Dziś coś na słodko bez pieczenia.
Pyszne serniczki na zimno na herbatnikach z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną.
Jakoś trzeba osłodzić tę paskudną pogodę.
Wbrew pozorom szybko się je robi a jeszcze szybciej znikają.
Serniczki na zimno z dżemem truskawkowym
![Serniczki na zimno z dżemem truskawkowym](https://pliki.doradcasmaku.pl/serniczki-na-zimno-z-dzemem-truskawkowym1.jpg)
36 herbatników
1 dżem truskawkowy
600 g chudego sera twarogowego
1 serek waniliowy ( 140 g )
2 galaretki cytrynowe
250 ml gorącej przegotowanej wody
250 ml śmietany 30 %
1 fix
cukier do smaku
cukrowe ozdoby do dekoracji
Blaszkę o wymiarach 32 x 14 wyłożyć folią spożywczą.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Na dnie foremki ułożyć warstwę herbatników, posmarować je dżemem i znów rozłożyć warstwę ciastek.
Oba sery wymieszać i pomału wlewać zimna i lekko tężejącą galaretkę.
Masę wylać na herbatniki.
Formę wstawić do lodówki do lekkiego ścięcia.
Wyjąć formę z lodówki, delikatnie położyć warstwę ciastek, posmarować dżemem i zakryć ostatnią warstwą ciastek.
Ubić śmietankę i udekorować nią ciasteczka .
Udekorować cukrowymi ozdobami.
Serniczki kroić między ciastkami.