Święta to czas pieczenia ciast. Każdy ma swoje ulubione. U mnie są to serniki. Na święta łączę je z piernikowym smakiem. Moja rodzina zjada je z wielkim smakiem. A jak jest u Was? Pieczecie serniki na święta.? Zapraszam do wpisu.
Nie wyobrażam sobie, żeby na świątecznym stole zabrakło sernika, przecież to moje ulubione ciasto i mojej rodziny. Zapach, który się roznosi po całym domu podczas pieczenia jest cudowny, wprowadza nas w świąteczny nastrój, a i gościom zawsze smakują. Poniżej mam dla Was kilka propozycji na serniki w połączeniu z piernikiem, czy to z ciastem piernikowym czy to z gotowymi pierniczkami. Każda z tych propozycji jest pyszna i typowo świąteczna.
Ciekawa jestem czy pieczecie serniki na święta i czy macie swoje ulubione, czy pieczecie co roku ten sam sernik czy pieczecie nowości. Ja najczęściej co roku piekę nowy sernik. No bo jak święta bez sernika. Zapraszam do przepisów.
Moje przepisy:
1. Sernik z pierniczkami i rodzynkami w czekoladzie.
Sernik to ulubione ciasto mojej rodziny .Za każdym razem piekę inną wersję. Tym razem wymyśliłam sernik z pierniczkami i rodzynkami w czekoladzie. I nie ukrywam, że wyszło pysznie, sernik w dość szybkim tempie znika z talerza. Zapraszam:)
Składniki:
1 kg sera na sernik ( w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
15 dag masła lub margaryny
szczypta soli
2 budynie waniliowe (bez cukru,na pół litra mleka każdy )
40 dag pierników nadziewanych w czekoladzie
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
20 dag rodzynek
Wykonanie:
1. Żółtka ucieramy z masłem lub margaryną, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy.
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie delikatnie łączymy je z masą serową.
3. Połowę masy serowej przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie w rzędach układamy pierniczki i wykładamy resztę masy serowej.
4. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy.
5. Kakao i cukier przekładamy do garnka i mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, następnie dodajemy masło lub margarynę. Następnie gotujemy chwilę na małym ogniu cały czas mieszając, polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy do zgęstnienia polewy, polewa powinna być gęsta i lśniąca.
6. Do jeszcze ciepłej polewy dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Polewę z rodzynkami wykładamy na sernik i odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie sernik kroimy i podajemy.
7. Smacznego.
2. Sernik na pierniku z polewą czekoladową.
Bardzo lubię piernik i sernik, do głowy przyszedł mi pomysł, żeby połączyć razem te dwa ciasta. Nie ukrywam, że wyszło pysznie. Takie ciasto możemy również upiec na świąteczny stół lub dla gości. Zapewniam, że wszystkim posmakuje. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto piernikowe:
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
pół szklanki mleka
pół szklanki miodu prawdziwego
2 szklanki mąki tortowej
3 jajka
1 przyprawa do piernika
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki amoniaku
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg sera na sernik (gotowego w wiadereczku )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę, cukier i mleko przekładamy do garnka, następnie zagotowujemy i studzimy. Do wystudzonej masy dajemy żółtka, miód, mąkę, przyprawę do piernika, sodę i amoniak, następnie dokładnie ucieramy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszamy z ciastem.
2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku, dodajemy budynie w proszku, proszek do pieczenia i ser, dokładnie ucieramy.
3. Do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową wykładamy ciasto piernikowe, a na ciasta wykładamy masę serową.
4. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto studzimy w blaszce.
5. Ciasto kroimy na kawałki. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy pokrojone ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut żeby polewa zastygła. Podajemy.
3. Sernik z pierniczkami na kruchym cieście.
Sernik to ulubione ciasto mojej rodziny. Często go piekę i wymyślam nowe wersje. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny. Idealnie kruche ciasto i aksamitna masa serowa. Całości smaku dopełniają nadziewane pierniczki i polewa. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )
5 jaj
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
1 szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
niewielka ilość gorącej wody
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
40 dag pierników w czekoladzie
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem, następnie równomiernie w rzędach układamy pierniczki i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.
3. Masę serową wykładamy na schłodzone ciasto z piernikami. Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.
4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy na zimnym serniku.
5. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.
Smacznych inspiracji życzę.