Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Schab wieprzowy - nie tylko w formie kotleta

Schab w wielu domach najczęściej przygotowywany jest w formie tradycyjnego kotleta w panierce, ale można go przygotować również jako roladki, pieczeń, czy bitki.

Schab jest jednym z lepszych mięs wieprzowych. Jego mięśnie są chude, jędrne i mają jednolitą strukturę.

Kupując schab trzeba pamiętać, że mięso najlepszej jakości ma barwę jasnoróżową i jest równomiernie pokryte niewielkim przerostem tłuszczowym.
W sklepach można zaopatrzyć się zarówno w schab z kością, bez kości jak i schab pokrojony na kotlety.

Co ciekawe schab ma taką samą zawartość łatwo przyswajalnego białka, co mięso z kurczaka, a mniejszą zawartość tłuszczu i niższą kaloryczność niż wołowina.

Mięso ze schabu zawiera znaczne ilości witaminy B1 oraz PP.

Tradycyjny schabowy w panierce króluje w wielu domach, szczególnie w niedzielę, ja ze schabu przygotowuję głównie roladki lub bitki, bo tak przyrządzone mięso domownikom smakuje najbardziej.

I choć lekarze oraz dietetycy nie zalecają jedzenia wieprzowiny, to chudy schabik od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi.

Garść schabowych inspiracji:

Bitki schabowe w sosie brokułowo-serowym

Schab wieprzowy - nie tylko w formie kotleta

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • woda
  • 100 g brokuła
  • 40 g naturalnego serka topionego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Plastry schabu lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie panierujemy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Obsmażone kotlety zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut.
W międzyczasie brokuła podgotowujemy i blendujemy razem z serkiem topionym na gładko. Masę dodajemy do mięsa i ponownie dusimy 10-15 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy z natką pietruszki.

 

Roladki schabowe ze szpinakiem, mozzarellą i jagodami goji (przepis)

Schab wieprzowy - nie tylko w formie kotleta

 

Roladki schabowe z sałatą lodową, wędliną i żurawiną

Schab wieprzowy - nie tylko w formie kotleta

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 1 duży liść sałaty lodowej
  • 4 plasterki dowolnej wędliny
  • 4 łyżeczki suszonej żurawiny
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Schab rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cienki kotlet, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. 
Sałatę rwiemy na drobne kawałki i układamy po trochu na każdym kawałku schabu.
Na sałacie kładziemy po plasterku wędliny i po łyżeczce żurawiny.
Zwijamy ciasno w roladki. Panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym jajku i ponownie w bułce.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak