Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Roladki schabowe brokułowo - paprykowe

Dziś Dzień Babci. A jak mamy takie święto to i obiad świąteczny musi być.

W taki dzień jak dziś warto przygotować bardziej świąteczny obiad. Ja też już jestem babcią od prawie 8 miesięcy i nie ma nic przyjemniejszego od uśmiechu i tego jak na mój widok wyciąga do mnie rączki. Oczywiście jak babcia w kuchni to i wnusia w kuchni, już stara się pomagać, bo kuchnia bardzo ją ciekawi. Ale, ale dziś mowa o świątecznym obiedzie przecież. Tak więc zapraszam Was na propozycję mięsa czyli roladek, które możecie podać z ulubionymi dodatkami.

 

Roladki schabowe brokułowo - paprykowe

 

Roladki schabowe brokułowo - paprykowe

  • 4 kotlety ze schabu ( po około 150 g )
  • 1 brokuł bez dolnej części
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżka masła
  • sól do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • piri piri do smaku
  • 1 łyżka kaszy manny

PRZYGOTOWANIE:

Brokuła posiekać, paprykę po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojone warzywa. Chwilę smażyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać kaszę mannę i wymieszać nadzienie. Kotlety opłukać, osuszyć i cienko rozbić tłuczkiem do mięsa. Każdy kotlet oprószyć solą, pieprzem kolorowym i papryką. Farsz podzielić na 4 części i nałożyć po jednej na każdy kotlet. Zwinąć roladki i zawinąć każdą z osobna w folię spożywczą zawiązując końce aby podczas gotowania roladki się nie rozleciały. Roladki włożyć do garnka, zalać zimną wodą tak aby były zakryte i gotować 20 minut od zagotowania siew wody. Po ugotowaniu roladki podawać bezpośrednio lub podsmażyć na patelni. Podawać np. z frytkami i surówka z kapusty pekińskiej w sosie jogurtowo koperkowym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak