Soczewica występuje w kilku kolorach, choć wartościowo nieznacznie się różnią, to w zależności od koloru jedna rozgotowuje się szybciej, inna wolniej, przez co kolorystycznie można dobrać ją do wybranej przez siebie potrawy.
Po soczewicę chętnie sięgają osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa, a to za sprawą zawartego w niej łatwo przyswajalnego białka, które jest ważne w codziennej diecie. Oprócz tego soczewica jest skarbnicą potasu i kwasu foliowego.
Z soczewicy przygotowuje się nie tylko zupy, ale również farsze do pierogów, czy naleśników, sosy, pasty kanapkowe, pasztety i różne inne potrawy jakie tylko przyjdą do głowy.
Osobiście najczęściej używam czerwonej soczewicy, bo smakuje nam najbardziej, ale w każdej potrawie można ją dowolnie zamienić na inną, która bardziej pasuje danej osobie.
Z soczewicą przygotowuję:
Naleśniki z soczewicą i warzywami zapiekane pod beszamelem
Składniki:
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 550 ml wody
Farsz:
- 200 g czerwonej soczewicy + woda do gotowania
- 1 cebula
- 300 g brokułów
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
- szczypta chili
Beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- sól do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
Dodatkowo:
- 150 g sera żółtego
Przygotowanie:
Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy na jednolitą masę, a następnie smażymy na suchej patelni na jasny kolor z obu stron. Studzimy.
Soczewicę gotujemy na miękko, po czym odcedzamy i przekładamy do miski.
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy przez chwilę na oleju.
Brokuły dzielimy na malutkie różyczki i chwilę blanszujemy we wrzątku, odsączone z wody dodajemy do soczewicy razem z pokrojoną w kostkę papryką i podsmażoną cebulką.
Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.
Na każdy naleśnik równomiernie nakładamy przygotowany farsz, zwijamy i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Beszamel: masło roztapiamy w rondlu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Następnie stopniowo, cały czas mieszając dodajemy mleko, gdy sos będzie gęstniał doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
Jeszcze ciepłym sosem polewamy naleśniki i posypujemy startym serem.
Pieczemy ok. 15-20 minut w 170ºC.
Krem z soczewicy i dyni
Składniki:
- 1½ litra domowego rosołu
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 250 g czerwonej soczewicy
- 200 g dyni
- 1 łyżeczka chilli
- sól do smaku
- grzanki i koperek do podania
Przygotowanie:
Do rosołu dodajemy obrane marchewki i pietruszkę, zagotowujemy, po czym dodajemy soczewicę i pokrojoną w kostkę dynię. Gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica i dynia będą miękkie.
Po tym czasie zupę zdejmujemy z gazu i miksujemy na krem, doprawiamy chilli i solą do smaku.
Podajemy z grzankami i koperkiem.
Spaghetti z soczewicą
Składniki:
- 250 g spaghetti + woda do gotowania
- 150 g czerwonej soczewicy + woda do gotowania
- 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 350 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka lubczyku
- starty ser do podania
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Soczewicę gotujemy al dente, odsączamy i odstawiamy.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki i odparowujemy je. Następnie dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w plastry papryczkę chili, chwilę razem podgrzewamy, po czym dodajemy passatę i ugotowaną wcześniej soczewicę.
Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem.
Mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem i podajemy oprószone startym serem.