Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sałata nie tylko do sałatek

Sałata. Dla większości z nas,to zielone warzywo kojarzy się przede wszystkim z sałatkami. Ale w moim rodzinnym domu oprócz sałatek robi się również zupę. Może niektórym wydawać się dziwne..zupa z sałaty,ale jest naprawdę dobra. Może i nie wygląda,ale za to jak smakuje.   Sałata parzona 1 główka sałaty masłowej 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 łyżki smalcu ze skwarkami  ok.1,5 l wody Koperek i

Sałata. Dla większości z nas,to zielone warzywo kojarzy się przede wszystkim z sałatkami. Ale w moim rodzinnym domu oprócz sałatek robi się również zupę. Może niektórym wydawać się dziwne..zupa z sałaty,ale jest naprawdę dobra. Może i nie wygląda,ale za to jak smakuje.

 

Sałata parzona

1 główka sałaty masłowej

1 pęczek szczypiorku

1 pęczek koperku

sól i pieprz

1 łyżka mąki pszennej

1 szklanka mleka

2 łyżki smalcu ze skwarkami 

ok.1,5 l wody

Koperek i szczypiorek posiekaj. Sałatę porwij na kawałki (oczywiście warzywa powinny być wcześniej umyte).

Wodę zagotuj,po czym zmniejsz ogień. W garnuszku połącz ze sobą mąkę wraz z mlekiem. Wlej do osolonej wody . Następnie dodaj wcześniej przygotowaną sałatę,koperek oraz szczypior. Gotuj przez ok. 10 minut. 

Smalec rozpuść na patelni i dodaj do gotującej się zupy, Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sałata nie tylko do sałatek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak