie domowe bułeczki są najlepsze i w sumie do nich wystarczy nam samo masło, a jeszcze jeżeli jest ono domowej roboty to już nic więcej nie trzeba.
Jeśli nie pieczecie sami bułeczek to zachęcam Was bo to nie jest trudne.
I zapraszam Was po kilka inspiracji, a więcej znajdziecie w mojej księdze przepisów.
Pszenne bułki makowe ze słoika
300 g mąki pszennej typ 500
10 g świeżych drożdży
3/4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 czubata łyżka suchego niebieskiego maku
3 łyżki oleju rzepakowego
ok. 250 ml letniego mleka
dodatkowo:
olej do smarowania słoików
4 łyżki suchego niebieskiego maku
W niewielkiej misce rozetrzeć drożdże do momentu aż będą płynne i dolać olej oraz letnie mleko podgrzane wcześniej w rondelku.
Potem wsypać mąkę zmieszaną z solą, dodać mak, który także można wymieszać razem z mąką, ale nie jest to konieczne.
Połączyć składniki łyżką lub rękoma a potem wyrobić ciasto.
Powinno być miękkie i elastyczne.
Wierzch ciasta i dno miski oprószyć niewielką ilością mąki, zakryć miskę ściereczką i zostawić do lekkiego podrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto wyrasta słoiki o pojemności 350-400 ml posmarować olejem i wysypać makiem. Ciasto ponownie wyrobić ale tylko chwilę, podzielić na 4 części i po jednej z nich włożyć do każdego z przygotowanych słoiczków. Zakryć słoiki ściereczką i znów zostawić do podrośnięcia. Zimne słoiki z ciastem wstawić do piekarnika, nastawić temperaturę na 175 stopni. Gdy lampka kontrolna oznaczająca nagrzanie piekarnika nastawić na 25 minut. Słoiki z upieczonymi bułkami wystawić na kratkę i dopiero po chwili uważając, aby się nie poparzyć wyjąć bułki ze słoików, a potem wystudzić na kratce. Podawać najlepiej z masłem i dżemem lub żółtym serem.
Bułki żurawinowo-dyniowe
50 g suszonej żurawiny
100 g dyni (startej na grubych oczkach)
350 g mąki pszennej typ 500
30 g świeżyć drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
100 ml letniego mleka 3,2%
100 ml letniej wody
Drożdże wrzucić do miski, zasypać cukrem i ucierać aż będą płynne. Następnie wlać letnie mleko i wodę oraz olej. Mąkę przemieszać z solą, wsypać do miski, dodać startą dynię i żurawinę i wyrobić ciasto. Miskę z wyrobionym i oprószonym mąką ciastem zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ponownie wyrobić i podzielić na 8 kawałków. Formować kulki, które kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można zrobić nożem rowek przez środek każdej kulki i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki piec 30 minut w 190 stopniach.
Upieczone bułki przestudzić. Takie bułki najlepiej smakują z domowym masłem.
Bułki mieszane z boczkiem i serem
600 g mąki pszennej typ 500
400 g mąki razowej
50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
250 ml mleka
250 ml ciepłej wody
250 g żółtego sera
300 g wędzonego boczku
1/4 szkl. oleju
Obie mąki wymieszać z solą. Do miski wrzucić drożdże i mieszać je do momentu aż zrobią się płynne. Wlać do drożdży mleko i wodę, wymieszać a potem wsypać mąki.
Ser zetrzeć do miski ze składnikami na tarce a boczek pokroić w kosteczkę i także dodać do miski. Wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie ponownie wyrobić, formować bułki i układać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i znowu zostawić do podrośnięcia. Wyrośnięte bułki wstawić do piekarnika nastawionego na termoobieg na 160 stopni i piec 30 do 35 minut.
Upieczone bułki przestudzić na kratce.
Pszenne bułki ze świeżymi ziołami
1 mała garść świeżej bazylii
1 mała garść świeżej kolendry
1 mała garść świeżego koperku
1 mała garść świeżego tymianku prowansalskiego
1 mała garść świeżego oregano
500 g mąki pszennej typ 500
1/2 szkl letniego mleka
1 szkl. letniej wody
1/4 szkl. oleju lnianego
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
35 g świeżych drożdży
2 łyżki drobno startego sera żółtego
Drożdże rozmieszać z cukrem na płyn. Dolać mleko i wodę oraz dodać sól i olej.
Wsypać mąkę. Zioła posiekać i wrzucić do reszty składników i najpierw wymieszać drewnianą łyżką a potem jeszcze wyrobić ciasto ręcznie. Po wyrobieniu oprószyć je lekko mąką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i formować bułki o dowolnym kształcie. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką. Posypać je startym serem.
Zostawić bułki do wyrośnięcia a potem piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30-35 minut. Po upieczeniu bułki przestudzić na kratce.
Bułki ze szpinakiem i cebulką prażoną
500 g mąki pszennej typ 500
150 g aktywnego zakwasu żytniego
250 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
2 szczypty cukru
4 łyżki oleju
1/2 szkl. prażonej cebulki
2 garście szpinaku
Szpinak umyć i osuszyć a potem posiekać. Do miski wlać zakwas, dodać wodę i wymieszać. Mąkę zmieszać z solą i cukrem, wsypać do zakwasu, dodać olej oraz szpinak i cebulkę. Wyrobić ciasto i zakryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto jest bez drożdży więc zajmie to więcej czasu. Po podwojeniu objętości ponownie wyrobić ciasto. Dłonie zwilżyć olejem, z ciasta odrywać kawałki i formować bułki.
Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i znowu zostawić do wyrośnięcia.
Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.
Gotowe wystudzić na kratce.
Bułki pszenno-żytnie na lnianym oleju
300 g mąki pszennej typ 450
200 g mąki żytniej typ 500
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
350 ml letniej wody
5 łyżek oleju lnianego
W misce robota wymieszać drożdże z cukrem i wodą. Następnie dodawać mąki zmieszane z solą, oczywiście końcówka do wyrabiania to hak. Ciasto wyrabiać 5 minut, dodać olej i wyrabiać kolejne 5 minut. Oprószyć je mąka i zakryć miskę ściereczką niech ciasto podrośnie. Gdy wyrośnie wyjąć ciasto na blat, wyrobić i podzielić na 10 części.
Uformować bułki i układać na dwóch blachach do pieczenia wyłożonych papierem (oczywiście do pieczenia ).
Bułki oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia a potem piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczone przestudzić na kratce.