Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Robimy wiejską kiełbasę

Nie ma to jak pyszna domowa kiełbasa.

Nie ma to jak pyszna domowa kiełbasa. Zapach przyprawionego mięsa na kiełbasę a potem zapach jej wędzenia to uczta dla nosa a potem dla podniebienia. Ja z domową kiełbasą zaczynam przygodę a pomaga mi w tym najstarszy brat, który robi domowe wędliny już od ładnych lat. Do domowej kiełbasy dodaje skórkę wieprzową i tu spotkałam się z opinią, że jak to do domowej kiełbasy skóry ??? Ale zapewne wiecie, że jest to naturalny klej, który wiąże nam masę mięsną. Ale jak widać nie każdy o tym wie i stąd te opinie. Jednak najważniejsze jest to, że to domowy wyrób a nie sklepowy często udający kiełbasę, bo wystarczy przeczytać skład tych kiełbas, które często tylko mają nazwę kiełbasa a do kiełbasy jej daleko. Ja zapraszam na swoją wersję kiełbasy wiejskiej, może się skusicie.

 

Wiejska kiełbasa

Robimy wiejską kiełbasę

 

5 kg łopatki wieprzowej
5 kg karkówki
2 kg pręgi wołowej
ok. 1 l wody przegotowanej chłodnej
500 g skór wieprzowych
1 kg słoniny lub tłustego świeżego boczku
3 op mieszanki ziół do wiejskiej kiełbasy (Frykas wujka Teodora razem 61,5 g )
3 główki czosnku
pieprz do smaku
2 gramy saletry potasowej na każde 5 kg mięsa
40 g soli kuchennej na każde 5 kg mięsa
 
jelita naturalne
 
Łopatkę i karkówkę pokroić na kawałki.
Dodać sol i saletrę ( wcześniej wymieszać ).
Wszystko wymieszać i odstawić na 12-24 godziny w zimne miejsce.
Potem mięso posegregować ( tłuściejsze osobno i chudsze osobno ).
Tłuściejsze zmielić na cienkim sicie razem ze słoniną lub boczkiem i  ugotowanymi wcześniej do miękkości skórkami.
Wołowinę zmielić osobno na drobnym sicie i dokładnie wymasować z wodą do momentu powstania kleiku.
Zmielone mięsa umieścić w jednej misce, dodać przyprawy oraz przeciśnięty czosnek i wymieszać masę.
Odstawić ponownie na kilka godzin, w miarę potrzeby jeszcze doprawić.
Jelita opłukać i wymoczyć w letniej wodzie.
Potem za pomocą nadziewarki napełniać jelita formując pętka.
Wieszać je na drążkach i zostawić na godzinę do obsuszenia.
Po tym czasie umieścić drążki z wędliną w wędzarce i wędzić około 1,5 - 2 godziny w temperaturze 50 - 80 stopni aż temperatura po nakłuciu widelcem w środku kiełbasy osiągnie 70 - 74 stopnie.
Po uwędzeniu kiełbasę można spryskać wodą lub parzyć przez 10 minut w wodzie o temperaturze 75 stopni.
Gotową kiełbasę rozwiesić do wyschnięcia w chłodnym miejscu.
 
Robimy wiejską kiełbasę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak