Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Rogaliki wodne

Mój debiut z tym przepisem. Aż dziwne, bo zalegał wiele lat w zeszycie Mamy :) Trafiłam na niego przypadkowo i postanowiłam zrobić. Zwłaszcza, że słyszałam o tych rogalikach już jakiś czas temu. Robi się je szybko i przyjemnie, a smakują wybornie! Z jednej porcji otrzymałam 16 sztuk, więc następnym razem obowiązkowo ją podwoję ;)

Rogaliki wodne


Składniki:

  • 25g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej

 

Składniki na rozczyn mieszamy w miseczce i odstawiamy aż do podwojenia objętości.

 

  • 1.5-2 szklanki mąki
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • łyżka cukru zwykłego
  • szczypta soli
  • 100g masła
  • jajko

 

Dodatkowo:

  • dżem lub konfitura (u mnie morelowa)

 

Do miski wsypujemy połowę mąki, a następnie dodajemy resztę składników wraz z rozczynem. Zagniatamy ciasto, podsypując je resztą mąki. Ciasto powinno być elastyczne ale nie klejące. Formujemy z niego kulę.

Do dużej miski wlewamy zimną wodę i wkładamy w nią ciasto.

Po około 30 minutach ciasto wypłynie.

Wtedy wyjmujemy je i dzielimy na 2 części. Jeśli będzie się za bardzo kleiło, wtedy podsypujemy je mąką, ale nie za dużo.

Rozwałkowujemy na cienki okrągły placek i ostrym nożem dzielimy na 8 trójkątów.

Na brzegu każdego układamy po łyżeczce nadzienia.

Zawijamy, zaczynając od szerszego brzegu. Lekko zawijamy.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp 185 st około 25 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!


Rogaliki wodne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak