Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Różności z soczewicą

Soczewica podobnie jak inne warzywa strączkowe jest syta, więc dania z nią przygotowane zaspokoją głód na dłuższy czas.

Soczewica występuje w kilku kolorach, choć wartościowo nieznacznie się różnią, to w zależności od koloru jedna rozgotowuje się szybciej, inna wolniej, przez co kolorystycznie można dobrać ją do wybranej przez siebie potrawy.

Po soczewicę chętnie sięgają osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa, a to za sprawą zawartego w niej łatwo przyswajalnego białka, które jest ważne w codziennej diecie. Oprócz tego soczewica jest skarbnicą potasu i kwasu foliowego.

Z soczewicy przygotowuje się nie tylko zupy, ale również farsze do pierogów, czy naleśników, sosy, pasty kanapkowe, pasztety i różne inne potrawy jakie tylko przyjdą do głowy. 

Osobiście najczęściej używam czerwonej soczewicy, bo smakuje nam najbardziej, ale w każdej potrawie można ją dowolnie zamienić na inną, która bardziej pasuje danej osobie.

Z soczewicą przygotowuję:

Naleśniki z soczewicą i warzywami zapiekane pod beszamelem

Różności z soczewicą

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 550 ml wody

 

Farsz:

  • 200 g czerwonej soczewicy + woda do gotowania
  • 1 cebula
  • 300 g brokułów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz
  • szczypta chili 

 

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku

 

Dodatkowo:

  • 150 g sera żółtego

 

Przygotowanie:

Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy na jednolitą masę, a następnie smażymy na suchej patelni na jasny kolor z obu stron. Studzimy.

Soczewicę gotujemy na miękko, po czym odcedzamy i przekładamy do miski.

Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy przez chwilę na oleju.

Brokuły dzielimy na malutkie różyczki i chwilę blanszujemy we wrzątku, odsączone z wody dodajemy do soczewicy razem z pokrojoną w kostkę papryką i podsmażoną cebulką.

Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.

Na każdy naleśnik równomiernie nakładamy przygotowany farsz, zwijamy i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Beszamel: masło roztapiamy w rondlu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Następnie stopniowo, cały czas mieszając dodajemy mleko, gdy sos będzie gęstniał doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Jeszcze ciepłym sosem polewamy naleśniki i posypujemy startym serem.

Pieczemy ok. 15-20 minut w 170ºC.

 

Krem z soczewicy i dyni

Różności z soczewicą

Składniki:

  • 1½ litra domowego rosołu
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 200 g dyni
  • 1 łyżeczka chilli
  • sól do smaku
  • grzanki i koperek do podania

 

Przygotowanie:

Do rosołu dodajemy obrane marchewki i pietruszkę, zagotowujemy, po czym dodajemy soczewicę i pokrojoną w kostkę dynię. Gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica i dynia będą miękkie.

Po tym czasie zupę zdejmujemy z gazu i miksujemy na krem, doprawiamy chilli i solą do smaku.

Podajemy z grzankami i koperkiem.

 

Spaghetti z soczewicą 

Różności z soczewicą

Składniki:

  • 250 g spaghetti + woda do gotowania
  • 150 g czerwonej soczewicy + woda do gotowania
  • 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 350 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • starty ser do podania

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Soczewicę gotujemy al dente, odsączamy i odstawiamy.

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki i odparowujemy je. Następnie dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w plastry papryczkę chili, chwilę razem podgrzewamy, po czym dodajemy passatę i ugotowaną wcześniej soczewicę.

Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem.

Mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem i podajemy oprószone startym serem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak