Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sekret idealnego biszkoptu

Kilka cennych wskazówek które sprawiają, że biszkopt wychodzi idealny.

Prawdziwy biszkopt jest zawsze bez proszku do pieczenia, tak nauczyłam się w szkole gastronomicznej i tak robię do dziś.

Biszkopt to podstawa do wielu ciast i deserów. Co niektórzy uważają, że biszkopt nie wychodzi im taki jak powinien, że jest cienki, niepulchny itp.

MOJA ZASADA JEST TAKA: TYLE ILE SZTUK JAJEK, TYLE DODAJEMY ŁYŻEK MĄKI PSZENNEJ ORAZ CUKRU KRYSZTAŁ.

Ja najczęściej wykonuję biszkopt jasny, ale od czasu do czasu również ciemny i kokosowy. Poniżej przedstawiam sprawdzone przepisy, gwarantuję że wyjdzie idealny.

BISZKOPT JASNY

5 jaj

5 łyżek mąki pszennej

5 łyżek cukru kryształ

tłuszcz do wysmarowania blaszki

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Sekret idealnego biszkoptu

Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. 

DeSekret idealnego biszkoptulikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do blaszki wysmarowanej tłuszczem (tylko spód) i piec w temp 180 stopni C ok 20-25 min. Sekret idealnego biszkoptu

BISZKOPT CIEMNY

5 jajek
5 łyżek cukru kryształ
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka kakao

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę wymieszaną z kakao, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25min.

BISZKOPT KOKOSOWY

5 białek
1 szklanka cukru kryształ
25 dag kokosu
papier do pieczenia

Białka ubić z cukrem, pod koniec wsypać kokos i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Masę wyłożyć do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st C ok 40 min. Sekret idealnego biszkoptu

Biszkopt to zdecydowanie podstawa do upieczenia KOPY - tradycyjnego deseru śląskiego uwielbianego przez moją rodzinę.

Biszkopt z 8 jaj:

8 jajek

8 łyżek mąki pszennej

8 łyżek cukru kryształ

Tłuszcz do wysmarowania blaszki

Składniki na kopę:
2 kostki masła
1 kostka margaryny
3 jajka
12 łyżek cukru
spirytus
puszka brzoskwiń
paczka rodzynek
paczka migdałów
1/2 paczki kokosu

1/2l śmietany kremówka
czekolada gorzka do potarcia

Upiec biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę wymieszaną z kakao, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 30-35min.

3 jajka ubić na zimno z 12 łyżkami cukru, kolejno ubijać nad gorącą parą i znów na zimno aż do wystudzenia. Margarynę i masło utrzeć. Dodawać po trosze wystudzone ubite jajka z cukrem cały czas ucierając.

Rodzynki sparzyć, migdały zmielić w malakserze, brzoskwinie pokroić w drobną kostkę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać stopniowo 3 kieliszki spirytusu, delikatnie wymieszać.

Na płytkim talerzu ułożyć pokrojony w kostkę biszkopt, skropić spirytusem. Na biszkopt ułożyć masę, na masę kolejno pokrojone kosteczki z biszkoptu, tworząc kopczyk. Każdą warstwę biszkoptu skrapiać spirytusem.

Śmietanę kremówkę ubić, nałożyć na wierzch kopy za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką. Z wierzchu można posypać startą czekoladą. Sekret idealnego biszkoptu

RADY DOTYCZĄCE IDEALNEGO BISZKOPTU:

  • Jeśli nie chcemy by biszkopt odchodził od boków blaszki, należy wysmarować tłuszczem tylko dno blaszki.
  • Tyle ile użyliśmy jajek, tyle samo należy użyć łyżek mąki i cukru.
    Czas pieczenia biszkoptu z 5 jaj - ok 25-30 min.


DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak