Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Rogaliki na pikniki

Rogaliki chyba każdy lubi, mogą być na słodko lub wytrawnie. A co ważne możemy zabrać je ze sobą na pikniki czy inne majowe wycieczki.

Rogale, rogaliki zawsze pyszne, puszyste i dla każdego. Na dworze robi się coraz cieplej więc coraz częściej robimy wycieczki a to rowerowe a to autem. Takie rodzinne wypady za miasto na łono natury są mile spędzone. Ale trzeba też coś zjeść. Oprócz potraw z grilla możemy zajadać się smacznymi domowymi rogalikami. Zapraszam więc po kilka inspiracji. 

Rogaliki z borówkami

 

Rogaliki na pikniki

 

500 g mąki pszennej typ 500
1 łyżka mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
1/2 szkl. cukru
2 jajka + 1 jajko
25 g świeżych drożdży
1/2 szkl. mleka 3,2%
200 g margaryny do pieczenia
cukier puder do posypania
borówki amerykańskie (u mnie mrożone)


Wszystkie składniki na rogaliki powinny mieć taką samą temperaturę.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i dwiema łyżkami mleka na płynną masę.
Do miski wsypać mąkę, cukier, wbić 2 jajka i na tarce o grubych oczkach zetrzeć margarynę a potem dodać rozmieszane drożdże i za pomocą miksera połączyć składniki.
Następnie wyjąć wszystko na blat lub stolnicę, podsypać mąką i wyrobić ciasto, przełożyć je do miski, oprószyć mąką i zostawić pod przykryciem na 15 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić w miarę konieczności podsypywać mąką i podzielić je na dwie części.
Każdą część ciasta wałkować na koła, pociąć radełkiem na osiem trójkątów.
Borówki oprószyć łyżką mąki i układać porcjami na szerszych kawałkach ciasta.
Zwijać rogaliki od szerszej strony do węższej i układać po 8 na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie jajko, które zostało rozbełtać i posmarować nim rogaliki. Zostawić na 15 minut i potem wstawić obie blachy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na około 20 minut aż będą rumiane. Rogaliki po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

Rogaliki krucho drożdżowe

 

Rogaliki na pikniki

Ciasto:
1 kg mąki pszennej
100 g drożdży
3/4 szkl. miodu
1 szkl. gęstej śmietany
250 g margaryny 
2 żółtka
1 jajko
Dodatkowo:
2 duże jabłka
150 g masy krówkowej czekoladowej
posypka cukrowa do dekoracji
Lukier:
1,5 szkl. cukru pudru
4 łyżki sosu truskawkowego do deserów
2 łyżki soku z cytryny
do posmarowania rogalików 1 rozmącone jajko


W dużej misce drożdże rozmieszać z miodem.
Wsypać mąkę, dodać żółtka, jajko, śmietanę, wkroić margarynę i wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W czasie wyrastania ciasta, obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić każde na 8 cząstek. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować na koło, podzielić na 8 kawałków.
Każdy trójkąt posmarować masą krówkową, następnie położyć po cząstce jabłka i zawinąć rogaliki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 30 minut.
Z cukru pudru, sosu truskawkowego i soku cytrynowego zrobić lukier.
Po wyjęciu i wystudzeniu posmarować rogaliki przygotowanym lukrem i posypać posypką cukrową.

 

Maślane rogale z makiem

 

Rogaliki na pikniki

1 kg mąki pszennej typ 500
400 g masła
1 łyżka soli ( płaska )
1 łyżka cukru
50 g świeżych drożdży
1 szkl. mleka
3 jajka + 1 jajko
2 łyżki mleka
mak suchy

Do miseczki włożyć drożdże, dodać cukier, dwie łyżki mleka i łyżeczkę mąki. Dokładnie wymieszać, i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać.
Następnie na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło, dodać 3 jajka, wlać mleko i wyrośnięty zaczyn. Pomagając sobie mikserem połączyć składniki, a potem wyjąć ciasto na blat i zagnieść je aby było gładkie. Ciasto położyć w oprószonej mąką misce, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie przebić ciasto, znowu lekko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą część ciasta wałkować na koła i radełkiem pociąć na osiem trójkątów. Ciasto zwijać w rogale zaczynając od szerszej części tak, aby końcówka była podwinięta pod rogal. Rogale układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy rogal posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Rogale zostawić do podrośnięcia i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 25-30 minut. Upieczone rogale lekko przestudzić.

 

Rogaliki z kiełbasą i grillowym rarytasem

 

Rogaliki na pikniki


CIASTO:
2 jajka
3 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mleka
200 g margaryny do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży
1 kiełbasa 
200 g grillowego rarytasu ( morela, żurawina, kapary, oliwki, chili )
50 g żółtego sera
1 jajko
1 łyżka mleka

Do rondelka wlać mleko, dodać łyżeczkę cukru, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Lekko podgrzać i przykryć zaczyn, zostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną margarynę, sól, wbić jajka i wlać wyrośnięty zaczyn. Mikserem połączyć składniki, a potem wyjąć cisto na blat, zagnieść je, uformować w kulę i oprószone zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić, podzielić na dwie części i każdą wałkować na okrągłe placki. Każdy z nich pociąć radełkiem na 6 trójkątów. Kiełbasę pokroić na 12 słupków. Na końcu każdego trójkąta od szerszej strony rozłożyć po łyżeczce grillowego rarytasu, na niego słupek kiełbasy i zwijać rogaliki. Układać je na blachach do pieczenia robiąc odstępy.
Każdy rogalik posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką wody i na rogaliki zetrzeć ser.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni z termoobiegiem i piec rogaliki przez 30 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

 

Rogaliki z rabarbarem

 

Rogaliki na pikniki

Składniki:
1 kostka margaryny
20 g drożdży
2/8 szklanki mleka
8 łyżeczek cukru
4 szklanki mąki
2 jajka
2 szczypty soli
1 słoiczek rabarbaru niskosłodzonego
cukier puder do posypania


W rondelku zagrzać lekko mleko, dodać rozkruszone w palcach drożdże i wymieszać.
Następnie dodać cukier, wymieszać aby się rozpuścił. W drugim naczyniu roztopić lekko margarynę ale tak aby była jeszcze gęsta nie całkowicie roztopiona.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać a następnie dodać rozbełtane jajka oraz zaczyn drożdżowy i margarynę. Drewnianą łyżką połączyć składniki i zagnieść ciasto.
Oprószyć mąką i odstawić na około 20 minut. Potem podzielić ciasto na dwie części i każdą rozwałkować na okrągłe placki. Radełkiem lub nożem pociąć koło na 8 części na szerszym brzegu każdego z nich położyć po łyżeczce rabarbaru.
Zaczynając od szerszego brzegu zwijać ruloniki i zawijać na kształt rogalików.
Rogaliki układać na blachach z wyposażenia kuchenki wyłożonych papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik na 160 stopni i termoobieg i gdy się zagrzeje wstawić blachy do piekarnika. Rogaliki piec 20 minut a po upieczeniu posypać cukrem pudrem (jeszcze ciepłe ).

 

Drożdżowe rogaliki z dżemem agrestowym

 

Rogaliki na pikniki

400 g mąki pszennej typ 500 
1 szczypta soli
3 łyżki cukru
60 g margaryny do pieczenia
100 ml mleka
12,5 g świeżych drożdży
2 żółtka
1/2 łyżeczki amoniaku

dodatkowo:
1 jajko
płatki migdałowe do posypania
dżem agrestowy

Mleko podgrzać a margarynę stopić w osobnych naczyniach. Do miski wrzucić drożdże, mieszać z cukrem aż będą płynne. Dodać mleko, tłuszcz i wymieszać. Następnie wsypać mąkę zmieszaną z solą i amoniakiem i wymieszać dość energicznie a potem zagnieść ciasto. Oprószyć je odrobioną mąki i zakryć miskę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Podrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na okrągłe placki. Radełkiem lub nożem pociąć każdy placek na 8 trójkątów i na brzegu szerszej strony położyć po łyżeczce dżemu. Zwijać rogaliki od szerszej do węższej strony i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc odstępy. Zostawić pod przykryciem do podrośnięcia.
Gdy wyrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać rozdrobnionymi płatkami migdałowymi. Rogaliki piec 10 minut w 240 stopniach. Upieczone przestudzić zakryte ściereczką. 

 

 

bietka 06.05.2016 13:34
przepyszne propozycje rogalików :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak