Rogaliki są pyszne. Idealne na podwieczorek czy piknik.
Wbrew pozorom ciasto drożdżowe nie jest trudne do wykonania, potrzeba tylko trochę cierpliwości, czasu i ciepła. Do rogalików jest duży wybór nadzienia, każdy może wybrać coś dla siebie. Ja proponuję rogaliki z marmoladą, makiem, orzechami i wiórkami kokosowymi, bo takie najbardziej lubi moja rodzina. Można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, oblać lukrem czy polewą czekoladową. Rogaliki można podać na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy, herbaty lub z mlekiem czy kakao. Można je zabrać do pracy lub na piknik.
Nie bójcie się ciasta drożdżowego, zapach pieczonych rogalików i smak jest wyjątkowy. Bardzo polecam.
Tutaj przedstawię kilka propozycji na sprawdzone rogaliki:
Rogaliki ,,topielce'' z marmoladą.
Te rogaliki są niezwykle pyszne, ciasto jest trochę inne niż tradycyjne drożdżowe, moim zdaniem jest bardziej wilgotne. Przepis mam od wielu lat, gdzieś tam od kogoś odpisany, dawno ich nie piekłam, a dzisiaj przyszedł czas na przypomnienie.
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki tortowej
5 dag świeżych drożdży
12,5 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru
pół szklanki śmietany 12 %
1 cukier waniliowy
1 jajko
pół małej łyżeczki amoniaku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
26 dag marmolady twardej wieloowocowej od JAMAR
cukier puder do posypania rogalików
Wykonanie:
1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną, następnie wbijamy jajko, dodajemy amoniak i dokładnie mieszamy. Do mąki dajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto.
2. Z ciasta formujemy kulę i zawijamy w czystą ściereczkę, wkładamy do większego garnka, zalewamy zimną wodą, garnek musi być prawie pełny i odstawiamy, aż ciasto wypłynie na powierzchnię, u mnie to trwało około półtorej godziny.
3. Gdy ciasto wypłynie wyjmujemy je z wody i ściereczki, kładziemy na posypanej mąką stolnicy i chwilę zagniatamy, aż przestanie się kleić.
4. Następnie ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy na okrągłe krążki i dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy marmoladę i zwijamy formując rogaliki. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.
5. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 - 30 minut.
6. Upieczone rogaliki studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.
7. Życzę smacznego.
Rogaliki z nadzieniem kokosowym.
Tak pysznych rogalików jeszcze nie jadłam, są po prostu idealne, żeby się o tym przekonać trzeba je upiec. Niezwykle mięciutkie ciasto i kokosowe nadzienie to bardzo pyszne połączenie. Dodam, że podczas pieczenia po całym domu roznosi się wspaniały zapach i już nie można się doczekać kiedy już będą.
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki tortowej
Ciasto:
50 dag mąki tortowej
2 jajka
pół szklanki cukru
5 dag masła
pół szklanki ciepłego mleka
1 cukier waniliowy
Nadzienie:
20 dag wiórek kokosowych
1 szklanka mleka
pół szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
2. Mleko zagotowujemy z cukrem. Wiórki mieszamy z mąką ziemniaczaną, następnie wsypujemy do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.
4. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
5. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6. Smacznego.
Drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami.
Takie rogaliki są bardzo pyszne. Niezwykle mięciutkie i pachnące. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się cudowny zapach i już nie można się doczekać kiedy będą gotowe.
Składniki:
Rozczyn:
10 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki mąki tortowej
Ciasto:
1 kg mąki tortowej
2 jajka
2 białka
1 szklanka cukru
szczypta soli
50 ml oleju
1 szklanka ciepłego mleka
Masa makowa:
20 dag suchego zmielonego maku ( kupiłam gotowy )
pół szklanki rodzynek
cukier do smaku
około 1 szklanka gorącego mleka
olejek migdałowy według uznania
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania rogalików
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Jajka i białka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, sól i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto, na koniec dodajemy olej i zagniatamy aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
3. Masa makowa: Zmielony mak wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy do niego gorące mleko i mieszamy. Mleka wlewamy tyle i mak wchłonie. Następnie dodajemy rodzynki, cukier i olejek według uznania. Studzimy.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.
5. Rogaliki układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6. Upieczone rogaliki studzimy, oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy.
7. Smacznego.
Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem.
Nie wiem czy wiecie, ale dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Orzecha. Upiekłam je za nim się o tym dowiedziałam... przeczytałam o tym na jednym z portali kulinarnych i pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to ,,przecież ja dzisiaj upiekłam rogaliki z orzechami''. A takim pysznym rogalom nie można się oprzeć. Mięciutkie ciasto, pyszne orzechowe nadzienie i słodki lukier...zapewniam, że na jednym się nie skończy.
Składniki:
Rozczyn:
10 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka cukru
15 dag masła
1 szklanka ciepłego mleka
Nadzienie:
30 dag orzechów włoskich
cukier trzcinowy do smaku
pół szklanki gorącego mleka
Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
orzechy włoskie do dekoracji
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
3. Nadzienie: Gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy nadzienie: Orzechy mielimy w maszynce lub miksujemy blenderem ( ja miksowałam blenderem ) dodajemy cukier trzcinowy i stopniowo wlewając gorące mleko dokładnie mieszamy. Nadzienie powinno byś takie lekko gęste, dlatego możemy nie wykorzystać całego mleka.
4. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.
5. Pieczenie: Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem przez kilka minut, cukier dodajemy stopniowo, ponieważ jego ilość zależy od wielkości białka. Gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim rogale. Następnie dekorujemy drobno pokrojonymi orzechami i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
7. Podanie: Gdy lukier zastygnie rogale są gotowe do podania. Smacznego.
Życzę smacznych inspiracji