Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pyszne wypieki drożdżowe

Wypieki drożdżowe goszczą w moim domu od dzieciństwa. Do dzisiaj ich zapach kojarzy mi się z ciepłem rodzinnego i pełnego miłości domu.

Wypieki drożdżowe pochłaniają dużo czasu na ich przygotowanie, aby nieco skrócić  czas przygotowania, do ich wypieku używam drożdży instant. Drożdżowe słodkości najlepsze są, gdy są jeszcze ciepłe. Wtedy z blaszki znikają prawie wszystkie:-) Do popicia takich słodkości, preferuje zimne mleko. 

W moim domu wypieki drożdżowe szczególnie przygotowuje w okresie jesienno - zimowym. Zapraszam na kilka moich propozycji na pyszne drożdżowe słodkości. 

 

 

 

Grzebyki krucho- drożdżowe

Pyszne wypieki drożdżowe

Składniki:

ciasto:

mąka pszenna 4 szklanki,

cukier kryształ 1 łyżka,

margaryna 250 g,

drożdże świeże 50 g,

śmietana 12%-18% 6 łyżek,

sól szczypta,

jajko 1 szt,

żółtko 1 szt,

nadzienie:

marmolada o smaku róży 1 mały słoik,

białko 1 szt,

cukier kryształ do posypania,

dodatkowo:

mąka do podsypywania,

 

Sposób przygotowania:

Drożdże łączymy z cukrem, jakiem, żółtkiem oraz śmietaną i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę i margarynę siekamy nożem, a następnie dodajemy sól oraz mokre składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto nie potrzebuje czasu do wyrośnięcia, więc możemy od razu brać się za wycinanie ciastek. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty. Na połowie ciasta, wzdłuż prostokąta nakładamy marmoladę, możemy nałożyć jej sporo, ponieważ marmolada jest twarda i podczas pieczenia nam nie wyleci z ciastek. Ciastko wzdłuż składamy na pół i nacinamy nożem, tak aby powstał grzebyk. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z ciastkami wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 min, aż będą złociste. Smacznego:-) 

 

Pełnoziarniste drożdżówki z puree z dyni i dżemem z rokitnika

Pełnoziarniste drożdżówki z puree z dyni i dżemem z rokitnika - medium

 

 

Składniki:

 

ciasto:

 

mąka pełnoziarnista 4 szklanki,

 

drożdże suche 1,5 łyżeczki,

 

cukier brązowy 4 łyżki,

 

puree z pieczonej dyni 1 szklanka,

 

mleko pół szklanki,

 

masło 100 g,

 

starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,

 

sól szczypta,

 


nadzienie:

 

dżem 100% z owoców Rokitnik Łowicz pół słoika,

 


dodatkowo:

 

mleko do posmarowania drożdżówek,

 


Sposób przygotowania:

 

Mleko podgrzewamy, a masło rozpuszczamy. Mąkę łączymy z drożdżami, puree z pieczonej dyni, cukrem, solą oraz ciepłym mlekiem i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie zagniatamy do momentu aż ciasto pochłonie cały tłuszcz. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok 1h. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Następnie ciasto dzielimy na równe części. Z ciasta formujemy kulki, następnie rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy dżem i dokładnie zlepiamy, tak aby podczas pieczenia drożdżówki się nie pootwierały.

 

Bułki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem.

 

Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z bułkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min, aż bułki będą rumiane. 

 

Upieczone bułki posypałam dla ozdoby granulowaną stewią. Smacznego :-)

 

Strucla z marmoladą różaną

Pyszne wypieki drożdżowe

 

 

Składniki (na 1 strucle):

 

Ciasto:

 

mąka pszenna 3 szklanki,

 

cukier 4 łyżki,

 

jajko 1 szt,

 

drożdże suche 2 łyżeczki,

 

skorka cytryny starta 1 łyżeczka,

 

mleko pół szklanki,

 

masło 10 dag,

 

sol szczypta,

 


Nadzienie:

 

marmolada różana pół małego słoika,

 


Ponadto:

 

cukier puder do posypania,

 

mleko do posmarowania,

 


Sposób przygotowania:

 

Masło rozpuszczamy, a mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Mąkę przesiewamy, łączymy z drożdżami, cukrem, jakiem, mlekiem, skorka z cytryny i solą. Zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy ponownie do momentu aż ciasto wchłonie cale masło i będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 h. Wyrośnięte ciasto krotko wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy marmoladą, pozostawiając nieposmarowane brzegi ok 2 cm. Następnie ciasto zwijamy jak roladę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h. Po upływie czasu, roladę smarujemy mlekiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 35-45 min i pieczemy w temperaturze 170 stopni. Upieczoną strucle posypujemy cukrem pudrem i kroimy w plastry. 

 

Pączki pieczone

Pyszne wypieki drożdżowe

 

Składniki na 14 pączków:

 

ciasto:

 

mąka pszenna 5 szklanek,

 

drożdże suche 2 łyżeczki,

 

cukier pół szklanki,

 

mleko 1 szklanka,

 

olej pół szklanki,

 

jajko 1 szt,

 

żółtka 2 szt,

 

skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,

 

sól szczypta,

 


nadzienie:

 

marmolada lub konfitura 1 mały słoik,

 


lukier:

 

cukier puder 1 szklanka,

 

sok z pomarańczy lub cytryny 6-7 łyżek,

 


dodatkowo:

 

mleko do posmarowania pączków,

 


Sposób przygotowania:

 

Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, cukier, drożdże, skórkę z pomarańczy, ciepłe mleko oraz olej. Ciasto bardzo dokładnie zagniatamy, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Następnie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na równe części. Każdą część rozpłaszczamy w dłoniach, na środek nakładamy marmoladę lub konfiturę i dokładnie zlepiamy, aby podczas pieczenia nadzienie nie wyleciało. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepioną stroną do dołu. Blaszkę przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Następnie pączki smarujemy mlekiem. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. aż pączki będą rumiane.

 

Do soku z pomarańczy stopniowo dodajemy cukier puder i intensywnie mieszamy. Jeśli chcemy gęstszą konsystencję lukru to należy dodać więcej cukru pudru, jeśli zaś wolimy rzadszą to dodajemy więcej soku. Gorące pączki polewamy lurem.

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak