Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sernikowe szaleństwo 2

Przedstawiam Wam jeszcze kilka pomysłów na ciasta z masą serową! Tym razem jest to sernik z krówkami oraz serniki owocowe - z cytryną, śliwkami, porzeczkami i ucieraną różą.

Sernik z sosem wiśniowym - rewelacyjny słodko – kwaśny sernik o cytrynowym smaku. Pieczony w kąpieli wodnej bez spodu jest niezwykle delikatny i aksamitny. Aby przełamać smak cytryny wierzch oblany jest słodkim sosem wiśniowym z pokruszonymi maślanymi herbatnikami. Sernik chałwowy z porzeczkami. Sernik o zniewalającym słodkim smaku chałwy, gdzie przełamaniem są czerwone porzeczki. Całość otulona kruchym czekoladowym ciastem i udekorowana kajmakiem. Po prostu rewelacyjne i obłędne ciasto. W serniku krówkowym połączenie w jedną całość moich ulubionych krówek i masy serowej sprawia, że ciasto błyskawicznie znika ze stołu! Sernik śliwkowo - pomarańczowy - obłędnie czekoladowe brownie, pomarańczowy sernik i słodko kwaśny mus śliwkowy z pomarańczą. A to wszystko w jednym kawałku ciasta! Zawsze bałam się piec serniki, ale zauważyłam, że nie ma czego. Sernik z różą i skórką pomarańczową wyszedł rewelacyjny – delikatny, kremowy. W całości przeniknięty smakiem skórki pomarańczowej i konfitury różanej. 

 

Cytrynowy sernik z sosem wiśniowym i herbatnikami

Tortownica 20 cm
600 g twarogu sernikowego z wiaderka
3/4 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
3 jajka L
Skórka z jednej cytryny
Sok z jednej cytryny
3 łyżki budyniu waniliowego (40 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżek deserowego sosu wiśniowego
10 herbatników maślanych

Do misy miksera wkładamy ser. Zaczynamy miksowanie, stopniowo dosypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Wbijamy jajka. Cały czas miksując wsypujemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wlewamy wyciśnięty z cytryny sok oraz startą skórkę cytrynową. Gotową masę przelewamy do tortownicy. Całą foremkę po zewnętrznej stronie owijamy folia aluminiową. Tortownicę wkładamy do większego naczynia. Do połowy wlewamy wrzątek. Wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika na 65 minut. Pieczemy na funkcji ,,Góra-dół”. Po upieczeniu wyjmujemy foremkę z wody, odwijamy folię. Studzimy. Po wystudzeniu wierzch oblewamy sosem wiśniowym i obsypujemy pokruszonymi maślanymi herbatnikami.

Sernikowe szaleństwo 2

 

Sernik chałwowy z porzeczkami

Kruche ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g masła 82%
50 g cukru pudru
1,5 łyżeczki kakao
1 duże jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu (gęstego)
4 duże jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g chałwy waniliowej
50 g chałwy waniliowo – kakowej
1 szklanka czerwonych porzeczek
Dekoracja:
200 g kajmaku
Czekoladowe kuleczki do dekoracji
50 g chałwy do posypania


Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wylepiamy spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm.
Masa serowa: Twaróg oraz jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta pianę. Dokładamy stopniowo łyżkami twaróg i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy łyżką. Wylewamy 3 łyżki masy do formy, rozkładamy czerwone porzeczki (gdy mamy mrożone rozmrażamy je). Zalewamy resztą masy serowej. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku (funkcja góra-dół) przez 60 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy w piekarniku przy delikatnie otwartych drzwiczkach.
Dekoracja: Po wystudzeniu dekorujemy sernik. Do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki przekładamy kajmak. Wyciskamy gwiazdki. Wierzch obsypujemy pokruszoną chałwą i kuleczkami czekoladowymi. Sernik trzymamy w lodówce.

Sernikowe szaleństwo 2

 

Krówkowy sernik

Tortownica 18 cm
Spód:
3/4 szklanki maki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
75 g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
Masa serowa:
3 jajka
100 g cukru
20 g masła
1,5 łyżki mąki pszennej
600 g twarogu z wiaderka
120 g kajmakowej masy krówkowej
Polewa:
150 g mlecznej czekolady
100 g cukierków ,,krówki”


Spód:
Do misy miksera wsypujemy mąkę, kakao, cukier, żółtko, masło i śmietanę. Wszystko mieszamy do utworzenia się grubej kruszonki. Wklepujemy ją delikatnie na dno tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Masa serowa:
Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Ciągle miksując dokładamy małe kawałeczki masła i kolejno po łyżce sera oraz mąkę. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Masę dzielimy - na dwie części – 2/3 i 1/3. Do większej dodajemy kajmak o smaku krówkowym i dokładnie mieszamy. Na spód w tortownicy wylewamy po 4 łyżki masy z kajmakiem i 2 masy serowej, i tak aż do wyczerpania masy. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C (funkcja góra-dół) przez 60-65 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 30 minut.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na serniku układamy pokrojone cukierki krówki. Polewamy fantazyjnie ciasto czekoladą.

Sernikowe szaleństwo 2

 

Sernik śliwkowo-pomarańczowy na brownie

Tortownica 20 cm
Brownie:
60 g masła
100 g czekolady mlecznej
1 jajko
75 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
40 g mąki pszennej
Szczypta proszku do pieczenia
Masa serowa:
350 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
Skórka z 1 pomarańczy
Mus śliwkowo – pomarańczowy:
0,5 kg śliwek (po wydrylowaniu)
1 pomarańcza
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka o smaku Blue Caracao

Brownie:
W garnku roztapiamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 3 minuty, mieszamy do rozpuszczenia. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Wlewamy masło z czekoladą. Mieszamy i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Masa musi mieć konsystencję śmietany. Wylewamy ją do tortownicy o średnicy 20 cm. Całą tortownicę z zewnętrznej strony obkładamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 25 minut. Piekarnik ustawiamy na funkcję ,,Góra-dół”.
Masa serowa:
W czasie pieczenia brownie przygotowujemy masę serową. Twaróg ubijamy z cukrami, wbijamy jajka. Miksujemy do połączenie składników. Wsypujemy mąkę oraz startą z jednej pomarańczy skórkę. Gładką masę przelewamy na jeszcze ciepłe brownie. Tortownicę wstawiamy do większego naczynia. Do połowy małej tortownicy wlewamy gorącą wodę. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 160*C przez 70 minut. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię. Studzimy.
Mus śliwkowo pomarańczowy:
Wydrylowane śliwki miksujemy blenderem na gładki mus. Tak samo robimy z obraną pomarańczą. Owoce mieszamy ze sobą. Podgrzewamy je do momentu wrzenia na niewielkim ogniu. Wsypujemy galaretki. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzony mus wlewamy na wierzch sernika. Chłodzimy w lodówce do stężenia.

Sernikowe szaleństwo 2

 

Sernik z różą i skórką pomarańczową

Kruchy spód:
200 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru
80 g margaryny
1 jajko
3 łyżki śmietany 18%
250 g konfitury różanej lub marmolady
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
50 g masła
6 jaj
300 g cukru pudru
2 łyżki kaszy manny
30 g skórki pomarańczowej (kandyzowanej)
Tortownica 24 cm

Spód:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę, śmietanę, jajko i cukier. Zagniatamy kruche ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na dno tortownicy wysmarowanej margaryną. Ciasto naukłuwamy widelcem i podpiekamy na rumiano w 170*C. Resztę ciasta owijamy folią spożywcza i wkładamy do zamrażarki.
Po upieczeniu na spód wykładamy konfiturę różaną.
Masa serowa:
Masło ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy żółtka, przesiany cukier puder i twaróg. Dokładnie miksujemy. Pianę ubijamy na sztywno. Wykładamy na masę serową, dosypujemy kaszę manną i skórkę pomarańczową. Delikatnie łączymy łyżką. Przelewamy na konfiturę do tortownicy.
Resztę ciasta z zamrażarki rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką. Wycinamy paski i układamy na masie serowej. Musi nam powstać kratka. Ciasto pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku w 170*C przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy jeszcze 60 minut. Sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu dekorujemy konfiturą różaną i cukrem pudrem.

Sernikowe szaleństwo 2

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak