Sałata. Dla większości z nas,to zielone warzywo kojarzy się przede wszystkim z sałatkami. Ale w moim rodzinnym domu oprócz sałatek robi się również zupę. Może niektórym wydawać się dziwne..zupa z sałaty,ale jest naprawdę dobra. Może i nie wygląda,ale za to jak smakuje.
Sałata parzona
1 główka sałaty masłowej
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
sól i pieprz
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 łyżki smalcu ze skwarkami
ok.1,5 l wody
Koperek i szczypiorek posiekaj. Sałatę porwij na kawałki (oczywiście warzywa powinny być wcześniej umyte).
Wodę zagotuj,po czym zmniejsz ogień. W garnuszku połącz ze sobą mąkę wraz z mlekiem. Wlej do osolonej wody . Następnie dodaj wcześniej przygotowaną sałatę,koperek oraz szczypior. Gotuj przez ok. 10 minut.
Smalec rozpuść na patelni i dodaj do gotującej się zupy, Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.