Schab przygotowujemy najczęściej na niedzielny lub uroczysty obiad. W tym wpisie przedstawię Wam kilka przepisów na schab z czerwoną kapustą, kiszoną kapustą, z grzybami oraz z marchewką i groszkiem. Każdy przepis jest pyszny. Wybierzcie coś dla siebie.
Schab to mięso które jest bardzo pyszne, bardzo kruche i soczyste. Można go przygotować z różnymi dodatkami, warzywami, grzybami lub w sosie. Ja lubię gdy mięso jest bardzo aromatyczne, więc dodaję dużo przypraw i ziół. Za każdym razem moja rodzina jest zachwycona. Mój ulubiony to ten paprykowy na czerwonej kapuście. Moje propozycje sprawdzą się nawet na rodzinne uroczystości, pamiętajmy tylko, żeby było ładnie podane. A teraz zapraszam do przepisów.
Moje przepisy na pyszny schab:
Paprykowy schab duszony podany na czerwonej kapuście.
To danie możemy przygotować na niedzielny obiad. W ten sposób przyrządzony schab jest soczysty, kruchy i mocno paprykowy. Do tego pyszna czerwona kapusta duszona z jabłkiem. Danie możemy podać z ziemniaczkami. Zapraszam:)
Składniki:
pół kilo schabu
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
papryka czerwona w płatkach według uznania
olej
1 główka czerwonej kapusty
1 kwaśne jabłko
masło do smażenia
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w plastry. Następnie każdy plaster nacieramy papryką i białym pieprzem. Odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce.
2. Po tym czasie plastry mięsa obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Następnie zalewamy wodą, tak żeby przykryła mięso i dusimy do miękkości, gdy mięso będzie miękkie odparowujemy cały płyn i przyprawiamy do smaku solą.
3. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, drobno kroimy, zalewamy gorącą woda i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dokładnie ją odcedzamy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty, dodajemy masło, tak około 2-3 łyżki. Przyprawiamy solą i pieprzem i chwilę dusimy.
4. Na talerze nakładamy porcje kapusty i plastry schabu. Podajemy.
5. Smacznego.
Schab duszony z prawdziwkami.
Niezwykle kruche i smaczne mięsko, do tego pyszny i aromatyczny sos z leśnymi grzybami. Prawdziwki to moje ulubione grzyby. To danie możemy podać z ulubioną surówką i ziemniakami. Idealne na niedzielny obiad lub dla gości. Zapraszam:)
Składniki:
pół kilo schabu
pół kilo świeżych prawdziwków
2 średnie cebule
1 łyżeczka mąki pszennej
4 łyżki śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku
olej
marynata do mięs klasyczna
Wykonanie:
1.Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w plastry.Plastry mięsa nacieramy marynatą to mięs i olejem.Odstawiamy mięso w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
2.Grzyby oczyszczamy,płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy,następnie kroimy na większe kawałki.Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę.
3.Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy plastry schabu z obu stron.Mięso przekładamy do garnka,dodajemy grzyby i cebulę,zalewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości często mieszają.Ja dusiłam całość około 50 minut.
4. Śmietanę mieszamy z mąką pszenną,wlewamy kilka łyżek gorącego sosu,mieszamy i wlewamy do mięsa,mieszamy żeby nie było grudek.Chwilę sos gotujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5.Smacznego.
Ziołowy schab podany na duszonej kiszonej kapuście.
Schab ziołowy z kiszoną kapustą to moja propozycja na obiad. Syty, bardzo smaczny i aromatyczny. Danie możemy podać z ziemniakami. Zapraszam:)
Składniki:
pół kilo schabu
olej
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki ziół Ojca Mateusza
pół kilo kiszonej kapusty
2 średnie cebule
przyprawa do bigosu i dań z młodej kapusty
Wykonanie:
1. Schab oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w plastry, każdy plaster nacieramy olejem i ziołami. Następnie odstawiamy na około 1 godzinę w chłodne miejsce.
2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i obsmażamy plastry schabu z obu stron, uważając, żeby za mocno nie przypiec ziół, następnie mięso podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie odparowujemy cały płyn, a schab oprószamy solą i pieprzem.
3. Kapustę płuczemy i odcedzamy, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości, miękką kapustę dokładnie odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.
4. Usmażoną cebulę wraz z olejem na którym się smażyła przekładamy do kapusty. Całość dusimy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą do bigosu i dań z kapusty.
5. Na talerze nakładamy porcje kapusty i plastry schabu. Podajemy gorące.
6. Smacznego.
Schab duszony z marchewką i zielonym groszkiem.
Tak przygotowane mięso jest niezwykle kruche i soczyste. Możemy je podać z ulubionymi dodatkami: ryżem, makaronem lub ziemniaczkami. Danie jest również syte i niedrogie w przygotowaniu. Zapraszam:)
Składniki:
50 dag schabu
1 cebula
4 duże marchewki
pół puszki zielonego groszku
olej do smażenia
sól i pieprz do smażenia
suszona natka pietruszki według uznania
przyprawa do gulaszu
Wykonanie:
1. Mięso myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w plastry. Każdy plaster lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, następnie każdy rozbity plaster nacieramy przyprawą do gulaszu. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron, następnie podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości.
2. Marchewki i cebulę obieramy, następnie cebulę kroimy w piórka, a marchewki w słupki, przekładamy do duszonego się mięsa.
3. Gdy mięso i warzywa będą miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy groszek, natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze dusimy.
4. Podajemy z ulubionymi dodatkami: ryżem, makaronem lub ziemniakami.
5. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.