Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Rabarbar w kuchni.

Właśnie trwa sezon na rabarbar, więc trzeba korzystać. Można z niego przygotować wiele smakołyków, co kto lubi, ciasta kruche, ucierane, drożdżowe, pierogi, naleśniki, placuszki i nawet kompot.

Właśnie trwa sezon na rabarbar, więc trzeba korzystać. Można z niego przygotować wiele smakołyków, co kto lubi, ciasta kruche, ucierane, drożdżowe, pierogi, naleśniki, placuszki i nawet kompot.

Rabarbar najczęściej kojarzy się z wiosną i dzieciństwem, gdy surowe łodygi zjadało się posypywane cukrem. Bardzo lubię jego kwaskowaty smak i to, że tak wiele przepisów można z niego przygotować.

W każdym sezonie staram się wymyślać nowe przepisy.

Uwielbiam na podwieczorek zjeść pyszne ucierane ciasto z rabarbarem i do tego kubek gorącej herbaty.

 

A teraz przedstawię Wam kilka ciekawostek o rabarbarze:

- zawiera witaminę A, C, E, potas, błonnik oraz kwas foliowy,

- zawiera dużo kwasu szczawiowego, więc tym samym jest szkodliwy dla osób chorujących na dnę moczanową i nerki,

- jest niskokaloryczny,

- sezon na rabarbar trwa od maja do czerwca,

- rabarbar pochodzi z Chin, Mongolii i południowo-wschodniej Syberii,

- ma właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne,

- kupując rabarbar należy wybierać różowe i jędrne łodygi,

- łodygi rabarbaru obiera się z liści i ze skórki,


Moje propozycje na smakołyki z rabarbarem:

Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu.
Pierogi z rabarbarem zrobiłam pierwszy raz. Wyszły bardzo pyszne. Urozmaiciłam je musem i nutką cynamonu. Polecam przygotować na obiad lub podwieczorek.

Rabarbar w kuchni.

 

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody

Nadzienie:
1 łodyga rabarbaru
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki mielonego cynamonu

Mus:
2 łodygi rabarbaru
cukier do smaku
pół łyżeczki mielonego cynamonu
gorąca woda

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania

Wykonanie:

1. Nadzienie: Rabarbar oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki, oprószamy go cukrem i cynamonem.

2. Mus: Rabarbar oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki i przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do rozgotowania często mieszając. Gdy mus będzie jednolity i gęsty dodajemy cynamon i cukier do smaku, dokładnie mieszamy.

3. Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy szklanką krążki, na każdy nakładamy kawałek rabarbaru i zlepiamy formując pierogi.

4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 -7 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy.

5. Pierogi nakładamy na talerze i podajemy polane gorącym musem.

6. Smacznego.

 

Ucierane ciasto z rabarbarem.
Lubicie ciasta z rabarbarem? Bo ja uwielbiam...i to bardzo. Do tego ciasta postanowiłam dać delikatny serek i to był bardzo dobry pomysł. Ciasto wyszło wilgotne, a za razem mięciutkie. Do tego bardzo delikatne w smaku. Z kolei rabarbar nadaje ciastu lekkiej kwaskowatości. Idealne na podwieczorek.

Rabarbar w kuchni.

 

 

Składniki:

Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 jajka
3 białka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
35 dag serka naturalnego delikatnego ( ja użyłam President )

Dodatkowo:
1 kg rabarbaru
2-3 łyżki cukru

Wykonanie:

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku, następnie dodajemy białka i ucieramy, dodajemy serek i dokładnie ucieramy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta, ucieramy na gładkie ciasto.

2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy równomiernie rabarbar. Rabarbar posypujemy cukrem.

3. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy, kroimy i podajemy.

4. Smacznego.

 

Placuszki z rabarbarem.
Do przygotowania tych placuszków użyłam serka homogenizowanego, dzięki temu zyskały one delikatny smak. Lekko kwaśne, nie za słodkie, takie w sam raz.

Rabarbar w kuchni.

 

Składniki:

Ciasto:
2 jajka
1 serek homogenizowany waniliowy ( 10 dag )
1 łyżka miodu prawdziwego
1 szklanka mąki tortowej
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml mleka

Dodatkowo:
olej do smażenia
1 łodyga rabarbaru

Wykonanie:
1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek i miód, następnie miksujemy kilka chwil, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i mleko. Miksujemy na gładkie bez grudek ciasto.

2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta i mieszamy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.

4. Smacznego.

 

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.

Polecam pyszne drożdżówki z kruszonką.Możemy je również zabrać do koszyka na piknik.

Rabarbar w kuchni.

 

Składniki:
Ciasto:
4 dag drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
2 jajka
3 łyżki masła lub margaryny

Nadzienie:
około 30 dag rabarbaru

Kruszonka:
5 dag zimnego masła
5 dag cukru
10 dag mąki tortowej

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.

2. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru,1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

3. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,utarte z cukrem jajka,stopione masło i zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko.

4. Z ciasta formujemy kulę,przekładamy do miski,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłym miejscu.

5. Rabarbar oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy na małe kawałki.

6. Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki.

7. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną,za pomocą szklanki wycinamy 2 krążki,jeden krążek zostawiamy cały,a z drugiego mniejszą szklaną wykrawamy obręcz,którą układamy na krążku.Pozostałe ciasto wałkujemy i tak formujemy drożdżówki. Do środka nakładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.

8. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

9. Następnie drożdżówki pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

10.Smacznego.

 

Życzę smacznych inspiracji

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak