Marchewka to samo zdrowie. Uwielbiam przygotowywać z niej różne sałatki i surówki, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do drugiego dania lub samodzielną przekąską. Zapraszam do wpisu o cudownej marchewce.
Marchewka to samo zdrowie, warto po nią sięgać i jeść do woli, najlepsza jet taka na surowo do chrupania. Bez marchewki nie ma zup czy rosołu, przygotowuje się z niej soki, doskonale sprawdza się w sałatkach czy surówkach, bez marchewki nie wyobrażamy sobie tradycyjnej sałatki jarzynowej czy duszonej z groszkiem jako dodatek do drugiego dania. Podsumowując marchewka jest nam w kuchni bardzo potrzebna. Warzywo jest dość tanie, więc bez wyrzeczeń można sobie na niego pozwolić. Bardzo ją lubię na surowo w surówkach i sałatkach na słodko. Poniżej przedstawię Wam kilka moich sprawdzonych przepisów na sałatki i surówki, które często robię. Zapraszam i zachęcam do chrupania marchewki.
Właściwości i ciekawostki o marchewce:
- marchewka pochodzi z terenów Azji, a do Europy trafiła w średniowieczu
-w 100 gramach marchewki znajduje się zaledwie 41 kcal, więc jest niskokaloryczna
-zawiera duże ilości beta-karotenu
-wzmacnia nasz wzrok
-wspomaga leczenie trądziku
-zawiera dużo błonnika
-zawiera dużo witamin z grupy B: B1,B2, B3, B5 i B6,
-zawiera witaminę A i C
-zawiera mnóstwo składników mineralnych: magnez, fosfor, potas, sod, miedź i mangan
-wspomaga układ nerwowy, pamięć i koncentrację
-redukuje ryzyko chorób nowotworowych
- ma duże zastosowanie w kuchni i lecznictwie
-jest bardzo tania
Moje propozycje na pyszne i zdrowe surówki i sałatki z marchewki:
1. Surówka z marchewki, pestek dyni i słonecznika.
Bardzo smaczna i zdrowa surówka. Robi się ją dosłownie w kilka minut. Może być dodatkiem do drugiego dania lub samodzielną przekąską. Dodam, że pestki pysznie w niej chrupią.Zapraszam :)
Składniki:
4 marchewki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
4 łyżki pestek dyni
4 łyżki pestek słonecznika
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
Wykonanie:
1. Marchewki obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach.
2. Do startej marchewki dodajemy suszoną natkę pietruszki, olej, pestki dyni i słonecznika. Dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i białym pieprzem.
3. Sałatka jest gotowa do podania.
4. Smacznego.
2. Surówka z marchewki i jabłka.
Ta surówka jest bardzo pyszna i bardzo zdrowa, do tego tania i bardzo szybka w przygotowaniu. Surówka może być dodatkiem do drugiego dania lub samodzielną przekąską. Zapraszam:)
Składniki:
3 duże marchewki
3 duże jabłka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 łyżka oleju
Wykonanie:
1. Marchewki i jabłka obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Starce marchewki i jabłka polewamy olejem, następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem mielonym, dokładnie mieszamy.
3.Tak przygotowaną surówkę odstawiamy na kilka chwil, żeby składniki przegryzły się. Podajemy.
4. Smacznego.
3. Sałatka z marchewki, pomarańczy i rodzynek.
Taka sałatka jest idealna na deser. Pyszna i zdrowa. Do tego bardzo syta i pełna witamin. Pięknie pachnie cytrusami. Zapraszam:)
Składniki:
3 średnie marchewki
1 duża pomarańcza
pół szklanki rodzynek
kilka kropli oleju
sok z cytryny według uznania
1 łyżeczka miodu prawdziwego
Wykonanie:
1. Marchewki obieramy,myjemy i dokładnie osuszamy.Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Pomarańczę dokładnie myjemy i osuszamy,następnie obieramy,dzielimy na cząstki,a cząstki kroimy na mniejsze kawałki.
3. Do salaterki przekładamy marchewkę,pokrojoną pomarańczę i rodzynki,skrapiamy olejem,sokiem z cytryny,dodajemy miód i dokładnie mieszamy.
4. Sałatkę podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki.
5. Smacznego.
4. Surówka z selera,marchewki i jabłka.
Zimą potrzebujemy dużo witamin. Polecam, więc pyszną i zdrową surówkę pełną witamin. Surówka może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do drugiego dania. Zapraszam :)
Składniki:
pół średniego selera korzeniowego
3 średnie marchewki
2 duże jabłka
5 łyżek śmietany 12 %
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego koperku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Warzywa i jabłka obieramy, myjemy, dokładnie osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Następnie mieszamy razem z koperkiem, pietruszką i śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Sałatkę zostawiamy na co najmniej 30 minut, żeby składniki przegryzły się. Po tym czasie podajemy.
4. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.