Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Racuchy- znakomity deser na gorąco

Racuchy to wspaniały pomysł na deser. Niesamowity smak placuszków kojarzy się nam ze smakiem dzieciństwa. Myślę, ze każdy z nas jako dziecko chętnie zjadał racuszki i ciągle powraca do tego smaku.

Racuchy to tradycyjna, polska potrawa przygotowana z mąki, mleka, jajek, cukru i odrobiny soli. Do ciasta dodaje się również drożdże lub inny środek spulchniający. Placuszki możemy przygotować w tradycyjny sposób z dodatkiem pokrojonych jabłek, które dodajemy do ciasta. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem. Lubię dodatkowo posypać je jeszcze cynamonem, który świetnie komponuje się z jabłkami. Możemy również pobawić się nieco smakami i wykonać placuszki z innymi owocami. Poza tym możemy do ciasta dodać bakalie lub rożnego rodzaju aromaty, które urozmaicą ich smak. Dodatkowo, usmażone placuszki, możemy polać polewą  czekoladową . Racuchy są smażone na tłuszczu, wiec są bardzo kaloryczne, ale każdy z Nas od czasu do czasu może sobie pozwolić na taką rozkosz dla podniebienia. Porcja racuchów to obłędny w smaku deser, który każdemu z Nas poprawi humor. Przedstawiam kilka moich odsłon na racuchy.

 

Racuszki z  gruszką  o smaku piernika

Składniki:
- mąka pszenna 2 szklanki,
- mleko 1,5 szklanki,
- cukier waniliowy 1 opakowanie,
- cukier drobny 2 łyżki,
- gruszki 2 szt,
- drożdże suche 1 łyżeczka,
- jajko 1 szt,
- przyprawa do piernika 2 łyżki,
- olej kokosowy do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzać, następnie połączyć z mąką, cukrem drobnym i waniliowym, jajkiem i drożdżami. Gruszki myjemy wydrążamy pestki, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy wszystko razem. Odstawiamy ciasto na ok 1 godzinę. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Racuszki możemy podawać z polewą czekoladową lub z cukrem pudrem.

Racuszki z gruszką o smaku piernika - medium

 

Racuchy jabłkowo-orzechowe z rodzynkami

Składniki:
- maka pszenna 1 szklanka,
- maka pełnoziarnista 1 szklanka,
- mleko 1 szklanka,
- woda ciepła 1 szklanka,
- drożdże suche 1 łyżeczka,
- cukier brązowy 4 łyżki,
- sól szczypta,
- jabłka 4 szt,
- orzechy włoskie pół szklanki,
- rodzynki 4 łyżki,

Dodatkowo:
- cukier puder i cynamon do posypania,
- olej kokosowy do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i dodać obrane i pokrojone w małe kawałki jabłka. Odstawić ciasto na godzinę w cieple miejsce przykryte ściereczką. Następnie tłuszcz kokosowy rozgrzać i smażyć placuszki z obu stron na rumiano. Gotowe racuchy posypać cynamonem i cukrem pudrem. Smacznego:-) 

Racuchy jablkowo-orzechowe z rodzynkami - medium

 

Racuchy z żurawiną i lekkim aromatem cytrynowym

 

Składniki:

Ciasto:
- mąka pszenna 2 szklanki,
- cukier brązowy 4 łyżki,
-  jajko 1 szt,
- drożdże suche 1 łyżeczka,
- mleko 1 szklanka,
- skorka z cytryny 1 łyżka,
- żurawina 4 łyżki,
- sól szczypta,

Dodatkowo:
- cukier puder,
- olej kokosowy.

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzać, następnie wsypać wszystkie składniki ciasta do miski, wymieszać z mlekiem i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto. Smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem.

Racuchy z żurawiną i lekkim aromatem cytrynowym - medium

 

 

Patrycja33 19.10.2016 00:26
Ja podaje czasem racuszki z polewa z białej czekolady, lub z bita śmietaną. Mnóstwo kalorii, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :-)
Doradca Smaku 17.10.2016 08:40
A jak jeszcze podajecie racuchy?:)
Docherro 15.10.2016 19:29
Pyszne racuchy:)
Kuchcik gotuje 15.10.2016 15:12
Racuchy to smak mego dzieciństwa :) Z jabłkami i żurawiną znam, czas na wypróbowanie jak smakują z gruszką. Wyglądają apetycznie, dziękuję za inspiracje :)
Patrycja33 14.10.2016 22:23
Dziękuję, Bardzo mi milo :-)
cooleczka 14.10.2016 19:53
ale smakowicie wygladają :)
bietka 14.10.2016 18:00
bardzo lubię racuchy, a te wszystkie wyglądają bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak