Bardzo lubię przygotowywać sałatki z marynowanymi buraczkami. Są nieodzownym elementem spotkań rodzinnych, świąt czy tak po prostu na kolację, śniadanie i przekąskę. Przygotowuje się je bardzo szybko i są pyszne.
Kiedyś za bardzo nie lubiłam sałatek z buraczkami, a teraz potrafię skomponować je tak, że są bardzo pyszne. Przygotowuje się je bardzo szybko, ponieważ wiele składników dodajemy ze słoiczków czy z puszek. Takie sałatki to super rozwiązanie gdy np. spodziewamy się niezapowiadanych wcześniej gości, wystarczy tylko mieć zawsze składniki w półce, a w kilkanaście minut mamy gotową sałatkę. Dodam, że do takich sałatek najlepiej jest użyć dobrej jakości majonez. Sałatki z buraczków doskonale smakują ze świeżym chrupiącym pieczywem lub podane na kruchych tartaletkach. Zapraszam po kilka inspiracji.
Moje przepisy:
Sałatka z buraczków marynowanych, pieczarek i jajek.
Jest to bardzo smaczna sałatka. Podałam ją ze świeżym pieczywem, ulubioną wędliną i serem żółtym. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Z powodzeniem możemy przygotować ją dla gości. Zapraszam:)
Składniki:
10 jajek
1 puszka groszku zielonego
1 puszka kukurydzy
1 duży słoik pieczarek marynowanych w occie
2 słoiki marynowanych buraczków w occie ( tartych na tarce o dużych oczkach )
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
majonez ( kilka łyżek )
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, następnie dokładnie studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę.
2. Kukurydzę i groszek odsączamy dokładnie z zalewy.
3. Buraczki przekładamy na sito i dokładnie odciskamy z zalewy.
4. Pieczarki wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
5. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie z majonezem ( majonez według uznania ) i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Przygotowana sałatkę odstawiamy na jakiś czas, żeby składniki ,, przegryzły się''. Po tym czasie podajemy. Sałatkę można podać schłodzoną prosto z lodówki.
7. Smacznego.
Ekspresowa sałatka.
Ta sałatka jest naprawdę bardzo szybka w wykonaniu. Wystarczy kilka składników i mamy gotową przekąskę. Polecam podawać ze świeżym pieczywem. Zapraszam:)
Składniki:
1 mały słoik marynowanych pieczarek
1 mały słoik marynowanych buraczków tartych
pół puszki kukurydzy
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
kilka łyżek majonezu
Wykonanie:
1. Buraczki dokładnie odciskamy z zalewy. Kukurydzę i pieczarki osączamy z zalewy, pieczarki przekrawamy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
2. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Sałatkę podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki,najlepiej ze świeżym pieczywem.
4.Smacznego.
Kruche tartaletki z sałatką śledziową.
Tak podaną sałatką można poczęstować gości, będzie się również ładnie prezentowała na stole. Ta sałatka jest bardzo pyszna. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 małe jajko
10 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki soli
2 płaskie łyżki śmietany 12 %
Sałatka:
1 puszka zielonego groszku
38 dag buraczków marynowanych o occie i tartych na dużych oczkach
7 płatów śledziowych marynowanych w oliwie i occie
4 duże jajka
3 kopiaste łyżki dobrej jakości majonezu
pieprz czarny mielony do smaku
ewentualnie sól do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania foremek
2 - 3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki posmarowane cieniutko masłem lub margarynę i oprószone bułką tartą. Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i dokładnie studzimy.
2. Sałatka: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w drobną kosteczkę. Buraczki i groszek bardzo dokładnie odsączamy z zalewy ( buraczki to nawet odciskami ). Śledzie osuszamy i kroimy w niewielką kostkę. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy z majonezem przyprawiając do smaku pieprzem i ewentualnie solą ( ja już nie soliłam ).
3. Do dobrze wystudzonych tartaletek nakładamy sałatkę i podajemy. Smacznego.
Sałatka z buraczkami.
Prosta i szybka do zrobienia. Nie wymaga dużo pracy. Ja taką sałatkę podaję ze świeżym pieczywem, na kolację lub śniadanie. Często przygotowuję ją dla gości. Zapraszam.
Składniki:
buraczki ćwikłowe marynowane tarte ( słoik około 50 dag)
6 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka zielonego groszku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 cebula
2 jabłka
4 ogórki konserwowe
sól,pieprz
kilka łyżek majonezu
Wykonanie:
1. Buraczki, kukurydzę, groszek i fasolkę dokładnie odsączamy z zalewy.
2. Cebulę i jabłka obieramy.
3. Jajka, jabłka, cebulę i ogórki kroimy w kostkę.
4. Następnie wszystkie składniki przekładamy do miski, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem.
5.Podajemy. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.