Makrela wędzona to jedna z najpopularniejszych i tanich ryb wędzonych w Polsce.Makrela jest rybą morska ,tłustą ,bogatą w witaminę D , odpowiedzialną za nasze kości . Mięso makreli zawiera bardzo dużo białka.
Sałatka z wędzonej makreli i gotowanego jajka , jest sałatką prostą ,ale smaczna i zdrową .
Układam warstwy w naczyniu:
białko jajka ścieram na drobnych oczkach 4 sztuki
papryka 1 sztuka pokrojona w kostkę
ryba obrana z kości i skóry
smaruję łyżką majonezu
szczypiorek 1 pęczek drobno posiekany
żółtko starte na drobnych oczkach
Każdą warstwę doprawiam
Schładzam 3 godziny w lodówce.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Łosoś jest uznawany za rybę elegancką a także najzdrowszą , to skarbnica witamin i tłuszczów,które dobroczynnie wpływają na nasz mózg, wzrok .Mięso jest bogate w witaminy A,D ,E, oraz witaminy z grupy B.
Sałatka z wędzonego łososia ,z dodatkiem świeżego zielonego ogórka i pestek granatu, podana w szklanych pucharkach , doda elegancji i wytworności świątecznemu stołu .
-
łosoś wędzony plastry 100 gram
-
awokado 1 sztuka
-
granat pestki
-
ogórek zielony 1 sztuka
-
sól do smaku
-
pieprz czarny mielony do smaku
Łososia pokroić w kostkę .
Awokado przekroić na pół, obrane pokroić w kostkę.
Skropić sokiem z cytryny, lekko posolić.
Dno szklanki wyłożyć pokrojonym łososiem, następnie awokado,pestki granatu i pokrojony w kosteczkę zielony ogórek.
Lekko posolić i posypać pieprzem.
Przed podanie schłodzić .