Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Rozgrzewające potrawy na jesień

Nie dawno zawitała do nas cudowna złota jesień. Temperatura powietrza coraz bardziej spada w dół, więc czas wyciągnąć z szaf ciepłe swetry i czapki. Należy również pomyśleć nad tym jak możemy rozgrzać się od środka.

Na zewnątrz temperatura jest coraz niższa, a do domu wracamy coraz bardziej zmarznięci, a wtedy najlepiej rozgrzać się miseczką  pysznego i najlepiej ostrego dania. Podczas jesieni oraz zimy w moim domu najczęściej gości Dahl z soczewicy. Jest to niezwykle aromatyczna potrawa z kuchni indyjskiej, która doskonale rozgrzewa, a jej smak jest obłędny. Zapraszam na kilka moich przepisów, które są idealne na jesienną porę.  

 

Bigos z wołowiną i boczkiem

Rozgrzewające potrawy na jesień

Składniki:

kapusta biała 2 kg,

kapusta kiszona 1 kg,

suszone grzyby(dodałam zmielone 4 łyżki),

cebula 1 szt,

czosnek 3 ząbki,

koncentrat pomidorowy 3 łyżki,

sos sojowy 3 łyżki,

majeranek pół łyżeczki,

cząber 1 łyżeczka,

kminek 1 łyżeczka,

liść laurowy 2 szt,

ziele angielskie 5 ziaren,

papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki,

sól i pieprz do smaku,

boczek wędzony surowy 300 g,

 mięso wołowe 1 kg,

olej do smażenia,


Sposób przygotowania:

Kapustę białą poszatkować, zalać wodą i nastawić na palnik. Dodać  suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie. Kapustę gotujemy do miękkości na małym ogniu. W tym czasie pieczemy mięso. Możemy je wcześniej zamarynować lub przed samym pieczeniem natrzeć słodką papryką, solą i pieprzem, obsmażyć z każdej ze stron na rozgrzanym oleju, a następnie przekładamy na blaszkę wraz z tłuszczem ze smażenia. Mięso posypujemy majerankiem, oraz dodatkowo możemy natrzeć czosnkiem. Blaszkę lub naczynie żaroodporne należy przykryć, aby podczas pieczenia mięso nie wyschło. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Do ugotowanej kapusty dodajemy pokrojoną i odcedzoną kapustę kiszoną oraz pozostałe przyprawy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojony boczek i smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy do bigosu. Upieczoną pieczeń kroimy w kostkę lub szarpiemy i dodajemy do bigosu. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, podobno  do tradycyjnego bigosu nie powinno dodawać się przecieru, ale w moim domu zawsze się dodawało, więc ja również przygotowuje go w ten sposób. Bigos odstawiamy w chłodne miejsce, następnego dnia ponownie go gotujemy przez 1 godzinę, oraz następnego dnia ponownie go gotujemy i wtedy według mnie bigos jest najlepszy, bo wszystkie smaki zdążą się przegryźć. 

 

Gulasz wieprzowy

Rozgrzewające potrawy na jesień

 

Składniki:

 

mięso wieprzowe łopatka lub karkówka 30 dag,

 

papryka czerwona 1 szt,

 

papryka żółta pół szt,

 

cebula 1 szt,

 

czosnek 2 ząbki.,

 

koncentrat 2 łyżki,

 

mąka pszenna 3 łyżki,

 

woda lub bulion ok 2 i 1/4 szklanki,

 

liść laurowy 2 szt,

 

owoc jałowca 3 ziarna,

 

cząber 1/4 łyżeczki,

 

majeranek 1 łyżeczka,

 

papryka słodka 1 łyżeczka,

 

chili, pieprz i sol do smaku,

 

olej do smażenia,

 


Sposób przygotowania:

 

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mąkę pszenną łączymy z papryką słodką w proszku, mieszamy i obtaczamy w tym kawałki mięsa.

 

Cebule obieramy, drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej i chwile podsmażamy. Następnie dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony. Mięso stopniowo podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy przyprawy i dusimy. Od czasu do czasu mięso należy pomieszać, aby nie przypaliło się od spodu. Po 30 min duszenia mięsa, dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dusimy do miękkości mięsa i warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku.

 

Rozgrzewający Dahl z czerwonej soczewicy

Rozgrzewające potrawy na jesień

 

 

Składniki:

 

soczewica czerwona 2 szklanki,

 

pomidory 4 szt,

 

czosnek 2 ząbki,

 

cebula 1 szt,

 

koncentrat 4 łyżki,

 

kmin Rzymski 1 łyżeczka,

 

kolendra mielona 1 łyżeczka,

 

garam masala pół łyżeczki,

 

kurkuma pół łyżeczki,

 

kminek pół łyżeczki,

 

imbir szczypta,

 

cząber 1/4 łyżeczki,

 

pieprz, sol, chili do smaku,

 

papryka słodka mielona pół łyżeczki

 

natka pietruszki 4 łyżki,

 

olej do smażenia,

 


Sposób przygotowania:

Cebule i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy, podsmażamy chwile, aby uwolniły swój aromat a następnie dolewamy wodę. Soczewice dokładnie płuczemy 3 razy, następnie dodajemy do cebulki. Podlewamy wodą, tak aby soczewica była przykryta. Pomidory zalewamy wrzątkiem, następnie obieramy ze skorki, kroimy w kostkę i dodajemy do soczewicy. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy soczewica będzie miękka, dodajemy koncentrat. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy nią gotową potrawę. Podajemy z chlebkiem Naan lub z dowolnym pieczywem.  

 

Meksykańska zupa z wołowymi pulpetami

Rozgrzewające potrawy na jesień

 

 

Składniki:

 

cebula 1 szt,

 

pieczarki 350 g,

 

papryka czerwona 1,5 szt,

 

kukurydza konserwowa pół puszki,

 

fasolka czerwona 1 puszka,

 

papryczka chili 1-2 szt,

 

czosnek 2 ząbki,

 

koncentrat pomidorowy 5 łyżek,

 

liść laurowy 2 szt,

 

ziele angielskie 4 ziarna,

 

papryka słodka w proszku pół łyżeczki,

 

chili w proszku do smaku,

 

sól i pieprz do smaku,

 

olej do smażenia,

 

mąka 1,5 łyżki,

 


pulpety wołowe:

 

mięso mielone wołowe 500 g,

 

czosnek 2 ząbki,

 

jajko 1 szt,

 

chili w proszku do smaku,

 

sól i pieprz do smaku,

 

olej do smażenia,

 


Sposób przygotowania:

 

Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebulki. Podsmażamy przez chwilkę, a następnie podlewamy wodą. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, drobno posiekaną papryczkę chili i przyprawy. Gdy papryka będzie miękka to dodajemy koncentrat pomidorowy, odcedzoną kukurydzę, czerwoną fasolkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mąkę łączymy z zimną wodą, mieszamy tak aby nie było grudek. Do mąki z zimną wodą dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do zupy, następnie zagotowujmy i przyprawiamy.

 

Do mięsa dodajemy czosnek, jajko i przyprawy. Formujemy okrągłe pulpeciki i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy z gorącą zupą. 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak