Orzechy laskowe, mimo że są wysokokaloryczne (628 kcal/100 g) i zawierają sporą ilość tłuszczu (61 g/100 g) powinny znaleźć się w diecie każdej osoby, nawet tej na diecie, ponieważ tłuszcz zawarty w orzechach nie tylko nie tuczy, ale również wspomaga procesy przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej.
Orzechy te obniżają również poziom cukru we krwi, a niski indeks glikemiczny (IG=15) oznacza, że nawet osoby chorujące na cukrzycę mogą sięgać po nie w dowolnym momencie.
Jedzone na surowo orzechy laskowe są skarbnicą witaminy E, potasu, fosforu, magnezu i wapnia, więc szczególnie polecane są dla osób, które zrezygnowały ze spożywania nabiału.
Jako produkt orzechy wykorzystuje się nie tylko na przekąskę, ale również w różnego rodzaju ciastach, deserach, jako dodatek do mięs czy sałatek.
Orzechy laskowe na słodko:
Faworki waniliowe w polewie miodowo-rumowej
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- szczypta soli
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
- olej do głębokiego smażenia
Polewa:
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
- 50 g orzechów laskowych
- 50 ml ciemnego rumu
Przygotowanie:
Mąkę, serek, sól, żółtka, cukier, sodę i wydrążone ziarenka z wanilii umieszczamy w misce i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm.
Z ciasta wykrawamy dowolnej wielkości prostokąty. Na środku każdego z nich robimy nacięcie, przez które przeplatamy jeden koniec ciasta. Faworki smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano, a następnie wyciągamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Miód z cukrem i grubo posiekanymi orzechami umieszczamy w rondlu, podgrzewamy do czasu, aż całość mocno zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i mieszamy z rumem.
Polewamy usmażone faworki.
Rolada a'la kinder bueno (przepis)
Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym (przepis)