Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Serniki, które zawsze się udają

Kilka prostych zasad podczas przygotowywania tych wspaniałych ciast sprawi, że zawsze wyjdą. Z różnymi dodatkami sprawią, że każda masa serowa będzie smakować inaczej!

Na świątecznym stole nie może zabraknąć wyszukanych serników. Metodą prób i błędów wypracowałam swoje serniki, które zawsze się udają. Trzeba tylko ściśle trzymać się określonych zasad a ciasto serowe wyjdzie nam na pewno. Czyli jak upiec idealny sernik, który wyrośnie i nie opadnie?

1. Po pierwsze zawsze musimy pamiętać aby ser, jajka i inne kremowe dodatki typu śmietanka lub mascarpone były wyjęte z lodówki wcześniej i miały pokojową temperaturę.

2. Po drugie jajka. Kiedy je dodawać? W wielu przepisach spotykamy ubijanie masy serowej z żółtkami i dopiero później łączenie jej z ubitymi białkami. Lepiej dodać całe jajka i bardzo krótko miksować. Wtedy masa nie napowietrzy się i sernik nam nie opadnie.

3. Po trzecie zawsze pamiętamy aby dodawać  przesiana mąkę. Zapobiegnie to powstaniu niechcianych grudek w masie.

4. Po czwarte wszelkiego rodzaju dodatki np. rodzynki, żurawinę czy musy do masy serowej dodajemy na samym końcu.

5. Po piąte temperatura! Swoje serniki piekę początkowo w temperaturze 180*C a następnie zmniejszam ją do 120-130*C. 

To są moje główne sernikowe przykazania, których zawsze się trzymam. Do serników możemy dodać wszelkiego rodzaju dodatki, tworząc w ten sposób swoje ulubione smaki np. białą czekoladę, kokos, cappuccino, cynamon, wanilię. 

Mam nadzieję, że w pewien sposób pomogłam początkującym i od teraz pieczenie serników stanie się przyjemnością! W tym wpisie pokazuję Wam moje ulubione serniki! A Wy jakie 

Sernik z białą czekoladą i koksem

Poezja smaku zamknięta w jednym serniku. Mocny kakaowy spód a na nim rozpływająca się masa serowa z śmietaną kremówką, kokosem, białą czekoladą i mlekiem w proszku. Kwintesencja przysłowiowej bajkowej chwili w ciastem i pyszną kawą!

Spód:
258 g ciastek kakaowych Hit
75 g masła lub margaryny

Masa serowa:
1 kg sera sernikowego (z wiaderka)
4 jajka
100 g białej czekolady
0,5 szklanki cukru
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki śmietany 30%
0,5 szklanki wiórków kokosowych

Polewa:
100 g białej czekolady
¼ szklanki śmietany 30%

Spód:
Ciastka Hit umieszczamy w blenderze lub malakserze. Rozdrabniamy na gładki pył. Masło rozpuszczamy w garnku, ciepłe wlewamy do ciastek, miksujemy aby ciastka połączyły się z masłem. Mokrą masą ciastkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wcześniej smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Wstawiamy na kilka minut do lodówki.
Masa serowa:
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180*C (bez termo obiegu). Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do misy miksera wykładamy ser z wiaderka, dosypujemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mleko w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Kolejno wbijamy po jednym jajku i czekamy aż połączą się z masą. Wyłączamy mikser. Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady wlewamy 4 łyżki masy serowej, energicznie mieszamy trzepaczka aby czekolada się nie zważyła. Zahartowana czekoladę przelewamy do masy serowej, delikatnie miksujemy. Wlewamy śmietanę kremówkę oraz wsypujemy wiórki kokosowe. Gotową masę serową przelewamy na spód. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Polewa:
Po wystudzeniu przygotowujemy polewę. Białą czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Gotujemy na para około 5 minut. Przelewamy jeszcze ciepła na wierzch sernika, wygładzamy. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Serniki, które zawsze się udają

Sernik z musem gruszkowym

Delikatny i pyszny serniczek z musem ze świeżej gruszki i sokiem z limonki. Słodkości nadaje spód z masłem orzechowym.

Spód:
200 g herbatników maślanych
2 łyżki masła orzechowego
50 g masła

Masa serowa:
700 g twarogu 0% (z wiaderka)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka (M)
1 gruszka
Sok z ½ limonki
0,5 szklanki cukru trzcinowego

Cukier puder do obsypania


Spód:
Do blendera wkładamy pokruszone herbatniki, rozpuszczone i przestudzone masło oraz masło orzechowe. Wszystko blenderujemy na gładka masę. Wykładamy ją na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm. Masę ugniatamy palcami i wygładzamy. Wstawiamy na 10 minut do lodówki.

Masa serowa:
Gruszkę blend ujemy z sokiem z limonki na gładki mus. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180*C. Do miski przekładamy twaróg oraz wsypujemy cukier trzcinowy. Miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Kolejno wbijamy po jednym jajku. Na końcu wlewamy mus z gruszki. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę serową przelewamy na spód. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120*C. Wstawiamy sernik do piekarnika. Na dnie ustawiamy mniejszą blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Sernik pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Po 60 minutach z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą. Po upieczeniu studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy na paterę, oprószamy cukrem pudrem.

Serniki, które zawsze się udają

 

Sernik cappuccino z żurawiną

Ostatnio polubiłam pieczenie serników. Ten jest iście świąteczny, delikatny, żurawinowy. Słodycz masy serowej równoważy kwaskowata konfitura żurawinowa.

Spód:
5 łyżek mąki pszennej
50 g margaryny
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
Szczypta proszku do pieczenia

Masa serowa:
500 g tłustego zmielonego twarogu
16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka cappuccino orzechowego
1 łyżka budyniu śmietankowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
¼ szklanki śmietany 30%
4 łyżki suszonej żurawiny
250 g konfitury żurawinowej

Spód:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Musimy uzyskać gładkie ciasto. Formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 20 cm.
Masa serowa:
Do misy miksera wkładamy twaróg. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy na średnich obrotach. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, budyń i cappuccino. Następnie kolejno wbijamy jajka. Na końcu wlewamy śmietankę. Wyłączamy mikser, wsypujemy suszoną żurawinę i mieszamy łyzką. Gotową masę wylewamy na spód. Sernik pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku (,,funkcja góra-dół”) przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130*C i pieczemy jeszcze 65 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Wierzch dekorujemy konfiturą żurawinową.

Serniki, które zawsze się udają

Waniliowy sernik z ganache z białą czekoladą

W tym serniku i kremie dominuje wanilia. Jest w cieście jak i w kremie. Sernik jest kremowy i delikatny. Natomiast dopełnieniem jest wierzch ciasta przygotowany ze śmietanki z masłem, białą czekoladą i wanilią. Ciasto jest obłędne w smaku!

Spód:
4 batony princeska kokosowa po 36g
60 g masła

Masa serowa:
600 g tłustego twarogu
0,5 szklanki cukru trzcinowego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka budyniu waniliowego
3 jajka
¼ szklanki śmietany 30%
1,5 łyżki ekstraktu waniliowego
Ziarenka z ½ laski wanilii

Ganache z białą czekoladą:
400 ml śmietany 30%
100 g białej czekolady
30 g masła
½ laski wanilii
1 fix do śmietany

Spód:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Batony kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy je z masłem, wykładamy dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180*C (funkcja góra-dół).Twaróg miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczaną i budyniem. Kolejno wbijamy po jednym jajku. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na końcu wlewamy śmietankę, ekstrakt waniliowy i ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii. Gładką masę serową wylewamy na przygotowany spód. Tortownicę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 130*C i pieczemy przez 70 minut.
Ganache z białą czekoladą:
Śmietankę podgrzewamy z połamaną białą czekoladą i rozciętą laską wanilii. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Do ciepłej dodajemy kawałki masła, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia na 2-3 godziny do lodówki. Wyjmujemy wanilię. Po tym czasie ubijamy ją mikserem z dodatkiem fixu. Krem przekładamy do szprycy i robimy okrągłe kółka. Chłodzimy w lodówce.

Serniki, które zawsze się udają

Czekoladowy sernik z cynamonem

Najbardziej czekoladowy sernik jaki jadłam. Jest niezwykle kremowy dzięki serkowi mascarpone i śmietanie kremówce. Do tego rewelacyjnie pachnący cynamon i czekoladowa polewa. Po prostu obłędny w smaku!

Spód:
35 g masła
120 g ciasteczek maślanych

Masa serowa:
250 g sera sernikowego (z wiaderka)
250 g serka mascarpone
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
3 jajka
¼ szklanki śmietany 30%
1 łyżeczka cynamonu
100 g czekolady deserowej

Polewa:
100 g czekolady deserowej
Płatki czekoladowe do dekoracji

Ciasteczka mielimy w blenderze lub malakserze. Masło rozpuszczamy w garnku. Przelewamy do ciastek i dokładnie mieszamy aby zrobiły się mokre. Gotowymi ciastkami wykładamy spód tortownicy o średnicy 20 cm. Tortownicę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy na chwilę do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180*C z termo obiegiem. W czajniku gotujemy wrzątek.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do misy miksera przekładamy ser i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę oraz cukier. Cały czas miksując wbijamy kolejno jajka. Pomiędzy każdym czekamy aż połączą się z masą. Następnie wlewamy śmietanę kremówkę wymieszaną z cynamonem. Wystudzoną czekoladę energicznie mieszamy z kilkoma łyżkami masy serowej (u mnie około 10 łyżek). Zahartowana czekoladę przelewamy do reszty masy i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 120*C. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie zalane do pełna wrzątkiem. Sernik pieczemy przez około 80 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Gotowy wyjmujemy z tortownicy odcinając boki od formy.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą oblewamy sernik. Rozsmarowujemy okrężnymi ruchami od środka do brzegów. Wierch dekorujemy płatkami czekoladowymi. Sernik trzymamy w lodówce. Przed podaniem wyjmujemy wcześniej z lodówki aby polewa troszkę się rozpuściła.

Serniki, które zawsze się udają

 

 

VioletoweKucharzenie 25.01.2017 14:45
Dziękuję Elu :-)
bietka 16.12.2016 11:37
uwielbiam serniki, a Twoje wszystkie wyglądają bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak