Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Rozmaryn w kuchni

Rozmaryn w kuchni nada Twoim potrawą wyrazistego smaku i zapachu. Zapraszam na ciekawe przepisy na obiad z rozmarynem w roli głównej.

Rozmaryn jedna z wielu przypraw , która świetnie nadaje smak danym potrawą i nie tylko . Rozmaryn jest bogaty w witaminy A, C oraz flawonoidy. Bardzo wyrazisty smak nadaje podczas pieczenia ziemniaków piekarniku a także różnego rodzaju mięsa. Poprawia pracę nasze krążenia , działa antydepresyjnie a także wspomaga pracę naszej wątroby.  Rozmaryn działa bardzo dobrze na układ trawienny a także działa obniżającą na poziom cukru.

Zapraszam na moje propozycje wykorzystania rozmarynu w kuchni

Mój rozmaryn w kuchni mała zaszczepka :)

Rozmaryn w kuchni

 Karkówka po gospodarsku

Rozmaryn w kuchni

Składniki :

• karkówka 1.5 kg
• ziemniaki 1 kg
• cebula 2
• natka pietruszki pęczek
• tymianek 1/4 łyżeczki
• liście laurowe Prymat 2
• sok z cytryny 2 łyżki
• bulion 1/2 szklanki
• smalec 1 łyżka
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• rozmaryn kilka świeżych gałązek
• pieprz biały Prymat

Wykonanie :

Mięso , myjemy i osuszamy . Po osuszeniu mięsa odkrawamy niepotrzebne rzeczy.
Następnie widelcem nakłuwamy karkówkę. Całą karkówkę nacieramy pieprzem, pieprzem białym sokiem z cytryną oraz solą. Przykrytą karkówkę odstawiamy do chłodnego miejsca na 2 godziny . Następnie na rozgrzanej patelni obsmażamy z każdej strony karkówkę . Podsmażamy do ładnego zarumienienia się karkówki z każdej strony. Po podsmażeniu wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180-200 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki , przelać na sicie wrzątkiem i ułożyć wokół mięsa razem z pokrojoną cebulką , dodać pokruszony liść laurowy posypać przyprawami i pietruszką. Skrapiamy całość lekko bulionem i pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Schab po skandynawsku

Rozmaryn w kuchni

Składniki :

• schab bez kości 2 kg
• tymianek 1 łyżeczka
• imbir mielony 1/2 łyżeczki
• rozmaryn kilka świeżych gałązek
• olej 2 łyżki
• wino białe wytrawne 3 łyżki
• sól do smaku 2 łyżeczki
• czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka

Wykonanie :
Na samym początku opłukujemy i osuszamy mięso . Po osuszeniu mięsa oczyszczamy mięso. Olejem mieszamy z winem oraz z wszystkimi przyprawami .Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na jedną godzinę przed nacieraniem mięsa. Po wyciągnięciu marynaty z lodówki nacieramy dokładnie mięso i wkładamy do naczynia żaroodpornego. I odstawiamy na godzinę przed pieczeniem . Po wyciągnięciu mięsa wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 80-90 minut.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak