Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Serniczki na zimno z dżemem truskawkowym

Dziś coś na słodko bez pieczenia.

Dziś coś na słodko bez pieczenia.

 

Pyszne serniczki na zimno na herbatnikach z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną.

 

Jakoś trzeba osłodzić tę paskudną pogodę.

 

Wbrew pozorom szybko się je robi a jeszcze szybciej znikają.
 
 

Serniczki na zimno z dżemem truskawkowym

 

Serniczki na zimno z dżemem truskawkowym

 

36 herbatników
1 dżem truskawkowy
600 g chudego sera twarogowego
1 serek waniliowy ( 140 g )
2 galaretki cytrynowe
250 ml gorącej przegotowanej wody
 
250 ml śmietany 30 %
1 fix
cukier do smaku
 
cukrowe ozdoby do dekoracji
 
Blaszkę o wymiarach 32 x 14 wyłożyć folią spożywczą.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Na dnie foremki ułożyć warstwę herbatników, posmarować je dżemem i znów rozłożyć warstwę ciastek.
Oba sery wymieszać i pomału wlewać zimna i lekko tężejącą galaretkę.
Masę wylać na herbatniki.
Formę wstawić do lodówki do lekkiego ścięcia.
Wyjąć formę z lodówki, delikatnie położyć warstwę ciastek, posmarować dżemem i zakryć ostatnią warstwą ciastek.
Ubić śmietankę i udekorować nią ciasteczka .
Udekorować cukrowymi ozdobami.
Serniczki kroić między ciastkami.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak