Dziś Dzień Babci. A jak mamy takie święto to i obiad świąteczny musi być.
W taki dzień jak dziś warto przygotować bardziej świąteczny obiad. Ja też już jestem babcią od prawie 8 miesięcy i nie ma nic przyjemniejszego od uśmiechu i tego jak na mój widok wyciąga do mnie rączki. Oczywiście jak babcia w kuchni to i wnusia w kuchni, już stara się pomagać, bo kuchnia bardzo ją ciekawi. Ale, ale dziś mowa o świątecznym obiedzie przecież. Tak więc zapraszam Was na propozycję mięsa czyli roladek, które możecie podać z ulubionymi dodatkami.
Roladki schabowe brokułowo - paprykowe
- 4 kotlety ze schabu ( po około 150 g )
- 1 brokuł bez dolnej części
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżka masła
- sól do smaku
- papryka ostra do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- piri piri do smaku
- 1 łyżka kaszy manny
PRZYGOTOWANIE:
Brokuła posiekać, paprykę po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojone warzywa. Chwilę smażyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać kaszę mannę i wymieszać nadzienie. Kotlety opłukać, osuszyć i cienko rozbić tłuczkiem do mięsa. Każdy kotlet oprószyć solą, pieprzem kolorowym i papryką. Farsz podzielić na 4 części i nałożyć po jednej na każdy kotlet. Zwinąć roladki i zawinąć każdą z osobna w folię spożywczą zawiązując końce aby podczas gotowania roladki się nie rozleciały. Roladki włożyć do garnka, zalać zimną wodą tak aby były zakryte i gotować 20 minut od zagotowania siew wody. Po ugotowaniu roladki podawać bezpośrednio lub podsmażyć na patelni. Podawać np. z frytkami i surówka z kapusty pekińskiej w sosie jogurtowo koperkowym.