Wypieki drożdżowe pochłaniają dużo czasu na ich przygotowanie, aby nieco skrócić czas przygotowania, do ich wypieku używam drożdży instant. Drożdżowe słodkości najlepsze są, gdy są jeszcze ciepłe. Wtedy z blaszki znikają prawie wszystkie:-) Do popicia takich słodkości, preferuje zimne mleko.
W moim domu wypieki drożdżowe szczególnie przygotowuje w okresie jesienno - zimowym. Zapraszam na kilka moich propozycji na pyszne drożdżowe słodkości.
Grzebyki krucho- drożdżowe
Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 4 szklanki,
cukier kryształ 1 łyżka,
margaryna 250 g,
drożdże świeże 50 g,
śmietana 12%-18% 6 łyżek,
sól szczypta,
jajko 1 szt,
żółtko 1 szt,
nadzienie:
marmolada o smaku róży 1 mały słoik,
białko 1 szt,
cukier kryształ do posypania,
dodatkowo:
mąka do podsypywania,
Sposób przygotowania:
Drożdże łączymy z cukrem, jakiem, żółtkiem oraz śmietaną i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę i margarynę siekamy nożem, a następnie dodajemy sól oraz mokre składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto nie potrzebuje czasu do wyrośnięcia, więc możemy od razu brać się za wycinanie ciastek. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty. Na połowie ciasta, wzdłuż prostokąta nakładamy marmoladę, możemy nałożyć jej sporo, ponieważ marmolada jest twarda i podczas pieczenia nam nie wyleci z ciastek. Ciastko wzdłuż składamy na pół i nacinamy nożem, tak aby powstał grzebyk. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z ciastkami wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 min, aż będą złociste. Smacznego:-)
Pełnoziarniste drożdżówki z puree z dyni i dżemem z rokitnika
Składniki:
ciasto:
mąka pełnoziarnista 4 szklanki,
drożdże suche 1,5 łyżeczki,
cukier brązowy 4 łyżki,
puree z pieczonej dyni 1 szklanka,
mleko pół szklanki,
masło 100 g,
starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,
sól szczypta,
nadzienie:
dżem 100% z owoców Rokitnik Łowicz pół słoika,
dodatkowo:
mleko do posmarowania drożdżówek,
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy, a masło rozpuszczamy. Mąkę łączymy z drożdżami, puree z pieczonej dyni, cukrem, solą oraz ciepłym mlekiem i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie zagniatamy do momentu aż ciasto pochłonie cały tłuszcz. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok 1h. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Następnie ciasto dzielimy na równe części. Z ciasta formujemy kulki, następnie rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy dżem i dokładnie zlepiamy, tak aby podczas pieczenia drożdżówki się nie pootwierały.
Bułki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem.
Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z bułkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min, aż bułki będą rumiane.
Upieczone bułki posypałam dla ozdoby granulowaną stewią. Smacznego :-)
Strucla z marmoladą różaną
Składniki (na 1 strucle):
Ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki,
cukier 4 łyżki,
jajko 1 szt,
drożdże suche 2 łyżeczki,
skorka cytryny starta 1 łyżeczka,
mleko pół szklanki,
masło 10 dag,
sol szczypta,
Nadzienie:
marmolada różana pół małego słoika,
Ponadto:
cukier puder do posypania,
mleko do posmarowania,
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy, a mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Mąkę przesiewamy, łączymy z drożdżami, cukrem, jakiem, mlekiem, skorka z cytryny i solą. Zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy ponownie do momentu aż ciasto wchłonie cale masło i będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 h. Wyrośnięte ciasto krotko wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy marmoladą, pozostawiając nieposmarowane brzegi ok 2 cm. Następnie ciasto zwijamy jak roladę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h. Po upływie czasu, roladę smarujemy mlekiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 35-45 min i pieczemy w temperaturze 170 stopni. Upieczoną strucle posypujemy cukrem pudrem i kroimy w plastry.
Pączki pieczone
Składniki na 14 pączków:
ciasto:
mąka pszenna 5 szklanek,
drożdże suche 2 łyżeczki,
cukier pół szklanki,
mleko 1 szklanka,
olej pół szklanki,
jajko 1 szt,
żółtka 2 szt,
skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,
sól szczypta,
nadzienie:
marmolada lub konfitura 1 mały słoik,
lukier:
cukier puder 1 szklanka,
sok z pomarańczy lub cytryny 6-7 łyżek,
dodatkowo:
mleko do posmarowania pączków,
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, cukier, drożdże, skórkę z pomarańczy, ciepłe mleko oraz olej. Ciasto bardzo dokładnie zagniatamy, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Następnie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na równe części. Każdą część rozpłaszczamy w dłoniach, na środek nakładamy marmoladę lub konfiturę i dokładnie zlepiamy, aby podczas pieczenia nadzienie nie wyleciało. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepioną stroną do dołu. Blaszkę przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Następnie pączki smarujemy mlekiem. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. aż pączki będą rumiane.
Do soku z pomarańczy stopniowo dodajemy cukier puder i intensywnie mieszamy. Jeśli chcemy gęstszą konsystencję lukru to należy dodać więcej cukru pudru, jeśli zaś wolimy rzadszą to dodajemy więcej soku. Gorące pączki polewamy lurem.