Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Serniki na herbatnikach.

W tym artykule przedstawię Wam kilka przepisów na serniki pieczone lub przygotowane na herbatnikach. W końcu kochamy to ciasto i często je pieczemy. Zapraszam do artykułu.

W tym artykule przedstawię Wam kilka przepisów na serniki pieczone lub przygotowane na herbatnikach. W końcu kochamy te ciasto i często je pieczemy. Zapraszam do artykułu.

Sernik niekoniecznie musi być na kruchym cieście, można go przygotować na herbatnikach. Dzięki temu możemy zaoszczędzić trochę czasu na przygotowanie ciasta, a tak to układamy w formie herbatniki, zalewamy masą serową i do pieczenia lub tężenia. Przedstawię Wam trzy moje propozycje na serniki. Może skorzystacie? Możecie wybrać Czekoladowy sernik, Sernik bez pieczenia lub Sernik z sokiem owocowym. Wszystkie serniki są pyszne, więc wybierajcie. Używam ser z wiadereczka, który doskonale się sprawdza, a dzięki temu można oszczędzić czas na mielenie. A teraz zapraszam do pieczenia.


Kilka moich przepisów:

Czekoladowy sernik na herbatnikach.

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik. Wyjątkowo nie utarty na maśle, lecz ubijany ze śmietanką kremówką. Jest on bardzo delikatny w smaku i taki lekki, całości dopełnia mocno czekoladowa pianka. Herbatniki doskonale sprawdzają się jako spód do sernika. Kto chętny to zapraszam na kawałeczek. Dodam, że pysznie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy, przynajmniej ja tak lubię. Zapraszam:)

 Serniki na herbatnikach.

Składniki:


Masa serowa:

1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )

5 jajek

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

4 łyżki kakao


Pianka:

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

2 - 3 łyżki kakao

1 łyżeczka żelatyny

niewielka ilość gorącej wody

 

Dodatkowo:

około 10 dag herbatników

5 dag białej czekolady

5 dag mlecznej czekolady

cukrowa posypka według uznania


Wykonanie:


1. Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewamy śmietankę kremówkę i chwilę miksujemy, wsypujemy budynie w proszku i kakao, dajemy ser i miksujemy kilka minut do połączenia się składników.


2. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie dno wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy równomiernie masę serową ( masa jest trochę rzadka i taka ma być ).


3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony i będzie lekko odchodził od brzegów. Upieczony sernik dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy będzie zimny wyjmujemy go z blaszki i kroimy na kawałki ( takie jak potrzebujemy ).


4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy płynną żelatynę, kakao i cukier puder według uznania dokładnie ubijamy.


5. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie na pokrojonym serniku wyciskamy rozetki według uznania.


6. Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nimi sernik, dekorujemy również cukrową posypką.


7. Sernik jest gotowy do podania. Życzę smacznego.

 

Sernik bez pieczenia na herbatnikach z polewą czekoladową.

Czasami nie chce nam się piec ciasta, a spodziewamy się gości lub mamy ochotę na coś słodkiego. Doskonale wtedy sprawdzi się ciasto bez pieczenia przygotowane na herbatnikach. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 45 minut plus oczekiwanie na stężenie. Przygotowywałam już sernik gotowany, ale przekładałam nim miodowe placki i piernik, ale wtedy zajmuje to więcej pracy. Dzisiaj polecam Wam takie właśnie ciasto bez pieczenia na herbatnikach, jest bardzo słodkie, ale też i bardzo pyszne. Ja uwielbiam z filiżanką pysznej kawy. Zapraszam:)

Serniki na herbatnikach.
Składniki:


Masa serowa:

1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku ( użyłam o smaku waniliowym )

4 jajka

20 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru ( 250 ml )

3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

1 cukier waniliowy

pół szklanki mleka


Dodatkowo:

około 50 dag herbatników

dowolna cukrowa posypka


Polewa:

3 łyżki kakao

3 łyżki cukru

3 łyżki masła lub margaryny

niewielka ilość gorącej wody


Wykonanie:


1. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam.


2. Przekładanie: Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową, na dno wykładamy warstwę herbatników, wylewamy połowę masy serowej i znów warstwę herbatników i drugą połowę masy serowej i ostatnia warstwa to herbatniki.


3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę rozsmarowujemy na herbatnikach i posypujemy cukrową posypką według uznania.


4. Podanie: Ciasto studzimy, a gdy będzie zimne wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.


5. Życzę smacznego.

 

Sernik na herbatnikach z sokiem owocowym.

Pierwszy raz piekłam sernik na herbatnikach i na pewno nie ostatni. Herbatniki doskonale sprawdzają się jako spód do sernika. Polecam spróbować, po upieczeniu są bardzo mięciutkie. Sam w sobie sernik jest aksamitny, delikatny i pełen rodzynek, a masa z soku owocowego nadaje mu ciekawego smaku. Zapraszam:)

Serniki na herbatnikach.
Składniki:


Masa serowa:

1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )

1 szklanka cukru

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

1 cukier waniliowy

olejek pomarańczowy według uznania

15 dag masła lub margaryny

5 jajek

1 szklanka rodzynek


Masa z soku:

1 litr soku pomarańczowego ( typu ,, Kubuś '' )

3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )


Dodatkowo:

około 10 dag herbatników


Wykonanie:


1. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Wsypujemy rodzynki, dodajemy olejek według uznania i smaku i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.


2. Pieczenie: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy dokładnie herbatnikami, na herbatniki wykładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.


3. Masa z soku: W połowie soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie krem lekko studzimy.


4. Lekko przestudzoną masę z soku wykładamy równomiernie na sernik i odstawiamy do wystudzenia, następnie zimny sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia.


5. Po tym czasie sernik jest gotowy do podania. Kroimy i podajemy.


6. Życzę smacznego:)

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak