Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Serniki z owocami.

Uwielbiam serniki i dlatego często je piekę. W tym artykule przedstawię Wam kilka moich propozycji na to ciasto w wersji z owocami. Trwa sezon na różne owoce, więc zapraszam do pieczenia.

Uwielbiam serniki i dlatego często je piekę. W tym artykule przedstawię Wam kilka moich propozycji na to ciasto w wersji z owocami. Trwa sezon na różne owoce, więc zapraszam do pieczenia.

Sernik to ciasto, które uwielbia większość ludzi. Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt czy rodzinnych uroczystości. Jest to ciasto, które zawsze się udaje, po prostu nie sposób go zepsuć. Latem staram się wykorzystać do niego sezonowe owoce, mogą to być truskawki, wiśnie czy maliny, te wszystkie owoce idealnie pasują do serników. Można go upiec na kruchym spodzie lub bez, można udekorować bitą śmietaną i czekoladą. Tak udekorowany sernik będzie również pięknie się prezentował na stole.


Korzystajcie z sezonowych owoców póki trwa sezon, zapewniam, że warto. Udekorujcie swoje ciasta tak, żeby każdy zerkając na nie nie mógł mu się oprzeć. Zapraszam serdecznie do skorzystania z któregoś moich przepisów.

 

Moje propozycje:

Sernik na czekoladowym cieście z truskawkami.

Polecam Wam bardzo pyszny sernik. Idealnie kruche ciasto, puszysta masa serowa i słodkie pachnące latem truskawki...to wszystko sprawia, że ciasto smakuje wspaniale. Bardzo polecam na deser, podwieczorek czy poczęstunek dla gości. Zapraszam :)

 Serniki z owocami.

Składniki:


Ciasto:

półtorej szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

1 jajko

12,5 dag masła lub margaryny

2 łyżki ciemnego kakao

pół małej łyżeczki proszku do pieczenia


Masa serowa:

1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )

5 jajek

12,5 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )


Dodatkowo:

około 30 dag świeżych truskawek

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania pozostałych składników.


2. Truskawki: Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na plasterki lub na połówki, w zależności jakiej wielkości mamy truskawki.


3. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.


4. Przygotowanie do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dno skubiemy kawałki schłodzonego ciasta, na ciasto wykładamy równomiernie masę serową, a na koniec pokrojone truskawki.


5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy, ja studzę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny wyjmuję i wkładam na kilka godzin do lodówki.


6. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Życzę smacznego.

 

Sernik na kruchym cieście z wiśniami.

Bardzo lubię piec serniki, za każdym razem wymyślam nową wersję. Mam jeszcze kilka pomysłów. To ciasto akurat bardzo lubimy. Polecam Wam taki sernik, można go upiec na świąteczny stół. Idealnie kruche ciasto, aksamitna masa serowa, pachnące wiśnie i słodkie dodatki, bita śmietana, czekolada i migdały...czego chcieć więcej. Idealnie pasuje z filiżanką aromatycznej kawy.

Serniki z owocami.
Składniki:


Ciasto:

1 jajko

pół szklanki cukru pudru

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki mąki krupczatki

15 dag masła lub margaryny

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Masa serowa:

1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )

15 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

5 jajek

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )


Masa wiśniowa:

60 dag wiśni świeżych lub mrożonych ( bez pestek )

2 łyżki cukru

2 galaretki wiśniowe

pół szklanki gorącej wody


Bita śmietana:

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

1 łyżeczka żelatyny

50 ml gorącej wody


Dodatkowo:

4 łyżki wiórek kokosowych

mąka pszenna do posypania stolnicy

5 dag mlecznej czekolady

3 łyżki płatków migdałowych


Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( ja użyłam gotowy w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.


3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.


4. Masa wiśniowa: Wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier i wlewamy gorącą wodę, następnie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.Tężejące wiśnie wykładamy na zimny sernik i wstawiamy do lodówki do dokładnego zastygnięcia. Najlepiej na kilka godzin lub całą noc.


5. Bita śmietana: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.


6. Dekorowanie: Dobrze schłodzony sernik kroimy na kawałki. Następnie dekorujemy go bitą śmietaną. Na koniec posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą i płatkami migdałowymi.


7. Gotowy sernik podajemy.


8. Życzę smacznego.

 

Sernik z malinami, czekoladą i bitą śmietaną.

Uwielbiam wszystkie serniki. Nie ukrywam, że to moje ulubione ciasto. Tym razem upiekłam sernik z sezonowymi malinami, co prawda bardzo kwaśnymi, ale ser był słodki, czekolada i śmietanka również słodkie, więc wszystko do siebie pysznie pasowało. Zapraszam:)

Serniki z owocami.
Składniki:


Masa serowa:

1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )

6 jajek

1 szklanka cukru

15 dag masła lub margaryny

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

2 szklanki świeżych malin


Dodatkowo:

10 dag mlecznej czekolady

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

maliny do dekoracji


Wykonanie:


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy, budynie w proszku i ser. Całość chwilę dokładnie ucieramy.


2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy maliny wcześniej umyte i dokładnie osuszone. Delikatnie mieszamy.


3. Masę serową przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy w piekarniku. Następnie przekładamy go do lodówki na co najmniej kilka godzin lub całą noc.


4. Dobrze wystudzony sernik kroimy w kwadraty.


5. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dekorujemy nią pokrojony sernik. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.


6. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy. Przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy pokrojony sernik. Na koniec dekorujemy malinami.


7. Tak wykonany sernik jest gotowy do podania.


8. Smacznego.

 

Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą.

Polecam bardzo pyszny sernik z dużą ilością owoców. Zapewniam, że nie można mu się oprzeć, na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Polecam na podwieczorek z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Zapraszam:)

Serniki z owocami.
Składniki:


Masa serowa:

15 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru

2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )

1 łyżka cukru waniliowego

6 jajek

szczypta soli

1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )


Frużelina:

1 kg wiśni

2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru waniliowego

cukier brązowy do smaku


Dodatkowo:

10 dag mlecznej czekolady


Wykonanie:


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( jeżeli używamy niezmielony ser biała, należy zmielić go co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy.


2. Masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie pieczemy około 7- minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Gdy będzie zimny najlepiej wstawić go z blaszką do lodówki na całą noc. Po tym czasie sernik wyjąć i pokroić dowolnie w kwadraty lub prostokąty.


3. Wiśnie myjemy i osuszamy z wody, następnie drylujemy. Sok odlewamy do kubka, a wiśnie przekładamy do garnka. W soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Wiśnie zagotowujemy z cukrem waniliowym i cukrem brązowym do smaku. Wlewamy sok z mąką i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. ( Wiśni nie można długo gotować, wystarczy kilka chwil, chodzi o to, żeby nie zrobił się z nich kompot ).


4. Tak przygotowaną frużelinę wykładamy na pokrojone kawałki sernika i odstawiamy do wystudzenia.


5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią każdy kawałek sernika. Sernik jest gotowy do podania.


6. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak