Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Różne oblicza pomidorowej

Zupa pomidorowa zajmuje jedno z wysokich miejsc ulubionych zup.

Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych zup Polaków, ale chyba nie tylko. Lubimy ją będąc w każdym wieku poczynając od dziecka a kończąc na osobach starszych. Pomidorowa podawana jest z makaronem, ryżem czy kluskami lanymi a nawet paluszkami chlebowymi. Ale pomidorowa nie musi być nudna i można dodać do niej inne, ciekawe składniki. Dzięki nim nasza zupa będzie bogatsza w smaku i niecodzienna. Zapraszam więc po kilka mich pomysłów na pyszną zupę pomidorową.

 

POMIDOROWA NA ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Różne oblicza pomidorowej

 

 


  • 1 l rosołu
  • 500g świeżych mięsistych pomidorów ( swoich z działki )
  • ugotowane warzywa z rosołu :
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 150 ml śmietanki 18%
  • Do smaku :
  • sól pieprz kolorowy
  • kucharek w płynie

 

Pomidory naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem i zahartować. Następnie zdjąć skórkę, usunąć gniazdo nasienne i umieścić w misce. Do wysokiego naczynia wrzucić warzywa z rosołu i pomidory i zmiksować. Rosół wlać do garnka, zagotować i dodać zmiksowane składniki. Zagotować a potem wlać śmietankę zahartowaną z odrobiną zupy. Doprawić do smaku solą, kucharkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Na talerze nakładać porcje makarony, wlewać gotową zupę i posypać świeżą natką pietruszki,
 
 
 

BAZYLIOWA POMIDOROWA

Różne oblicza pomidorowej

 


  • 1 l zimnej wody
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 100 g koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła włoskie do smaku
  • Dodatkowo :
  • włoskie paluszki chlebowe z czosnkiem

 

Skrzydełka umyć a warzywa obrać i także umyć. Wodę wlać do garnka, włożyć skrzydełka i zagotować. Dodać warzywa i gotować na małym ogniu prawie do miękkości. Następnie do drugiego garnka przełożyć warzywa i skrzydełka i przelać wywar przez sitko. Dodać koncentrat i przyprawy a bazylię rozetrzeć w dłoniach i także wsypać do zupy. Zupę dokładnie wymieszać aż koncentrat się rozpuści. Dalej gotować aż warzywa będą miękkie. Za pomocą blendera zmiksować wszystkie warzywa w zupie. ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Gotową zupę nalewać na talerze i podawać z paluszkami chlebowymi.
 
 
POMIDOROWA Z DYNIĄ I CUKINIĄ
 
Różne oblicza pomidorowej
 
200 g dyni
200 g cukinii
1 marchewka
1 nać selera
1 liść pora
5 gałązek natki pietruszki
200 g koncentratu pomidorowego
1/2 szk śmietany 30 %
300 g mięsa wieprzowego
ok. 1 l wody
do smaku :
sól himalajska
pieprz czarny
liść laurowy
ziele angielskie
 
Mięso zalać wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu prawie do miękkości.
Dodać wszystkie warzywa, liść laurowy i ziele angielskie i gotować aż warzywa będą miękkie.
Potem doprawić do smaku i wszystko zmiksować blenderem.
Śmietanę zahartować z odrobiną zupy i wlać ją do garnka z zupą.
W razie konieczności jeszcze doprawić i podawać z dowolnym makaronem.
 
 
POMIDOROWO - DYNIOWA ZUPA
 
 
Różne oblicza pomidorowej
 
 
4 skrzydełka z kurczaka
ok. 1,5 l wody
150 g koncentratu pomidorowego ( można dać mniej )
1,5 szk puree z dyni (http://gotujmy.pl/dynia-na-zimowa-zupe,przepisy-dynia-przepis,223738.html ) 
3 marchewki
1 cebula
4 liście naci selera
1/3 pęczka natki pietruszki
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
sól do smaku
200 ml słodkiej śmietany 18%
( opcjonalnie kilka listków świeżego lubczyku lub kucharek w płynie do smaku )
 
Skrzydełka umyć i włożyć do garnka.
Zalać zimną wodą i zagotować.
Potem dodać warzywa i gotować wszystko prawie do miękkości.
W międzyczasie dodać liść laurowy, ziele i pieprz ziarnisty zawinięty w gazę ( ułatwi nam to potem wyjęcie z garnka ) odrobinkę posolić ale nie dużo bo dynia jest słona.
Gdy wszystko jest gotowe dodać dynię i koncentrat zblendować i zagotować.
Chwilę gotować a na koniec zabielić zupę śmietaną zahartowaną w odrobinie zupy.
W razie konieczności jeszcze doprawić i podawać z wcześniej ugotowanym makaronem ( dowolnym ).
 
 

 

 
 

 

anka1988 31.01.2017 20:48
mój synek kocha pomidorową zupkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak