Rolada rybna
Składniki :
• filety rybne 50 dag
• włoszczyzna
• cebula 1 średnia
• liście laurowe Prymat 2
• jaja 2
• bułka tarta 2 łyżki
• masło 1.5 łyżki
• natka pietruszki 1.5 łyżki
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
Wykonanie :
Włoszczyznę oraz cebulę obieramy myjemy i osuszamy następnie kroimy na kawałki. Zalewamy 3 szklankami wody, doprawić przyprawami i ugotować. Po ugotowaniu wywar ostudzić. Filety opłukać następnie osuszyć, na mniejsze kawałki zemleć z cebulą o drobnym sitku. Dodać bułkę tartą, jajka oraz posiekaną pietruszkę. Całość wyrabiamy na masę ma być kleista jak pasztet. Przyprawiamy jeszcze raz solą oraz pieprzem. Na zwilżonej i posmarowanej resztą masła kilkakrotnie złożone gazie (siateczka jak do szynki domowej) ułożyć masę rybną nadajemy jej podłużny kształt. Zawinąć i związać końce. Następnie gotową roladę dajemy do wrzątku z włoszczyzny i gotujemy 20-25 minut. Po ugotowaniu przełożyć na talerz i czekać aż ostygnie.