Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sałatki na każdą okazje

Sałatki to obowiązkowa przystawka w każdym rodzinnym domu.

Sałatki są rewelacyjną przystawką na każdą okazje. Możemy przygotować je w wersji fit z oliwą z oliwek lub w mniej zdrowej wersji, ale równie pysznej z sosem majonezowym lub czosnkowym. Sałatki możemy układać w półmisku warstwami lub podawać wymieszane. Składniki do sałatek możemy dodać według swoich upodobań, wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i wychodzi obłędna sałatka...Zapraszam na kilka moich przepisów na sałatki, które możemy przygotować na każdą okazje. Po więcej przepisów zapraszam na mój profil Patrycja33. 

 

Sałatka z grillowanym łososiem

Sałatki na każdą okazje

Składniki:

rukola 70 g,

pomidor 1 szt,

łosoś świeży 240 g,+ masło 20 g,+czosnek 1 ząbek,+ pieprz cytrynowy, sól i pieprz,

oliwki czarne 10 szt,

ser feta 80 g,


dip musztardowy:

oliwa z oliwek 4 łyżki,

czosnek 1 ząbek,

musztarda stołowa 1 łyżeczka,

pieprz do smaku,

 

dodatkowo:

sok z cytryny lub limonki o skropienia sałatki,


Sposób przygotowania:

Łososia myjemy, osuszamy i oprószamy pieprzem cytrynowym. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Następnie łososia polewamy masłem czosnkowym. Do rozgrzanego grilla lub piekarnika wkładamy łososia i pieczemy do momentu, aż wierzch ryby się przyrumieni. Gotową rybę kroimy w kostkę.

Rukole myjemy i osuszmy na sitku. Następnie układamy na półmisku. Pomidora kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół i układamy warzywa na rukoli. Ser feta kroimy w kostkę i układamy wspólnie z łososiem na wierzchu sałatki. 

Do małego słoiczka wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Zakręcamy słoik i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Następnie gotowym dipem polewamy sałatkę i skrapiamy ją sokiem z cytryny lub limonki. Sałatkę możemy podawać z tostami lub drożdżowym pieczywkiem.

 

Sałatka z makaronu tortellini z sosem czosnkowym

 Sałatki na każdą okazje

Składniki:

 

makaron tortellini z dowolnym nadzieniem, ja kupiłam tortellini ze szpinakiem i ricottą 250 g,

 

pomidor 1,5 szt,

 

kukurydza konserwowa 1/4 puszki,

 

szczypiorek posiekany 4 łyżki,

 


Sos czosnkowy:

 

majonez 7 łyżek,

 

jogurt naturalny 7 łyżek,

 

czosnek 3 ząbki,

 

zioła prowansalskie pół łyżeczki,

 

sok z cytryny do smaku,

 

sól i pieprz do smaku,

 


Sposób przygotowania:

 

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. 

 

Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Sałatka gyros

Sałatki na każdą okazje

 

 

Składniki:

 

kapusta pekińska mała 1 szt,

 

papryka konserwowa 1 duży słoik,

 

ogórki konserwowe 1 mały słoik,

 

kukurydza konserwowa 1 puszka,

 

cebula czerwona 1 szt,

 

pieczarki marynowane 1 mały słoik,

 

podwójna pierś z kurczaka,

 

przyprawa kebab-gyros pół opakowania,

 

olej do smażenia,

 


sos:

 

majonez 6 łyżek,

 

ketchup 6 łyżek,

 

musztarda delikatesowa 1 łyżeczka,

 

jogurt naturalny 2 łyżki,

 

sol i pieprz do smaku,

 


Sposób przygotowania:

 

Kapustę pekińską dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Paprykę konserwową i ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Cebulkę obieramy, drobno kroimy i dodajemy do warzyw. Pieczarki kroimy na 4 części. Dodajemy odcedzoną kukurydze. 

 

Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kostek. Następnie piersi kroimy w kostkę i łączymy z przyprawą kebab-gyros. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy pokrojonego kurczaka. Smażymy na rumiany kolor. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

 

Składniki sosu łączymy w miseczce ze sobą i wylewamy do sałatki. Dodajemy piersi kurczaka bez nadmiaru oleju. Wszystko razem mieszamy i podajemy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :-)

 

Warzywna sałatka z makaronem ryżowym

 

Sałatki na każdą okazje
Składniki:

 

makaron ryżowy 250 g,

 

kukurydza 1 puszka,

 

pomidorki koktajlowe 14 szt,

 

rzodkiewka 7 szt,

 

ogórki konserwowe 5 szt,

 

brokuł 6 różyczek,

 

majonez 12 łyżek,

 

jogurt naturalny 5 łyżek,

 

musztarda stołowa 1,5 łyżeczki,

 

szczypiorek 1 pęczek,

 

sól i pieprz do smaku,

 


Sposób przygotowania:

 

Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Brokuła zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i kroimy na mniejsze części. Ogórki konserwowe, kroimy w półplasterki. Rzodkiewki kroimy w kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrawamy na cztery części. Do warzyw dodajemy makaron ryżowy, brokuła i kukurydzę. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem naturalnym, musztardą, solą i pieprzem. Sos wlewamy do sałatki. Wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników. Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy nim wierzch sałatki.  Smacznego :-)

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak