Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sałatki z buraczkami marynowanymi.

Bardzo lubię przygotowywać sałatki z marynowanymi buraczkami. Są nieodzownym elementem spotkań rodzinnych, świąt czy tak po prostu na kolację, śniadanie i przekąskę. Przygotowuje się je bardzo szybko i są pyszne.

Bardzo lubię przygotowywać sałatki z marynowanymi buraczkami. Są nieodzownym elementem spotkań rodzinnych, świąt czy tak po prostu na kolację, śniadanie i przekąskę. Przygotowuje się je bardzo szybko i są pyszne.

Kiedyś za bardzo nie lubiłam sałatek z buraczkami, a teraz potrafię skomponować je tak, że są bardzo pyszne. Przygotowuje się je bardzo szybko, ponieważ wiele składników dodajemy ze słoiczków czy z puszek. Takie sałatki to super rozwiązanie gdy np. spodziewamy się niezapowiadanych wcześniej gości, wystarczy tylko mieć zawsze składniki w półce, a w kilkanaście minut mamy gotową sałatkę. Dodam, że do takich sałatek najlepiej jest użyć dobrej jakości majonez. Sałatki z buraczków doskonale smakują ze świeżym chrupiącym pieczywem lub podane na kruchych tartaletkach. Zapraszam po kilka inspiracji.


Moje przepisy:

Sałatka z buraczków marynowanych, pieczarek i jajek.

Jest to bardzo smaczna sałatka. Podałam ją ze świeżym pieczywem, ulubioną wędliną i serem żółtym. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Z powodzeniem możemy przygotować ją dla gości. Zapraszam:)

Sałatki z buraczkami marynowanymi.
Składniki:

10 jajek

1 puszka groszku zielonego

1 puszka kukurydzy

1 duży słoik pieczarek marynowanych w occie

2 słoiki marynowanych buraczków w occie ( tartych na tarce o dużych oczkach )

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

majonez ( kilka łyżek )


Wykonanie:


1. Jajka gotujemy na twardo, następnie dokładnie studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę.


2. Kukurydzę i groszek odsączamy dokładnie z zalewy.


3. Buraczki przekładamy na sito i dokładnie odciskamy z zalewy.


4. Pieczarki wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.


5. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie z majonezem ( majonez według uznania ) i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.


6. Przygotowana sałatkę odstawiamy na jakiś czas, żeby składniki ,, przegryzły się''. Po tym czasie podajemy. Sałatkę można podać schłodzoną prosto z lodówki.


7. Smacznego.

 

Ekspresowa sałatka.

Ta sałatka jest naprawdę bardzo szybka w wykonaniu. Wystarczy kilka składników i mamy gotową przekąskę. Polecam podawać ze świeżym pieczywem. Zapraszam:)

 Sałatki z buraczkami marynowanymi.

Składniki:

1 mały słoik marynowanych pieczarek

1 mały słoik marynowanych buraczków tartych

pół puszki kukurydzy

1 mała cebula

sól i pieprz do smaku

kilka łyżek majonezu


Wykonanie:


1. Buraczki dokładnie odciskamy z zalewy. Kukurydzę i pieczarki osączamy z zalewy, pieczarki przekrawamy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.


2. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.


3. Sałatkę podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki,najlepiej ze świeżym pieczywem.


4.Smacznego.

 

Kruche tartaletki z sałatką śledziową.

Tak podaną sałatką można poczęstować gości, będzie się również ładnie prezentowała na stole. Ta sałatka jest bardzo pyszna. Zapraszam:)

 Sałatki z buraczkami marynowanymi.

Składniki:


Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

1 małe jajko

10 dag masła lub margaryny

pół małej łyżeczki soli

2 płaskie łyżki śmietany 12 %


Sałatka:

1 puszka zielonego groszku

38 dag buraczków marynowanych o occie i tartych na dużych oczkach

7 płatów śledziowych marynowanych w oliwie i occie

4 duże jajka

3 kopiaste łyżki dobrej jakości majonezu

pieprz czarny mielony do smaku

ewentualnie sól do smaku


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

masło lub margaryna do posmarowania foremek

2 - 3 łyżki bułki tartej


Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki posmarowane cieniutko masłem lub margarynę i oprószone bułką tartą. Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i dokładnie studzimy.


2. Sałatka: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w drobną kosteczkę. Buraczki i groszek bardzo dokładnie odsączamy z zalewy ( buraczki to nawet odciskami ). Śledzie osuszamy i kroimy w niewielką kostkę. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy z majonezem przyprawiając do smaku pieprzem i ewentualnie solą ( ja już nie soliłam ).


3. Do dobrze wystudzonych tartaletek nakładamy sałatkę i podajemy. Smacznego.

 

Sałatka z buraczkami.

Prosta i szybka do zrobienia. Nie wymaga dużo pracy. Ja taką sałatkę podaję ze świeżym pieczywem, na kolację lub śniadanie. Często przygotowuję ją dla gości. Zapraszam.

Sałatki z buraczkami marynowanymi.
Składniki:

buraczki ćwikłowe marynowane tarte ( słoik około 50 dag)

6 jajek ugotowanych na twardo

1 puszka zielonego groszku

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

1 cebula

2 jabłka

4 ogórki konserwowe

sól,pieprz

kilka łyżek majonezu


Wykonanie:


1. Buraczki, kukurydzę, groszek i fasolkę dokładnie odsączamy z zalewy.


2. Cebulę i jabłka obieramy.


3. Jajka, jabłka, cebulę i ogórki kroimy w kostkę.


4. Następnie wszystkie składniki przekładamy do miski, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem.


5.Podajemy. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak