Bardzo lubiane i często goszczą na naszych stołach. A mowa o kotletach mielonych.
Kotlety mielone znamy i lubimy. Mogą być z mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego lub mieszanego. Ale do kotletów mielonych możemy dać jakieś ciekawe składniki i takie kotlety zyskają całkiem nowy smak.
Ja osobiście lubię kombinować i eksperymentować i dodawać różne dziwne składniki, dzięki temu często mam coś nowego ale smacznego.
Zapraszam na moje smaczne pomysły na mielone.
MIELONE W PALUSZKACH
![Różne oblicza mielonych](https://3.bp.blogspot.com/-th0zhN7FD3o/WBYrgqp9NOI/AAAAAAAALg8/hxPH8cXTHcIb06eFimc8U78eMdbql0OBgCLcB/s640/WP_20161027_13_55_07_Pro_LI.jpg)
600 g łopatki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
1 bułka ( 100 g )
1 szk mleka
do smaku :
sól
pieprz
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć.
Mięso zmielić razem z bułką.
Cebulę i czosnek posiekać w rozdrabniaczu a potem umyć rozdrabniacz, dokładnie osuszyć i rozdrobnić paluszki.
Paluszki wsypać na talerz.
Do mięsa wbić jajka, dodać przyprawy do smaku i wyrobić masę.
Porcje masy mięsnej obtaczać w paluszkach, uformować kotlety i smażyć na
rumiano z obu stron.
Podawać na przykład z ziemniakami i buraczkami.
MIELONE Z KOLOROWYMI DODATKAMI
![Różne oblicza mielonych](https://3.bp.blogspot.com/-JE-uDjvAeY4/UbSryq5c-DI/AAAAAAAAFc4/de4s9OilSVQ/s640/DSC_0027.jpg)
- 500 g łopatki wieprzowej
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 150 g kapusty pekińskiej
- 1 szk rzeżuchy ( objętościowo )
- 2 jajka
- 1/3 szk wody
- 3 łyżki bułki tartej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- Dodatkowo :
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Mięso umyć i pokroić na kawałki. Marchew i cebulę obrać i umyć, kapustę pokroić na kawałki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W maszynce do mięsa na grubym sitku zmielić mięso razem z cebulą i marchewką a także kapustą pekińską. Do zmielonych składników dodać czosnek, rzeżuchę, jajka oraz pozostałe składniki oraz przyprawy i wyrobić masę. Z przygotowanej masy formować okrągłe kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoto brązowy kolor. Podawać gorące z surówką i ziemniakami.
MIELONE SZPARAGOWE
600 g łopatki wieprzowej
kilka szparagów ( użyłam bez główek )
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
100 ml wody
Do smaku :
sól
pieprz kolorowy
chili
Dodatkowo :
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sposób przygotowania :
Mięso umyć, pokroić i zmielić maszynką do mięsa.
Cebulę, czosnek i szparagi obrać, opłukać i również zmielić po czym zmielić też natkę pietruszki.
Do tych składników wbić jajka, dodać bułkę tartą, wodę oraz przyprawy do smaku i wyrobić masę.
Z masy mięsnej formować kulki i wrzucić je do naczynia z bułką tartą.
Na patelni rozgrzać olej, panierować, formować podłużne lub okrągłe kotlety i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać np. z ziemniakami i surówką.
KOTLECIKI Z KURCZAKA
300 g kurczaka pieczonego
300 g kurczaka gotowanego
150 g pora
2 ząbki czosnku
2 duże jajka
4 łyżki kaszy manny
4 średnie pieczarki
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1 łyżeczka chili
olej do smażenia
Pieczone i gotowane kawałki kurczaka pozbawić kości i posiekać.
Czosnek i pora również drobno posiekać.
Pieczarki pokroić w kostkę.
Wszystkie te składniki wrzucić do miski dodać kaszę mannę, jajka oraz przyprawy i wyrobić masę.
Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Formować niewielkie okrągłe kotleciki i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Po więcej pomysłów zapraszam do moich przepisów :)