Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Rogaliki...rogaliki.

Rogaliki są pyszne. Idealne na podwieczorek czy piknik.

Rogaliki są pyszne. Idealne na podwieczorek czy piknik.

Wbrew pozorom ciasto drożdżowe nie jest trudne do wykonania, potrzeba tylko trochę cierpliwości, czasu i ciepła. Do rogalików jest duży wybór nadzienia, każdy może wybrać coś dla siebie. Ja proponuję rogaliki z marmoladą, makiem, orzechami i wiórkami kokosowymi, bo takie najbardziej lubi moja rodzina. Można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, oblać lukrem czy polewą czekoladową. Rogaliki można podać na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy, herbaty lub z mlekiem czy kakao. Można je zabrać do pracy lub na piknik.

Nie bójcie się ciasta drożdżowego, zapach pieczonych rogalików i smak jest wyjątkowy. Bardzo polecam.


Tutaj przedstawię kilka propozycji na sprawdzone rogaliki:

Rogaliki ,,topielce'' z marmoladą.
Te rogaliki są niezwykle pyszne, ciasto jest trochę inne niż tradycyjne drożdżowe, moim zdaniem jest bardziej wilgotne. Przepis mam od wielu lat, gdzieś tam od kogoś odpisany, dawno ich nie piekłam, a dzisiaj przyszedł czas na przypomnienie.

Rogaliki...rogaliki.


Składniki:

Ciasto:
50 dag mąki tortowej
5 dag świeżych drożdży
12,5 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru
pół szklanki śmietany 12 %
1 cukier waniliowy
1 jajko
pół małej łyżeczki amoniaku

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
26 dag marmolady twardej wieloowocowej od JAMAR
cukier puder do posypania rogalików

Wykonanie:

1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną, następnie wbijamy jajko, dodajemy amoniak i dokładnie mieszamy. Do mąki dajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto.

2. Z ciasta formujemy kulę i zawijamy w czystą ściereczkę, wkładamy do większego garnka, zalewamy zimną wodą, garnek musi być prawie pełny i odstawiamy, aż ciasto wypłynie na powierzchnię, u mnie to trwało około półtorej godziny.

3. Gdy ciasto wypłynie wyjmujemy je z wody i ściereczki, kładziemy na posypanej mąką stolnicy i chwilę zagniatamy, aż przestanie się kleić.

4. Następnie ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy na okrągłe krążki i dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy marmoladę i zwijamy formując rogaliki. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.

5. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 - 30 minut.

6. Upieczone rogaliki studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.

7. Życzę smacznego.

 

Rogaliki z nadzieniem kokosowym.
Tak pysznych rogalików jeszcze nie jadłam, są po prostu idealne, żeby się o tym przekonać trzeba je upiec. Niezwykle mięciutkie ciasto i kokosowe nadzienie to bardzo pyszne połączenie. Dodam, że podczas pieczenia po całym domu roznosi się wspaniały zapach i już nie można się doczekać kiedy już będą.

Rogaliki...rogaliki.

 

Składniki:

Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki tortowej

Ciasto:
50 dag mąki tortowej
2 jajka
pół szklanki cukru
5 dag masła
pół szklanki ciepłego mleka
1 cukier waniliowy

Nadzienie:
20 dag wiórek kokosowych
1 szklanka mleka
pół szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
2. Mleko zagotowujemy z cukrem. Wiórki mieszamy z mąką ziemniaczaną, następnie wsypujemy do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.

3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.

4. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

5. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

6. Smacznego.

 

Drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami.
Takie rogaliki są bardzo pyszne. Niezwykle mięciutkie i pachnące. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się cudowny zapach i już nie można się doczekać kiedy będą gotowe.

Rogaliki...rogaliki.

 

Składniki:

Rozczyn:
10 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki mąki tortowej

Ciasto:
1 kg mąki tortowej
2 jajka
2 białka
1 szklanka cukru
szczypta soli
50 ml oleju
1 szklanka ciepłego mleka

Masa makowa:
20 dag suchego zmielonego maku ( kupiłam gotowy )
pół szklanki rodzynek
cukier do smaku
około 1 szklanka gorącego mleka
olejek migdałowy według uznania

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania rogalików

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Jajka i białka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, sól i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto, na koniec dodajemy olej i zagniatamy aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Masa makowa: Zmielony mak wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy do niego gorące mleko i mieszamy. Mleka wlewamy tyle i mak wchłonie. Następnie dodajemy rodzynki, cukier i olejek według uznania. Studzimy.

4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.

5. Rogaliki układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

6. Upieczone rogaliki studzimy, oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy.

7. Smacznego.

 

Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem.
Nie wiem czy wiecie, ale dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Orzecha. Upiekłam je za nim się o tym dowiedziałam... przeczytałam o tym na jednym z portali kulinarnych i pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to ,,przecież ja dzisiaj upiekłam rogaliki z orzechami''. A takim pysznym rogalom nie można się oprzeć. Mięciutkie ciasto, pyszne orzechowe nadzienie i słodki lukier...zapewniam, że na jednym się nie skończy.

Rogaliki...rogaliki.

 


Składniki:

Rozczyn:
10 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki mąki pszennej

Ciasto:
1 kg mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka cukru
15 dag masła
1 szklanka ciepłego mleka

Nadzienie:
30 dag orzechów włoskich
cukier trzcinowy do smaku
pół szklanki gorącego mleka

Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
orzechy włoskie do dekoracji

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Nadzienie: Gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy nadzienie: Orzechy mielimy w maszynce lub miksujemy blenderem ( ja miksowałam blenderem ) dodajemy cukier trzcinowy i stopniowo wlewając gorące mleko dokładnie mieszamy. Nadzienie powinno byś takie lekko gęste, dlatego możemy nie wykorzystać całego mleka.

4. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.

5. Pieczenie: Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

6. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem przez kilka minut, cukier dodajemy stopniowo, ponieważ jego ilość zależy od wielkości białka. Gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim rogale. Następnie dekorujemy drobno pokrojonymi orzechami i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

7. Podanie: Gdy lukier zastygnie rogale są gotowe do podania. Smacznego.

Życzę smacznych inspiracji

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak