Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Rogale świętomarcińskie .

11 listopada dzień Św. Marcina w tym dniu w Poznaniu wypieka się rogale z nadzieniem z białego maku, bakali i orzechów. Chodź nie mieszkam w Poznaniu wspieram tradycję i od rana w moim domu pachnie rogalikami.Połowa skonsumowana przez domowników.

Drugą połowę musiałam schować ,aby mogła doczekać popołudnia.

 

                  ♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣

 

Rogale są pracochłonne ale warto.

 

Ciasto zrobiłam wczoraj ,noc leżakowało w lodówce.

Rano piekłam.

Ale od początku:

Produkty powinny być w temperaturze pokojowej.

CIASTO :
30 g świeżych drożdży
250 lekko podgrzanego mleka
500 g mąki
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
50 g masła stopionego
200 g masła w temperaturze pokojowej
masa:
mak niebieski 200 gr
białka 2 sztuki
cukier 1/2 szklanki
orzechy włoskie drobno posiekane około 1/2 szklanki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA.

MASA MAKOWA:


mak zalać wrzącą wodą ,przykryć na około 30 minut następnie przełożyć na sitko ,zmielić dwa razy, do zmielonego maku dodałam cukier oraz posiekane drobno orzechy , białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej .


Drożdże pokruszyć wymieszać z łyżką cukru i mąki oraz 1/2 szklanki letniego mleka, odstawić na ok. 10 -15 minut. Mąkę przesiać na stolnicę ,cukier utrzeć z żółtkami,50 g masła stopić .Do mąki wlać rozczyn, resztę mleka, żółtka ,wyrabiać kilka minut a następnie wlewać partiami letnie masło i wyrabiałam dalej. Odstawiłam je w misce przykrytej ściereczką na ok.1 godz.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, lekko i rozwałkować na prostokąt 2/3 powierzchni posmarować miękkim masłem ,ciasto złożyć na 3 części najpierw zaginając do środka część bez masła a potem drugi koniec z masłem,obrócić o 90 stopni i rozwałkować jeszcze raz na prostokąt takiej wielkości jak przed złożeniem, ponownie złożyć na 3 części. ciasto szczelnie zawinąć w folię spożywczą i odstawiłam do lodówki na godzinę, po godzinie ciasto wyjąć ponownie rozwałkować na prostokąt, złożyć i na godzinę do chłodzenia ,tak postępuję jeszcze dwa razy ,Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt pokroić na trójkąty na każdy nałożyć porcję masy zwijać ,przed pieczeniem posmarować jajkiem,i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut w temperaturze 220ºC. Obniżyć temperaturę do 190ºC i piec dalej przez 10 minut.po upieczeniu polukrować i posypać posiekanymi orzechami.

 

 Rogale świętomarcińskie .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak