Prawdziwy biszkopt jest zawsze bez proszku do pieczenia, tak nauczyłam się w szkole gastronomicznej i tak robię do dziś.
Biszkopt to podstawa do wielu ciast i deserów. Co niektórzy uważają, że biszkopt nie wychodzi im taki jak powinien, że jest cienki, niepulchny itp.
MOJA ZASADA JEST TAKA: TYLE ILE SZTUK JAJEK, TYLE DODAJEMY ŁYŻEK MĄKI PSZENNEJ ORAZ CUKRU KRYSZTAŁ.
Ja najczęściej wykonuję biszkopt jasny, ale od czasu do czasu również ciemny i kokosowy. Poniżej przedstawiam sprawdzone przepisy, gwarantuję że wyjdzie idealny.
BISZKOPT JASNY
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru kryształ
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem.
Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając.
Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do blaszki wysmarowanej tłuszczem (tylko spód) i piec w temp 180 stopni C ok 20-25 min.
BISZKOPT CIEMNY
5 jajek
5 łyżek cukru kryształ
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka kakao
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę wymieszaną z kakao, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25min.
BISZKOPT KOKOSOWY
5 białek
1 szklanka cukru kryształ
25 dag kokosu
papier do pieczenia
Białka ubić z cukrem, pod koniec wsypać kokos i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Masę wyłożyć do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st C ok 40 min.
Biszkopt to zdecydowanie podstawa do upieczenia KOPY - tradycyjnego deseru śląskiego uwielbianego przez moją rodzinę.
Biszkopt z 8 jaj:
8 jajek
8 łyżek mąki pszennej
8 łyżek cukru kryształ
Tłuszcz do wysmarowania blaszki
Składniki na kopę:
2 kostki masła
1 kostka margaryny
3 jajka
12 łyżek cukru
spirytus
puszka brzoskwiń
paczka rodzynek
paczka migdałów
1/2 paczki kokosu
1/2l śmietany kremówka
czekolada gorzka do potarcia
Upiec biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę wymieszaną z kakao, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 30-35min.
3 jajka ubić na zimno z 12 łyżkami cukru, kolejno ubijać nad gorącą parą i znów na zimno aż do wystudzenia. Margarynę i masło utrzeć. Dodawać po trosze wystudzone ubite jajka z cukrem cały czas ucierając.
Rodzynki sparzyć, migdały zmielić w malakserze, brzoskwinie pokroić w drobną kostkę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać stopniowo 3 kieliszki spirytusu, delikatnie wymieszać.
Na płytkim talerzu ułożyć pokrojony w kostkę biszkopt, skropić spirytusem. Na biszkopt ułożyć masę, na masę kolejno pokrojone kosteczki z biszkoptu, tworząc kopczyk. Każdą warstwę biszkoptu skrapiać spirytusem.
Śmietanę kremówkę ubić, nałożyć na wierzch kopy za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką. Z wierzchu można posypać startą czekoladą.
RADY DOTYCZĄCE IDEALNEGO BISZKOPTU:
- Jeśli nie chcemy by biszkopt odchodził od boków blaszki, należy wysmarować tłuszczem tylko dno blaszki.
- Tyle ile użyliśmy jajek, tyle samo należy użyć łyżek mąki i cukru.
Czas pieczenia biszkoptu z 5 jaj - ok 25-30 min.