Rogaliki z rabarbarem :) moje ulubione
Składniki :
mąka 3 szklanki
drożdże 50 gram
ciepłe mleko 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
jajka 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
oraz:
rabarbar 4 łodygi
cukier 1/2 szklanki
do posypania :
cukier puder
Rabarbar kroję w kostkę i duszę z cukrem około 10 minut
- drożdże kruszę do miseczki dodaję 3 łyżki mąki, szczyptę cukru i trochę ciepłego mleka, wszystko dokładnie mieszam
- jak rozczyn zacznie pracować, wlewam go do mąki, dodaję roztrzepane jajka z cukrem i dolewam w trakcie wyrabiania mleko,następnie dodaję masło i ponownie wyrabiam,
ciasto posypuję mąką i zostawiam przykryte ściereczką na 1 godzinę - po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt, następnie wyciąć trójkąty i ułożyć po 1 łyżeczce nadzienia, zawijam rogaliki i kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Po kwadransie pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach około 15 minut.
- po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.