Przepisów na ciasto na pierogi jest wiele i każdy uważa, że jego jest najlepszy.
Każdy kto lepi pierogi ma swój przepis i ten własnie uważa za najlepszy. Ja lubiąc eksperymenty próbuję różnych ciast na pierogi. Do niedawna uważałam oczywiście, że mój jest ten jedyny. Potem odkryłam przepis Andrzeja Polana i też myślałam, że to ten. Ale jak się okazało jeszcze później tym numerem jeden okazał się przepis na ciasto na pierogi z masłem. Do pierogów jak wiemy możemy użyć różnych nadzień od wytrawnych kończąc na słodkich. Ja dziś proponuję Wam przepisy na różne ciasta na pierogi. A który okaże się według Was najlepszy ???
Ruskie na cieście z masłem
ciasto :
500 g mąki pszennej typ 500
230 ml ciepłej wody
2 szczypty soli
50 g miękkiego masła
1 jajko ( M )
2 żółtka
nadzienie :
500 g ugotowanych ziemniaków
350 g
sera twarogowego chudego
1 duża cebula
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa.
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, wystudzić.
Do ziemniaków dodać cebulę oraz ser i przyprawy do smaku, wymieszać nadzienie.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i pozostałe składniki.
Wymieszać i wyrobić ciasto.
Zawinąć je w folię spozywczą i odłożyć na pół godziny.
Po tym czasie wałkować porcje ciasta, wycinać kółka ( u mnie średnicy 10 cm ) i nakładać porcje nadzienia.
Zlepiać pierogi i układać na ściereczce a drugą zakryć aby pierogi nie wysychały.
Gotować kilka minut partiami po kilka minut od wypłynięcia.
Wyjmować łyżką cedzakową na talerze i okrasić skwareczkami.
Pierogi z kapustą, grzybami i golonką
CIASTO :
6 szk mąki pszennej typ 650 + do podsypywania
ok 3 szk gorącej wody
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
FARSZ :
2 solidne garście suszonych grzybów
500 g gotowanego mięsa z golonki
600 g kiszonej kapusty
1 cebula
kilka łyżek oleju
sól
pieprz
FARSZ :
Grzyby zalać w garnku ciepłą wodą i moczyć a potem ugotować.
Odcedzić i ostudzone posiekać.
Kapustę ugotować w garnku z wodą, wystudzić, odcedzić i drobno pokroić.
Mięso z golonki także pokroić a cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na odrobinie oleju.
Wszystkie składniki farszu przełożyć do miski, dodać przyprawy i wymieszać farsz.
CIASTO :
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać i zrobić dołek.
Gorącą wodę wymieszać z olejem i wlewając ją mieszać z mąką.
Potem wyjąć połączone składniki na blat roboczy lub stolnicę i wyrobić ciasto.
Ciasto pierogowe dzielić na porcje, cienko wałkować w miarę potrzeby podsypywać mąką i wycinać kółka ( u mnie średnica 10 cm ).
Na środek każdego kółka kłaść porcje farszu ( u mnie mniejsza łyżka do lodów ) i zlepiać pierogi.
Gotowe układać na ściereczce, przykryć drugą aby pierogi nie wysychały.
W dużym garnku zagotować sporą ilość wody, posolić ją, znów zagotować i wkładać pierogi partiami.
Od momentu wypłynięcia gotować kilka minut a potem wyjmować delikatnie łyżką cedzakową.
Pierogi podawać na gorąco z surówką i np. podsmażonym boczkiem wędzonym.
Domowe pierogi z jagodami i serem
Ciasto :
500 g mąki typ 500
100 ml mleka
100 ml wody
50 ml oleju
1 małe jajko
1/2 łyżeczka soli
Nadzienie :
2 szk jagód świeżych
350 g twarogu
cukier do smaku
2 łyżki kaszy manny
Dodatkowo :
1 szk kwaśnej śmietany
jagody do posypania
Twaróg rozgnieść z cukrem i wymieszać z kaszą manna i jagodami.
Do miski wsypac makę, dodać sól, mieszając widelcem wlewać mleko, olej, wodę wymieszaną z jajkiem.
Połączyć składniki i wyrobić elastyczne ciasto.
Wałkować je, wycinać kółka i układać porcje farszu, zlepiać pierogi i układać na ściereczce.
Pierogi gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłyniecia.
Wyjmować łyżką cedzakową na talerze, polać śmietaną i dodatkowo posypać świeżymi jagodami.