Schab kroję w plastry grubości 1cm, rozbijam za pomocą tłuczka, przyprawiam solą i pieprzem, nadziewam dodatkami wedle uznania: pieczarki, szpinak, wędlina, ser żółty, pomidor, ogórek kiszony itp. Zwijam w roladki lub kopertę i smażę, po czasie podlewając wodą.
Roladki te można również uprzednio opanierować w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
W szybszej wersji ze schabu często przyrządzam bitki wieprzowe. Pokrojony w plastry schab oprószam solą i pieprzem, kładę na rozgrzany tłuszcz, dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę, ząbki czosnku i smażę do momentu aż się zarumienią, podlewam wodą i duszę do miękkości (ok 35-40 min do miękkości). Sos zagęścić i zabielić śmietaną, doprawić do smaku. Do bitek można dodać w trakcie smażenia pieczarki.
Od czasu do czasu z racji , że taki sposób przyrządzenia mięsa jest szybki, ekonomiczny, zdrowy i mało czasochłonny, schab piekę również w piekarniku:
1 kg schabu bez kości
liść laurowy
3 ziela angielskie
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz, słodka papryka do smaku
Mięso oczyszczam, posypuję z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Obsmażam z obu stron, po czym podlewam wodą i smażę ok 30min. Schab należy przestudzić i pokroić w plasterki ok 1cm. Kolejno przełożyć wraz z sosem do rękawa do pieczenia i piec ok 30 min w temp 180 st C.