Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Różne oblicza mielonych

Bardzo lubiane i często goszczą na naszych stołach. A mowa o kotletach mielonych.

Kotlety mielone znamy i lubimy. Mogą być z mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego lub mieszanego. Ale do kotletów mielonych możemy dać jakieś ciekawe składniki i takie kotlety zyskają całkiem nowy smak.

Ja osobiście lubię kombinować i eksperymentować i dodawać różne dziwne składniki, dzięki temu często mam coś nowego ale smacznego.

Zapraszam na moje smaczne pomysły na mielone.

 

MIELONE W PALUSZKACH

 

Różne oblicza mielonych

600 g łopatki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
1 bułka ( 100 g )
1 szk mleka
80 g paluszków solonych
do smaku :
sól
pieprz
 
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć.
Mięso zmielić razem z bułką.
Cebulę i czosnek posiekać w rozdrabniaczu a potem umyć rozdrabniacz, dokładnie osuszyć i rozdrobnić paluszki.
Paluszki wsypać na talerz.
Do mięsa wbić jajka, dodać przyprawy do smaku i wyrobić masę.
Porcje masy mięsnej obtaczać w paluszkach, uformować kotlety i smażyć na 
rumiano z obu stron.
Podawać na przykład z ziemniakami i buraczkami.
 
 
MIELONE Z KOLOROWYMI DODATKAMI
 
Różne oblicza mielonych
 
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g kapusty pekińskiej
  • 1 szk rzeżuchy ( objętościowo )
  • 2 jajka
  • 1/3 szk wody
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • Dodatkowo :
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Mięso umyć i pokroić na kawałki. Marchew i cebulę obrać i umyć, kapustę pokroić na kawałki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W maszynce do mięsa na grubym sitku zmielić mięso razem z cebulą i marchewką a także kapustą pekińską. Do zmielonych składników dodać czosnek, rzeżuchę, jajka oraz pozostałe składniki oraz przyprawy i wyrobić masę. Z przygotowanej masy formować okrągłe kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoto brązowy kolor. Podawać gorące z surówką i ziemniakami.
 
 
MIELONE SZPARAGOWE
 
Różne oblicza mielonych
 
600 g łopatki wieprzowej
kilka szparagów ( użyłam bez główek )
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
100 ml wody
Do smaku :
sól
pieprz kolorowy
chili
Dodatkowo :
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

sposób przygotowania :
Mięso umyć, pokroić i zmielić maszynką do mięsa.
Cebulę, czosnek i szparagi obrać, opłukać i również zmielić po czym zmielić też natkę pietruszki.
Do tych składników wbić jajka, dodać bułkę tartą, wodę oraz przyprawy do smaku i wyrobić masę.
Z masy mięsnej formować kulki i wrzucić je do naczynia z bułką tartą.
Na patelni rozgrzać olej, panierować, formować podłużne lub okrągłe kotlety i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać np. z ziemniakami i surówką.
 
 
KOTLECIKI Z KURCZAKA
 
 
Różne oblicza mielonych
 
300 g kurczaka pieczonego
300 g kurczaka gotowanego
150 g pora
2 ząbki czosnku
2  duże jajka
4 łyżki kaszy manny
4 średnie pieczarki
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1 łyżeczka chili
olej do smażenia
 
Pieczone i gotowane kawałki kurczaka pozbawić kości i posiekać.
Czosnek i pora również drobno posiekać.
Pieczarki pokroić w kostkę.
Wszystkie te składniki wrzucić do miski dodać kaszę mannę, jajka oraz przyprawy i wyrobić masę.
Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Formować niewielkie okrągłe kotleciki i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
 
Po więcej pomysłów zapraszam do moich przepisów :)
ZEWA 01.11.2016 19:15
Bardzo dziękuję. Ja bardzo lubię mielone ale schabowe też :)
bietka 31.10.2016 18:26
Ewa przedstawiłaś nam bardzo smaczne propozycje :)
MonikaW 31.10.2016 17:07
ja osobiście wolę mielone niż schabowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak