Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ryż w słodkich odsłonach

Bardzo lubiany choć nie przez wszystkich. Można przemycić go w słodkich daniach i deserach.

Z własnego doświadczenia wiem, że nie każdy lubi ryż. Mój młodszy syn właśnie go nie lubi. Co prawda staram się go do niego przekonać ale z marnym skutkiem. Ja nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała przygotowując potrawy aby nie przemycić tego i owego. Jak zapewne zauważyliście przemycam warzywa w słodkich wypiekach lub w pieczywie. I tym razem też postanowiłam " rozprawić " się z synkiem i zaserwować mu ryż w słodkościach. Czyli znowu mama górą, bo synuś zajada ryż aż mu się uszy trzęsą.

Podobno ryż ma aż 25 odmian, ja osobiście znam zaledwie kilka, warto więc poszperać i przyjrzeć się z bliska jakie to odmiany. Niestety biały ryż ma najmniej cennych właściwości, dlatego powinniśmy jeść jak najwięcej ryżu parabolicznego, brązowego czy też czarnego i czerwonego.

Ja zapraszam po kilka moich słodkich inspiracji na ryż.

 

Zapiekany ryż z jabłkami pod śmietanową pierzynką

 

Ryż w słodkich odsłonach

Ryż:  
400 g ryżu 
1,5 l mleka
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
 
Jabłka:
10 jabłek
3 łyżki masła
7 łyżek syropu trzcinowego
1 łyżka cynamonu
 
Pianka:
1 śmietana 12 % gęsta (400 g)
1 szk słodkiej śmietanki 18 %
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
 
W garnku zagotować mleko z masłem i solą.
Wsypać ryż i bardzo często mieszając gotować około 15-20 minut w zależności od ryżu do wchłonięcia mleka.
Zakryć garnek pokrywką i odstawić.
W szerokim rondlu roztopić masło.
Jabłka obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do masła i prażyć 5 minut.
Dodać syrop i cynamon, wymieszać.
Zdjąć z ognia.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i na dno wyłożyć połowę ryżu.
Na ryż wyłożyć jabłka i znowu wyłożyć resztę ryżu.
Obie śmietany dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i wylać na ryż.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu do 200) i zapiekać przez 30 minut.
Podawać na gorąco.
 
 
Ciasto ryżowe z jabłkami
 

Ryż w słodkich odsłonach

 
4 jajka
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego
1/2 szk oleju
2 łyżki jogurtu śródziemnomorskiego
3/4 szkl mąki pszennej typ 500
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl ugotowanego na sypko ryżu
5 jabłek (średnich)
cukier puder do posypania
 
 
Do miski wbić jajka, wsypać oba cukry i ubijać mikserem do białości. Dodać jogurt, wymieszać, wlać olej i dalej chwilę ubijać, a potem przesiać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać zimny i sypki ryż i już łyżką wymieszać ciasto z ryżem. Jabłka umyć, obrać i pokroić w sporą kostkę, dodać do ciasta i wymieszać. Wszystko przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45-50 minut. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
 
 
Babeczki czekoladowo ryżowe

Ryż w słodkich odsłonach


3 jajka
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/3 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mąki krupczatki
50 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szkl ugotowanego na sypko ryżu
200 g gorzkiej czekolady
Lukier :
3/4 szkl cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
odrobina niebieskiego barwnika
kolorowa posypka do ciast

Jajka wbić do miski i ubijać na wysokich obrotach około 30 sekund.
Nadal ubijając wsypać cukier i cukier waniliowy i ubić na puszystą masę.
Dodać olej i nadal miksować.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mąkę krupczatkę i wymieszać.
Zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąkę, delikatnie wymieszać.
Czekoladę pokroić na kawałki i razem z ryżem dodać do masy.
Drewnianą łyżką lub szpatułką delikatnie wymieszać.
Formę do babeczek wysmarować olejem i wysypać mąką lub wyłożyć papilotkami.
Nakładać masę łyżką (mi wyszło 12 porcji).
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25-30 minut.
Po upieczeniu babeczki wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i barwnikiem, posmarować nim babeczki.
Na koniec posypać kolorową posypką do ciast. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak