Z własnego doświadczenia wiem, że nie każdy lubi ryż. Mój młodszy syn właśnie go nie lubi. Co prawda staram się go do niego przekonać ale z marnym skutkiem. Ja nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała przygotowując potrawy aby nie przemycić tego i owego. Jak zapewne zauważyliście przemycam warzywa w słodkich wypiekach lub w pieczywie. I tym razem też postanowiłam " rozprawić " się z synkiem i zaserwować mu ryż w słodkościach. Czyli znowu mama górą, bo synuś zajada ryż aż mu się uszy trzęsą.
Podobno ryż ma aż 25 odmian, ja osobiście znam zaledwie kilka, warto więc poszperać i przyjrzeć się z bliska jakie to odmiany. Niestety biały ryż ma najmniej cennych właściwości, dlatego powinniśmy jeść jak najwięcej ryżu parabolicznego, brązowego czy też czarnego i czerwonego.
Ja zapraszam po kilka moich słodkich inspiracji na ryż.
Zapiekany ryż z jabłkami pod śmietanową pierzynką
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego
1/2 szk oleju
2 łyżki jogurtu śródziemnomorskiego
3/4 szkl mąki pszennej typ 500
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl ugotowanego na sypko ryżu
5 jabłek (średnich)
cukier puder do posypania
3 jajka
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/3 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mąki krupczatki
50 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szkl ugotowanego na sypko ryżu
200 g gorzkiej czekolady
Lukier :
3/4 szkl cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
odrobina niebieskiego barwnika
kolorowa posypka do ciast
Jajka wbić do miski i ubijać na wysokich obrotach około 30 sekund.
Nadal ubijając wsypać cukier i cukier waniliowy i ubić na puszystą masę.
Dodać olej i nadal miksować.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mąkę krupczatkę i wymieszać.
Zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąkę, delikatnie wymieszać.
Czekoladę pokroić na kawałki i razem z ryżem dodać do masy.
Drewnianą łyżką lub szpatułką delikatnie wymieszać.
Formę do babeczek wysmarować olejem i wysypać mąką lub wyłożyć papilotkami.
Nakładać masę łyżką (mi wyszło 12 porcji).
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25-30 minut.
Po upieczeniu babeczki wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i barwnikiem, posmarować nim babeczki.
Na koniec posypać kolorową posypką do ciast.