Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Schab jako wędlina do chleba i kilka pomysłów

Wszyscy wiemy, że sklepowe wędliny mają wiele do życzenia. A domowe są pyszne.

Nie ma to jak domowe pyszne mięsko. W sklepie takiego nie kupimy. Jednym z mięs idealnych do zrobienia jako wędlina jest schab wieprzowy.
Jest delikatny, smaczny i jak dobrze go przyrządzimy nie jest suchy a soczysty.
Co do przypraw to mamy pole do popisu bo możemy szaleć z przyprawami i metodą przygotowania. Co do metody przygotowania to schab możemy ugotować, upiec, ususzyć, uwędzić a nawet udusić. Potem wystarczy przechowywać w lodówce i przez kilka dni możemy smakować pysznego mięska. A potem robić kolejne i zajadać z apetytem. Ważne, że są to domowe mięsa bez tych sztucznych barwników, polepszaczy i innych niezdrowych składników.


Ja zapraszam Was dziś do zapoznania się z moimi propozycjami na schabik do chleba.

 

 

Schab pieczony alla stek

 

 

Schab jako wędlina do chleba i kilka pomysłów

1 schab bez kości ( ok. 2 kg )
Marynata :
3 łyżki majonezu
4 łyżki ketchupu
2 łyżki przyprawy do steków
1 łyżeczka soli


Składniki marynaty dokładnie wymieszać w miseczce i odstawić na 15 minut.
Schab umyć, osuszyć i cały pokryć marynatą.
Schab umieścić w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Potem schab z naczyniem wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 180 stopni i od momentu zagrzania się piekarnika piec około 70 minut ( czas pieczenia zależy od wielkości mięsa ).
Upieczony schab można podać na ciepło po 15 minutowym odstaniu gdy soki się zwiążą albo podać na zimno do pieczywa.

 


Schab suszony

 

 

Schab jako wędlina do chleba i kilka pomysłów

1,5 kg schabu bez kości
MARYNATA :
1 łyżka soli peklowej
1 łyżeczka soli
1 łyżka soli czosnkowej z ziołami
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka młotkowanego z kolendrą
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżki cukru
dodatkowo :
sól z pieprzem w młynku

Schab umyć i osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać i z każdej strony suchą marynatą natrzeć mięso.
Troszkę tej marynaty zostawić i posypać nią dno naczynia.
Na tę marynatę ułożyć schab, przykryć pokrywką lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na trzy dni.
Kilka razy dziennie obracać mięso i za każdym razem oprószać solą z pieprzem.
Trzeciego dnia schab wyjąć z lodówki.
W piekarniku umieścić blachę z wyposażenia kuchenki a poziom wyżej kratkę.
Piekarnik nagrzać do 80 stopni, ułożyć na kratce schab i suszyć go przez godzinę.
Po tym czasie włączyć termoobieg a temperaturę zmniejszyć do 50 stopni i dalej schab suszyć 4 godziny.
Po zakończonym suszeniu schab wyjąć z piekarnika, obwiązać go sznurkiem wędliniarskim i powiesić na kilka dni w chłodne ale przewiewne miejsce.
Po kilku dniach schab jest gotowy i należy przechowywać go potem w lodówce.

 

 

Schab trzydniowy pieczony

 

 

Schab jako wędlina do chleba i kilka pomysłów


1,5 kg schabu bez kości z tłuszczykiem
Marynata :
1 łyżka soli peklowej
1 łyżka soli morskiej ziołowej
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka pieprzu cayenne
dodatkowo :
sól z pieprzem ( w młynku )

Schab umyć i osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać.
Na dno naczynia, w którym będzie marynowało się mięso wsypać trochę marynaty.
Resztę wysypać na schab i masować chwilę aby całe mięso pokryła marynata.
Schab ułożyć w naczyniu, zakryć je folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Przechowywać mięso przez 3 dni kilka razy obracając je i oprószając solą z pieprzem.
Trzeciego dnia schab włożyć do piekarnika najlepiej na kratce, pod spód włożyć blachę.
Schab piec 1,5 godziny w 180 stopniach.
Upieczony wystudzić, włożyć do lodówki a potem kroić na plastry i spożywać np. jako domowa wędlina do pieczywa.

 


Schab pieczony do chleba

 

 

Schab jako wędlina do chleba i kilka pomysłów


1 kawałek schabu bez kości ( 1,2 kg )
1 cebula
Marynata :
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Cebulę obrać, umyć i pokroić w plastry. Schab umyć, osuszyć i posmarować go dokładnie marynatą. Przygotowane mięso włożyć do próżniowego naczynia, obłożyć na górze plastrami cebuli, zamknąć pokrywkę i odessać powietrze za pomocą pompki. Pojemnik z mięsem wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjąć schab, włożyć go do rękawa do pieczenia z cebulą i piec 60-65 minut w temperaturze 175 stopni. Schab po upieczeniu wyjąć na talerz aby soki się zamknęły i wystudzić. Można zimny schab włożyć do lodówki, będzie lepiej się go kroiło. Schab pokrojony w plastry podawać z pieczywem i np. ćwikłą.

 


Schab pieczony ( marynowany obracany )

 

 

Schab jako wędlina do chleba i kilka pomysłów

1,5 kg świeżego schabu bez kości
1 łyżeczka soli morskiej ( grubej )
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka suszonej cebulki

Schab umyć i natrzeć mieszanką przypraw wcześniej utartych w moździerzu.
Umieścić go w naczyniu z pokrywką i wstawić do lodówki.
Co 12 godzin obracać zlewając powstały sok.
Po trzech dniach schab wstawić do piekarnika w naczyniu i piec 90 minut w 170 stopniach.
Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.
Upieczony schab wystudzić i przechowywać w lodówce.
Przed podaniem kroić w plastry.

 


Schab paprykowo - czosnkowy

 

 

Schab jako wędlina do chleba i kilka pomysłów


1 kg schabu bez kości
ZALEWA :
1,5 l wody
1 łyżeczka wędzonej papryki ( czubata )
1 łyżka suszonych płatków czosnku ( może byś świeży )
1 łyżeczka soli morskiej ( czubata )
1/2 łyżeczki ziarnistego kolorowego pieprzu
1 łyżka syropu trzcinowego
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 łyżki oleju rzepakowego

Schab umyć i osuszyć.
Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować.
Gotować około 5 minut a potem zalewę wystudzić.
Do zimnej zalewy włożyć schab i doprowadzić zalewę do wrzenia.
Gotować 5 minut pod przykryciem, potem wyłączyć ogień i zostawić schab w zalewie do wystudzenia.
Gdy zalewa będzie zimna znowu czynność powtórzyć, czyli zagotować mięso z zalewą i gotować pięć minut.
Zostawić do wystudzenia. wyjąc schab na kratkę aby obciekł z zalewy i wstawić do lodówki.
Podawać jako przekąskę lub zamiast wędlin do pieczywa.


Więcej pomysłów znajdziecie w moich przepisach - zapraszam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak