Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Recenzja książki "Moje smaki" Michela Morana

Każde danie przyrządzona przez mistrza kuchni Michela Morana to wyjątkowa mieszanka smaków, nieprzeciętna umiejętność łączenia tradycji z nowoczesnością oraz doskonała znajomość składników. To potrawy, które je się oczami...

Juror polskiej edycji MasterChefa, mistrz kuchni z ponad 30 letnim doświadczeniem, Hiszpan urodzony we Francji, od lat mieszkający w Polsce – Michel Moran, wydał niedawno książkę kulinarną -„Moje smaki”.

W publikacji znajdziecie 130 przepisów na dania na każdą okazję. To w większości przepisy z wykorzystaniem sezonowych składników - apetyczne przystawki, smakowite dania główne oraz wyśmienite desery. W przepisach tu zebranych widoczny jest silny wpływ kuchni europejskiej, a w szczególności śródziemnomorskiej.
Michel Moran podpowiada jakich składników nie powinno zabraknąć w naszej kuchni, aby w kilka chwil móc wyczarować smaczny posiłek dla rodziny.

Recenzja książki


Książkę rozpoczynają przepisy na buliony – nieoceniony składnik wielu dań, baza pod wyśmienite sosy , zupy czy potrawki. Znajdziecie tu także przepisy na wyśmienite sosy do sałat, mięs oraz domowy makaron.
Rozdział przekąski to smaczne przepisy nie tylko na klasyczny tatar wołowy, ale także ciekawie zapowiadająca się szarlotka z dwóch łososi czy polędwica cielęca na zimno w sosie z tuńczyka.
W rozdziale poświęconym zupom, znajdziecie całą paletę pysznych smaków. Poprzez szybkie w przygotowaniu zupy kremy, przez lekkie andaluzyjskie gazpacho, po idealne na chłodniejsze dni rozgrzewające zupy - czosnkową, wiejską czy cebulową. Rozdział „Dania główne” to przede wszystkim wyśmienite propozycje na obiady mięsne i rybne. Nie zabrakło tutaj także przepisów na dania makaronowe.
Od rozdziału poświęconego deserom nie sposób oderwać oczu. To przepisy na musy czekoladowe, naleśniki, tarty, czy choćby na takie klasyki jak clafoutis czy creme brulee.
Znajdziecie tu nie tylko przepisy na proste dania jak choćby zupę jarzynową minestrone, ale także na te wymagające dłuższego czasu przygotowania np. ossobuco. Dzięki tej mieszance różnorodności, każdy czytelnik znajdzie coś dla siebie.

Przepisy zredagowane są w sposób czytelny i przejrzysty. Do niektórych autor dołączył notkę „pomysły, rady i uwagi”. Wymienia również przybory kuchenne, które będą niezbędne do przygotowania dania. Wiele z przepisów podzielonych jest na etapy przygotowania składników oraz kluczowy sposób wykonania, co znacznie ułatwi przygotowanie dań osobom początkującym. Dodatkowo, na końcu książki znajduje się tematyczny oraz alfabetyczny spis potraw. Jedynym minusem tej publikacji jak dla mnie jest to, że nie każdy przepis opatrzony jest zdjęciem gotowej potrawy, a niektóre z nich zawierają jedynie zdjęcie składnika użytego w daniu. Szkoda, bo pozostałe zdjęcia autorstwa Igora Grątkowskiego kuszą, skutecznie pobudzają apetyt i zachęcają do kulinarnych eksperymentów.
Polecam sięgnięcie do tej publikacji i zapoznanie się z zebranymi tu przepisami. Odkryjecie najlepsze smaki mistrza kuchni Michela Morana, przeżyjecie fantastyczną podróż po europejskiej kuchni i poznacie niezwykle ciekawe propozycje na smaczne dania na każdą okazję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak