Schab jest jednym z lepszych mięs wieprzowych. Jego mięśnie są chude, jędrne i mają jednolitą strukturę.
Kupując schab trzeba pamiętać, że mięso najlepszej jakości ma barwę jasnoróżową i jest równomiernie pokryte niewielkim przerostem tłuszczowym.
W sklepach można zaopatrzyć się zarówno w schab z kością, bez kości jak i schab pokrojony na kotlety.
Co ciekawe schab ma taką samą zawartość łatwo przyswajalnego białka, co mięso z kurczaka, a mniejszą zawartość tłuszczu i niższą kaloryczność niż wołowina.
Mięso ze schabu zawiera znaczne ilości witaminy B1 oraz PP.
Tradycyjny schabowy w panierce króluje w wielu domach, szczególnie w niedzielę, ja ze schabu przygotowuję głównie roladki lub bitki, bo tak przyrządzone mięso domownikom smakuje najbardziej.
I choć lekarze oraz dietetycy nie zalecają jedzenia wieprzowiny, to chudy schabik od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi.
Garść schabowych inspiracji:
Bitki schabowe w sosie brokułowo-serowym
Składniki:
- 4 plastry schabu bez kości
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- woda
- 100 g brokuła
- 40 g naturalnego serka topionego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Plastry schabu lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie panierujemy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Obsmażone kotlety zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut.
W międzyczasie brokuła podgotowujemy i blendujemy razem z serkiem topionym na gładko. Masę dodajemy do mięsa i ponownie dusimy 10-15 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy z natką pietruszki.
Roladki schabowe ze szpinakiem, mozzarellą i jagodami goji (przepis)
Roladki schabowe z sałatą lodową, wędliną i żurawiną
Składniki:
- 4 plastry schabu bez kości
- sól
- pieprz
- oregano
- 1 duży liść sałaty lodowej
- 4 plasterki dowolnej wędliny
- 4 łyżeczki suszonej żurawiny
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Schab rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cienki kotlet, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Sałatę rwiemy na drobne kawałki i układamy po trochu na każdym kawałku schabu.
Na sałacie kładziemy po plasterku wędliny i po łyżeczce żurawiny.
Zwijamy ciasno w roladki. Panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym jajku i ponownie w bułce.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.