Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sernik- tradycyjne Polskie ciasto

Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast kuchni polskiej. Można go przygotować na różne sposoby, w każdej wersji jest genialny.

Co jest najlepszym lekarstwem na zły humor??? Dla nie których czekolada, zakupy, a dla innych spacer lub dobra książka. Mi, w poprawie humoru zdecydowanie pomagają wszelkiego rodzaju słodkości, a najbardziej porządny kawałek pysznego sernika. Serniki to przepyszne ciasta, które mogą być pieczone, gotowane lub przygotowane na zimno. Spód do serników może być kruchy lub ciasteczkowy. Do masy serowej lub do kruchego ciasta, warto dodać olejek aromatyzujący lub sok z pomarańczy, który nadaje cudownego aromatu. Przygotowując sernik za każdym razem nie wiem, który tym razem upiec, ponieważ uwielbiam go w każdej wersji. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub toffi. Przedstawiam kilka moich pomysłów na sernik w różnym wydaniu. 

Sernik z kokosem i mango

 

Sernik-  tradycyjne Polskie ciasto
Składniki:
ciasto:
maka pszenna 30 dag,
cukier drobny pół szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
masło 15 dag,
żółtko jaja 1 szt,
skorka pomarańczowa 1 łyżka,
 
masa serowa:
ser biały 1 kg,
cukier drobny 1 szklanka,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
mleko pół szklanki,
jajka 4 szt,
żółtko jaja 1 szt,
olej rzepakowy pół szklanki,
ekstrakt waniliowy 1 łyżka,
 
kokosowa kruszonka:
maka pszenna pół szklanki,
cukier drobny pół szklanki,
wiórki kokosowe 1 szklanka,
masło 1/3 kostki,
 
dodatkowo:
mango z puszki 1 opakowanie,
cukier puder do posypania ciasta,
bułka tarta 1 łyżka,
 
 
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę siekamy nożem wraz z masłem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarze blaszki.
Rozwałkowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min.
Masa serowa:
Wszystkie składniki oprócz budyniu umieszczamy w misce i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy budyń i mieszamy masę łyżką.
Mango odcedzamy na sitku i kroimy w kostkę lub cząstki. Podpieczony spod posypujemy bułką tartą. Na cieście układamy mango i wylewamy gotową masę serowa. 
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1h 15 min. Przez pierwsze 15 min pieczemy w temperaturze 170 stopni, następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni.
Kokosowa kruszonka:
Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią ciasto po 30 min pieczenia sernika.
Upieczony sernik chłodzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.  

 

Sernik na ciasteczkach oreo z bitą śmietaną

 

Sernik-  tradycyjne Polskie ciasto
 
 
Składniki:
spod:
ciastka oreo 250 g,
 
masa serowa:
ser biały 1 kg,
jajka 4 szt,
cukier biały 1 szklanka,
budyń waniliowy 3 łyżki,
aromat waniliowy 2 łyżki,
olej pół szklanki,
mleko pół szklanki,
 
bita śmietana:
śmietanka 30% 250 ml,
bita śmietana(śnieżka) 1 opakowanie,
 
dodatkowo:
czekolada mleczna 6 kostek,
 
Sposób przygotowania:
Na spodzie tortownicy układamy ciastka oreo. Ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. 
Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy zmielony trzykrotnie ser lub gotowy ser z wiaderka. Ubijamy na niskich obrotach miksera. Dodajemy olej, mleko, aromat waniliowy oraz budyń. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotową masę wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 min w 170 stopniach, a następnie obniżamy temperaturę piekarnika na 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 min. Upieczony sernik chłodzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy śnieżkę i ubijamy jeszcze przez chwile. Gdy sernik będzie zimny smarujemy go bitą śmietaną. Na wierzch sernika ścieramy na tarce mleczną czekoladę. Chłodzimy w lodowce. Najlepiej smakuje na następny dzień. 
 
 

Sernik kajmakowy

 

Sernik-  tradycyjne Polskie ciasto



Składniki:
ciasto:
30 dag mąki pszennej,
żółtka 2 szt,
cukier puder 10 dag,
masło lub margaryna 15 dag,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
skórka cytryny 1/4 łyżeczki,

masa serowa:
ser biały 120 dag,
jajka 5 szt,
cukier 1 szklanka,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
olejek waniliowy 1 łyżka,
mleko pół szklanki,
olej 0,5 szklanki,
kajmak 6 łyżek,

dodatkowo:
kajmak do posmarowania ciasta ok. 1 puszka,
orzechy włoskie do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto siekamy nożem, następnie zagniatamy za pomocą rąk. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można sobie ułatwić i ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy  i podpiekamy spód do sernika w temperaturze 170 stopni przez ok. 15 min.
Ser biały mielimy 2 razy. W przepisie użyłam swojskiego serka, ale można również użyć sera z wiaderka. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, olej, mleko, budyń, olejek waniliowy, oraz kajmak i miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia. Następnie masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 30 min w temperaturze 170 stopni, następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 min. Sernik chłodzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik będzie ostygnięty to wierzch należy posmarować kajmakiem. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy po serniku. Smacznego!


 

Sernik gotowany przełożony miodowymi plackami z orzechowym krokantem

 

 
Sernik-  tradycyjne Polskie ciasto


Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 50 dag,
masło 25 dag,
cukier puder 20 dag,
jajko 1 szt,
żółtka 2 szt,
miód 2 łyżki,
mleko 2 łyżki,
soda 1 łyżeczka,

masa serowa:
ser biały 1 kg,
jajka 4 szt,
masło 200 g,
cukier puder 1,5 szklanki,
mleko 200 ml,
budynie śmietankowe (nie słodzone) 2 opakowania,
olejek waniliowy 1 łyżka, 
krokant orzechowy:
orzechy włoskie 20 dag,
masło pół kostki,
cukier 10 dag,
miód 2 łyżki,

Sposób przygotowania:
Składniki ciasta, najpierw siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto rękoma aż będzie dobrze wyrobione. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Jedną z części zostawiamy na stolnicy, a pozostałe wkładamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy na blaszkę. Pieczemy w 170 stopniach, przez 15 min. Następnie wyciągamy z lodówki drugą część ciasta i w ten sam sposób z nią postępujemy. Trzecią część ciasta również rozwałkowujemy i przenosimy na blaszkę, ale nie wkładamy jej do piekarnika, ponieważ tę część ciasta będziemy zapiekać z krokantem.
Orzechy włoskie siekamy. Do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy, następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając. Krokant wykładamy na trzecią część ciasta i delikatnie rozsmarowujemy po całym cieście. Następnie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min, aż ciasto będzie miało złocisty kolor.
Ser mielimy dwukrotnie, jeśli używamy serka swojskiego. Masło rozpuszczamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i zmielony ser. Następnie serową masę przekładamy do garnka i stawiamy na palnik o małej mocy. Budynie rozpuszczamy w mleku. Gdy masa serowa zacznie się gotować to powoli dodajemy rozpuszczone budynie i wlewając je do masy, masę należy przez cały czas energicznie mieszać, aby się nie przypaliła. Do masy dodajemy olejek waniliowy i doprowadzamy masę do wrzenia. Pamiętajmy, że trzeba być ostrożnym, aby masa się nie przypaliła. Gotową masą przekładamy miodowe placki. Przełożenie: 
1.ciasto miodowe
2.masa serowa
3.ciasto miodowe
4.masa serowa
5.ciasto miodowe z krokantem

anka1988 07.05.2017 16:56
uwielbiam sernik, musi być wilgotny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak