Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Recepta na zdrowie - ryby

Spożywanie ryb jest bardzo zdrowe. Dlatego powinniśmy przynajmniej raz w tygodniu spożywać rybę. Zapraszam na wpis o rybach i pomysłach na ich przygotowanie.

 

Zapraszam na moje propozycje dań rybnych 

Roladki rybne 

Recepta na zdrowie - ryby

Składniki :

• filety rybne 3
• mąka pszenna 1 szklanka
• jajka 2
• olej rzepakowy
• sok z cytryny 30 ml
• przyprawa do dań Kucharek
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• sól
• przyprawa do ryb
• cebula 6 plasterków

Wykonanie:

Filety rybne opłukujemy w wodzie i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy na plastry. Sok z cytryny dajemy do mniejszej miseczki, dodajemy wszystkie przyprawy i całość dobrze mieszamy. Gotową marynatą nacieramy rybę z każdej strony. Na natartą rybę dajemy plastry cebulki i zwijamy w roladki spinając trzema wykałaczkami, aby podczas smażenia rybki się nie rozpadły. Gotowe ryby dajemy na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu aż rybki nabiorą złotego koloru i będą w środku upieczone.

 

Ryba z frytkownicy

Recepta na zdrowie - ryby

Składniki :

  • filety rybne 6 
  • bułka tarta 2 szklanki
  • jajka 2 
  • Pieprz czarny- MŁYNEK
  • sól
  • przyprawa do ryb

 Wykonanie:

Rybę opłukać i osuszyć. Następnie rybę nacieramy przyprawami. Po natarciu rybę maczamy w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Panierowaną rybę dajemy do rozgrzanej frytkownicy na około 5-8 minut.

Ryba po grecku

Recepta na zdrowie - ryby

Składniki :

• filety z mintaja 1.5 kg
• marchewki 3
• pietruszka
• por 1/2
• cebula 1 duża
• olej 1/2 szklanki
• koncentrat pomidorowy 4 łyżki
• jajko 1
• mąka pszenna 4 łyżki
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• pieprz biały Prymat
• słodka papryka Prymat 1/2 łyżeczki
• cukier kryształ 1/2 małej łyżeczki

Wykonanie:

Fileta opłukujemy w wodzie i osuszamy. Po osuszeniu fileta rybnego kroimy go na mniejsze kawałki i dajemy do wody na 15 minut z jedną łyżką soli. Następnie kawałki fileta rybnego obtaczamy w jajku a później w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do ładnego zarumienienia się filetów. Pora, marchewkę oraz cebulkę umyć oskrobać i pokroić w paski. W garnku rozgrzewamy resztę oleju wrzucamy przygotowane warzywa i dusimy na małym ogniu kilka minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy 1/3 szklanki wody, koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw.Wszystko razem mieszamy. Na sam koniec dodajemy cukier. Po wymieszaniu dodajemy usmażoną rybkę i dusimy całość pod przykryciem około 10-15 minut.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak