Oprócz świąt i uroczystości rodzinnych podajemy je często na kolację, bo są w miarę szybkie i proste w przygotowaniu, a w połączeniu ze świeżym pieczywem zadowolą nawet najwybredniejsze podniebienia.
Sałatki można przygotować z kilku bądź kilkunastu składników.
Mięsne, rybne, warzywne, z majonezem, czy jogurtem, warstwowe, czy mieszane - każdy znajdzie coś dla siebie.
Co najważniejsze do sałatki można dodać to co się lubi, składniki można dowolnie zmieniać, dzięki czemu za każdym razem wyjdzie coś innego.
Najpopularniejszym dodatkiem do sałatek jest majonez, ale z powodzeniem możemy go zamienić na jogurt naturalny, bądź wymieszać pół na pół, aby sałatka nie była zbyt kaloryczna.
Nasze ulubione sałatki to:
Śledzik pod pierzynką (przepis)
Sałatka makaronowa z tuńczykiem (przepis)
Sałatka warstwowa z ryżem (przepis)
Sałatka jarzynowa z kiełbasą (przepis)