Sałatki z majonezem są bardzo popularne w Polsce. Przygotowujemy je na wszelkiego rodzaju uroczystości oraz po prostu na śniadanie, lunch do pracy lub kolacje, bez żadnej okazji. Aby sałatka była trosze zdrowsza majonez możemy pomieszać z jogurtem naturalnym, smak jest w tedy równie smaczny, a nasza sałatka jest mniej kaloryczna. Obowiązkowym dodatkiem do sałatki w moim domu jest musztarda, która nadaje charakteru naszej sałatce. Zapraszam na kilka moich najnowszych odsłon sałatek na bazie majonezu, a po więcej przepisów zapraszam na mój profil Patrycja33.
Sałatka z pora
Składniki:
por 1 szt,
ogórki kiszone duze 5 szt,
kukurydza konserwowa 1/4 puszki,
papryka czerwona pół szt,
jabłko 1 szt,
majonez 3 łyżki,
musztarda stołowa 1 łyżeczka,
jogurt naturalny 2 łyżki,
pieprz i sól do smaku,
Sposób przygotowania:
Z pora odcinamy końcówki, przekrawamy wzdłuż na pół, myjemy i kroimy w półplasterki. Następnie pora nasalamy, aby zmięknął. Paprykę czerwoną, ogórki kiszone i obrane jabłko kroimy w kostkę, następnie dodajemy do pora. Do sałatki dodajemy kukurydze, majonez, jogurt naturalny oraz musztardę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Składniki:
ziemniaki duże 3 szt,
marchew 3 szt,
pietruszka korzeń 2 szt,
ogórki kiszone pół dużego słoika,
kukurydza pół puszki,
groszek mrożony 1 szklanka lub groszek konserwowy pół puszki,
jabłko 1 szt,
cebula pół szt,
jajka 3 szt,
sos:
majonez 8 łyżek,
jogurt naturalny 5 łyżek,
musztarda 1 łyżka,
sol i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchew i pietruszkę myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i również kroimy w kostkę. Jabłko i cebule obieramy i drobno kroimy wraz z ogórkami kiszonymi. Dodajemy odcedzoną kukurydze oraz groszek.
Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą i przyprawami. Dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :-)
Kolorowa sałatka z kalafiorem w sosie czosnkowym
Składniki:
kalafior 1 mały,
ser feta 150 g,
pomidorki koktajlowe 150 g,
kukurydza 4 łyżki,
szczypiorek posiekany 3 łyżki,
sos czosnkowy:
majonez 4 łyżki,
jogurt naturalny 4 łyżki,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
czosnek 3 ząbki,
sol i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Kalafiora dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Majonez łączymy z jogurtem naturalnym. Dodajemy sok z cytryny, zioła, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kalafiora układamy na półmisku i polewamy sosem czosnkowym. Ser feta kroimy w kostkę i układamy na powierzchni sosu. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i układamy na gorze sałatki. Następnie sałatkę posypujemy kukurydzą i posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka z pora i pieczarek z dodatkami
Składniki:
por biała cześć 1 szt,
pieczarki marynowane 1 mały słoik,
ogórki kiszone 5 szt,
pomidorki koktajlowe 10 szt,
kukurydza konserwowa pół puszki,
majonez 6 łyżek,
jogurt naturalny 2 łyżki,
musztarda delikatesowa 1 łyżeczka,
sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Pora przekrawamy wzdłuż, myjemy a następnie kroimy w cienkie półplasterki. Pora nasalamy i odstawiamy, aby zmiękł. Ogórki kiszone kroimy w drobna kostkę, pieczarki i pomidorki kroimy na 4 części. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym i musztardą.
Gdy por zrobi się miękki to łączymy go z pozostałymi warzywami, dodajemy sos majonezowy i przyprawiamy sałatkę do smaku solą i pieprzem. Smacznego:)