Sałatki są rewelacyjną przystawką na każdą okazje. Możemy przygotować je w wersji fit z oliwą z oliwek lub w mniej zdrowej wersji, ale równie pysznej z sosem majonezowym lub czosnkowym. Sałatki możemy układać w półmisku warstwami lub podawać wymieszane. Składniki do sałatek możemy dodać według swoich upodobań, wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i wychodzi obłędna sałatka...Zapraszam na kilka moich przepisów na sałatki, które możemy przygotować na każdą okazje. Po więcej przepisów zapraszam na mój profil Patrycja33.
Sałatka z grillowanym łososiem
Składniki:
rukola 70 g,
pomidor 1 szt,
łosoś świeży 240 g,+ masło 20 g,+czosnek 1 ząbek,+ pieprz cytrynowy, sól i pieprz,
oliwki czarne 10 szt,
ser feta 80 g,
dip musztardowy:
oliwa z oliwek 4 łyżki,
czosnek 1 ząbek,
musztarda stołowa 1 łyżeczka,
pieprz do smaku,
dodatkowo:
sok z cytryny lub limonki o skropienia sałatki,
Sposób przygotowania:
Łososia myjemy, osuszamy i oprószamy pieprzem cytrynowym. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Następnie łososia polewamy masłem czosnkowym. Do rozgrzanego grilla lub piekarnika wkładamy łososia i pieczemy do momentu, aż wierzch ryby się przyrumieni. Gotową rybę kroimy w kostkę.
Rukole myjemy i osuszmy na sitku. Następnie układamy na półmisku. Pomidora kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół i układamy warzywa na rukoli. Ser feta kroimy w kostkę i układamy wspólnie z łososiem na wierzchu sałatki.
Do małego słoiczka wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Zakręcamy słoik i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Następnie gotowym dipem polewamy sałatkę i skrapiamy ją sokiem z cytryny lub limonki. Sałatkę możemy podawać z tostami lub drożdżowym pieczywkiem.
Sałatka z makaronu tortellini z sosem czosnkowym
Składniki:
makaron tortellini z dowolnym nadzieniem, ja kupiłam tortellini ze szpinakiem i ricottą 250 g,
pomidor 1,5 szt,
kukurydza konserwowa 1/4 puszki,
szczypiorek posiekany 4 łyżki,
Sos czosnkowy:
majonez 7 łyżek,
jogurt naturalny 7 łyżek,
czosnek 3 ząbki,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
sok z cytryny do smaku,
sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatka gyros
Składniki:
kapusta pekińska mała 1 szt,
papryka konserwowa 1 duży słoik,
ogórki konserwowe 1 mały słoik,
kukurydza konserwowa 1 puszka,
cebula czerwona 1 szt,
pieczarki marynowane 1 mały słoik,
podwójna pierś z kurczaka,
przyprawa kebab-gyros pół opakowania,
olej do smażenia,
sos:
majonez 6 łyżek,
ketchup 6 łyżek,
musztarda delikatesowa 1 łyżeczka,
jogurt naturalny 2 łyżki,
sol i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Paprykę konserwową i ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Cebulkę obieramy, drobno kroimy i dodajemy do warzyw. Pieczarki kroimy na 4 części. Dodajemy odcedzoną kukurydze.
Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kostek. Następnie piersi kroimy w kostkę i łączymy z przyprawą kebab-gyros. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy pokrojonego kurczaka. Smażymy na rumiany kolor. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki sosu łączymy w miseczce ze sobą i wylewamy do sałatki. Dodajemy piersi kurczaka bez nadmiaru oleju. Wszystko razem mieszamy i podajemy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :-)
Warzywna sałatka z makaronem ryżowym
Składniki:
makaron ryżowy 250 g,
kukurydza 1 puszka,
pomidorki koktajlowe 14 szt,
rzodkiewka 7 szt,
ogórki konserwowe 5 szt,
brokuł 6 różyczek,
majonez 12 łyżek,
jogurt naturalny 5 łyżek,
musztarda stołowa 1,5 łyżeczki,
szczypiorek 1 pęczek,
sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Brokuła zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i kroimy na mniejsze części. Ogórki konserwowe, kroimy w półplasterki. Rzodkiewki kroimy w kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrawamy na cztery części. Do warzyw dodajemy makaron ryżowy, brokuła i kukurydzę. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem naturalnym, musztardą, solą i pieprzem. Sos wlewamy do sałatki. Wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników. Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy nim wierzch sałatki. Smacznego :-)