Racuchy to tradycyjna, polska potrawa przygotowana z mąki, mleka, jajek, cukru i odrobiny soli. Do ciasta dodaje się również drożdże lub inny środek spulchniający. Placuszki możemy przygotować w tradycyjny sposób z dodatkiem pokrojonych jabłek, które dodajemy do ciasta. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem. Lubię dodatkowo posypać je jeszcze cynamonem, który świetnie komponuje się z jabłkami. Możemy również pobawić się nieco smakami i wykonać placuszki z innymi owocami. Poza tym możemy do ciasta dodać bakalie lub rożnego rodzaju aromaty, które urozmaicą ich smak. Dodatkowo, usmażone placuszki, możemy polać polewą czekoladową . Racuchy są smażone na tłuszczu, wiec są bardzo kaloryczne, ale każdy z Nas od czasu do czasu może sobie pozwolić na taką rozkosz dla podniebienia. Porcja racuchów to obłędny w smaku deser, który każdemu z Nas poprawi humor. Przedstawiam kilka moich odsłon na racuchy.
Racuszki z gruszką o smaku piernika
Składniki:
- mąka pszenna 2 szklanki,
- mleko 1,5 szklanki,
- cukier waniliowy 1 opakowanie,
- cukier drobny 2 łyżki,
- gruszki 2 szt,
- drożdże suche 1 łyżeczka,
- jajko 1 szt,
- przyprawa do piernika 2 łyżki,
- olej kokosowy do smażenia,
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać, następnie połączyć z mąką, cukrem drobnym i waniliowym, jajkiem i drożdżami. Gruszki myjemy wydrążamy pestki, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy wszystko razem. Odstawiamy ciasto na ok 1 godzinę. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Racuszki możemy podawać z polewą czekoladową lub z cukrem pudrem.
Racuchy jabłkowo-orzechowe z rodzynkami
Składniki:
- maka pszenna 1 szklanka,
- maka pełnoziarnista 1 szklanka,
- mleko 1 szklanka,
- woda ciepła 1 szklanka,
- drożdże suche 1 łyżeczka,
- cukier brązowy 4 łyżki,
- sól szczypta,
- jabłka 4 szt,
- orzechy włoskie pół szklanki,
- rodzynki 4 łyżki,
Dodatkowo:
- cukier puder i cynamon do posypania,
- olej kokosowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i dodać obrane i pokrojone w małe kawałki jabłka. Odstawić ciasto na godzinę w cieple miejsce przykryte ściereczką. Następnie tłuszcz kokosowy rozgrzać i smażyć placuszki z obu stron na rumiano. Gotowe racuchy posypać cynamonem i cukrem pudrem. Smacznego:-)
Racuchy z żurawiną i lekkim aromatem cytrynowym
Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna 2 szklanki,
- cukier brązowy 4 łyżki,
- jajko 1 szt,
- drożdże suche 1 łyżeczka,
- mleko 1 szklanka,
- skorka z cytryny 1 łyżka,
- żurawina 4 łyżki,
- sól szczypta,
Dodatkowo:
- cukier puder,
- olej kokosowy.
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać, następnie wsypać wszystkie składniki ciasta do miski, wymieszać z mlekiem i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto. Smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem.