Ale już troszkę inne ,w sosie słodko- kwaśnym
płaty śledziowe solone 1/2 kg
olej 1/3szklanki
rodzynki 1/4 szklanki
sok ananasowy 1/2 szklanki
ananas w puszce 2 plastry
ketchup pikantny 1/2 szklanki
cebula biała 2 szt
papryka czerwona 1 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
ocet winny 2 łyżki
sól do smaku
pieprz,cukier
płaty śledziowe dzień wcześniej namoczyć w wodzie
cebulę obrać i pokroić w pół krążki podsmażyć , dodać pokrojoną czerwoną paprykę w paski,dusić około 5 minut
ananasa pokroić w kostkę dodać do papryki, dodać rodzynki ocet ,koncentrat pomidorowy ,ketchup ,wlać sok ananasowy
dodać sól,pieprz i cukier 1 łyżeczkę
przykryć pokrywką i dusić około 5 minut
śledzie pokroić na cienkie paseczki , układam w misce mieszając z sosem.
oraz z pieczarkami ,najlepiej smakują po 2 -3 dniach.
płaty śledziowe 5 sztuk
pieczarki 20 dkg
cebula 1 duża
olej 1 szklanka
ocet winny 1/3 szklanki
majeranek
czosnek 5 ząbków
liść laurowy 2 sztuki
pieprz czarny ziarnisty kilka sztuk
woda 1 szklanka
sól 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
Płaty śledziowe zalej wodą i odstaw na 12 godz.następnie pokrój na małe kawałki , do garnka wlej wodę dodaj ziarna pieprzu, sól, cukier liść laurowy ,pieczarki pokrojone plastry ,ocet oraz ząbki czosnku ,zagotuj i odstaw na 12 godz. ,po 12 godz. śledzie posyp majerankiem ,cebulę pokrój w piórka i układaj w naczyniu na przemian z pieczarkami z zalewy ,olej wymieszaj z 1/2 szklanki zalewy i zalej śledzie .
najlepsze są po 2-3 dniach.
A karpia podaję smażonego na maśle z orzeszkami ziemnymi.
SKŁADNIKI:
karp 1 sztuka
masło klarowane do smażenia
orzeszki ziemne 1/2 szklanki
pieprz
sól
mąka
Karp smażony z orzechami.
Umytą rybę poporcjuj na kawałki, posól i posyp pieprzem ,zostaw na godzinę
orzeszki upraż na suchej patelni
rozgrzej masło na patelni
rybę obtaczaj w mące ,smaż na złoty kolor na koniec smażenia dosyp orzeszki
podawaj na ciepło.