Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ryby na świątecznym stole

Obok karpia na wigilijnym stole goszczą śledzie.W rodzinnym domu były śledzie w śmietanie które przegotowywał mój tata. Tradycja rzecz święta więc ja też robię śledzie .

Ryby na świątecznym stole

 

 

Ale już troszkę inne ,w  sosie słodko- kwaśnym

płaty śledziowe solone 1/2 kg
olej 1/3szklanki
rodzynki 1/4 szklanki
sok ananasowy 1/2 szklanki
ananas w puszce 2 plastry
ketchup pikantny 1/2 szklanki
cebula biała 2 szt
papryka czerwona 1 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
ocet winny 2 łyżki
sól do smaku
pieprz,cukier

 

 

płaty śledziowe dzień wcześniej namoczyć w wodzie
cebulę obrać i pokroić w pół krążki podsmażyć , dodać pokrojoną czerwoną paprykę w paski,dusić około 5 minut
ananasa pokroić w kostkę dodać do papryki, dodać rodzynki ocet ,koncentrat pomidorowy ,ketchup ,wlać sok ananasowy
dodać sól,pieprz i cukier 1 łyżeczkę
przykryć pokrywką i dusić około 5 minut
śledzie pokroić na cienkie paseczki , układam w misce mieszając z sosem.

 

Ryby na świątecznym stole

oraz z pieczarkami ,najlepiej smakują po 2 -3 dniach.

płaty śledziowe 5 sztuk
pieczarki 20 dkg
cebula 1 duża
olej 1 szklanka
ocet winny 1/3 szklanki
majeranek
czosnek 5 ząbków
liść laurowy 2 sztuki
pieprz czarny ziarnisty kilka sztuk
woda 1 szklanka
sól 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki

 

Płaty śledziowe zalej wodą i odstaw na 12 godz.następnie pokrój na małe kawałki , do garnka wlej wodę dodaj ziarna pieprzu, sól, cukier liść laurowy ,pieczarki pokrojone plastry ,ocet oraz ząbki czosnku ,zagotuj i odstaw na 12 godz. ,po 12 godz. śledzie posyp majerankiem ,cebulę pokrój w piórka i układaj w naczyniu na przemian z pieczarkami z zalewy ,olej wymieszaj z 1/2 szklanki zalewy i zalej śledzie .
najlepsze są po 2-3 dniach.

Ryby na świątecznym stole

  A karpia podaję  smażonego na maśle  z orzeszkami ziemnymi.

SKŁADNIKI:

karp 1 sztuka

masło klarowane do smażenia

orzeszki ziemne 1/2 szklanki

pieprz

sól

mąka

 

Karp smażony z orzechami.

Umytą rybę poporcjuj na kawałki, posól i posyp pieprzem ,zostaw na godzinę

orzeszki upraż na suchej patelni

rozgrzej masło na patelni

rybę obtaczaj w mące ,smaż na złoty kolor na koniec smażenia dosyp orzeszki

podawaj na ciepło.

Ryby na świątecznym stole

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak