Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pyszności z orzechami laskowymi

Orzechy laskowe to kolejne dary jesieni, które można nie tylko chrupać między posiłkami, ale również przygotowywać z nich różne pyszności.

Orzechy laskowe, mimo że są wysokokaloryczne (628 kcal/100 g) i zawierają sporą ilość tłuszczu (61 g/100 g) powinny znaleźć się w diecie każdej osoby, nawet tej na diecie, ponieważ tłuszcz zawarty w orzechach nie tylko nie tuczy, ale również wspomaga procesy przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej.

Orzechy te obniżają również poziom cukru we krwi, a niski indeks glikemiczny (IG=15) oznacza, że nawet osoby chorujące na cukrzycę mogą sięgać po nie w dowolnym momencie.

Jedzone na surowo orzechy laskowe są skarbnicą witaminy E, potasu, fosforu, magnezu i wapnia, więc szczególnie polecane są dla osób, które zrezygnowały ze spożywania nabiału.

Jako produkt orzechy wykorzystuje się nie tylko na przekąskę, ale również w różnego rodzaju ciastach, deserach, jako dodatek do mięs czy sałatek.

Orzechy laskowe na słodko:

Faworki waniliowe w polewie miodowo-rumowej

Pyszności z orzechami laskowymi

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 laski wanilii

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia

Polewa:

  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 ml ciemnego rumu

 

Przygotowanie:

Mąkę, serek, sól, żółtka, cukier, sodę i wydrążone ziarenka z wanilii umieszczamy w misce i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm.

Z ciasta wykrawamy dowolnej wielkości prostokąty. Na środku każdego z nich robimy nacięcie, przez które przeplatamy jeden koniec ciasta. Faworki smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano, a następnie wyciągamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Miód z cukrem i grubo posiekanymi orzechami umieszczamy w rondlu, podgrzewamy do czasu, aż całość mocno zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i mieszamy z rumem.

Polewamy usmażone faworki.

 

Rolada a'la kinder bueno (przepis)

Pyszności z orzechami laskowymi

 

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym (przepis)

Pyszności z orzechami laskowymi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak