Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sernikowe szaleństwo

Kolejna porcja pysznych serników w moim wykonaniu. mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie!

Pole popisu w kwestii serników jest bardzo duże. Wystarczy kilka pomysłów, chęci i można działać. Kajmakowo-kukułkowy sernik na zimno przygotowałam  na spodzie z kaszy manny. Jest to słodki i smaczny deser w postaci sernika na zimno w dwóch smakach! Idealny dla łasuchów kajmaku i kukułek! Sernik po kapitańsku - przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Ciasto jest wilgotne i mocno orzechowe. Jeszcze większej słodkości nadaje polewa kajmakowa. W tym wydaniu jest to sernik z użyciem świeżych drożdży. Kolejny z serników - sernik zebra na orzechowym spodzie jest w dwukolorowej wersji - białej i brązowej. Sernik jest delikatny i wilgotny, natomiast jego spód bardzo chrupiący. Tradycyjny sernik z rosą znają chyba wszyscy. Kremowe i wilgotne ciasto, kruchy spód i puszysta beza z kropelkami rosy. Ostatni z serników jest ciastem idealnym dla dzieci. Pyszny w małej tortownicy, z wykorzystaniem śniadaniowych kuleczek. 

Kajmakowo-kukułkowy sernik na zimno na spodzie z kaszy manny

Tortownica o śr. 24 cm
Spód:
1 szklanka mleka
0,5 szklanki kaszy manny
2 łyżki cukru
Masa serowa z kajmakiem:
500 g sera z wiaderka
2 jajka
100 g cukru pudru
40 g masła
200 g kajmaku#
1 galaretka cytrynowa
1,5 szklanki wrzątku
Masa serowa kukułkowa:
500 g sera z wiaderka
2 jajka
40 g masła
100 g cukru pudru
150 g kremu kukułkowego
2 łyżki żelatyny
Do dekoracji:
1 szklanka śmietany 36%
6 g śmietan fixu

Spód:
W garnku gotujemy mleko z cukrem. Gdy wrze wsypujemy kaszkę manną i energicznie mieszamy. Jeszcze ciepłą wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy masa nie chce nam się rozsmarować co jakiś czas moczymy łyżkę w zimnej wodzie. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa kajmakowa:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i czekamy kiedy delikatnie stężeje. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy delikatnie rozpuszczone masło i po łyżce sera. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy masę kajmakową. Masę serową łączymy z galaretką i przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Masa serowa kukułkowa:
Żelatynę mieszamy z odrobiną wody żeby napęczniała. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy delikatnie rozpuszczone masło i po łyżce sera. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy krem kukułkowy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z masą serową (wcześniej hartujemy około 2 łyżki). Przelewamy do tortownicy , czekamy aż masa stężeje (u mnie był w lodówce przez całą noc). Sernik dekorujemy ubitą śmietaną.

Sernikowe szaleństwo

 

Sernik po kapitańsku

1 kg twarogu sernikowego
300 g cukru pudru
100 g masła
7 jajek
100 g orzechów włoskich
30 g świeżych drożdży
25 ml mleka
Kilka kropel olejku waniliowego
4 łyżki masy kajmakowej
Orzechy do dekoracji
Czekoladowe kulki do dekoracji

Przed przygotowaniem sernika pamiętamy o wcześniejszym wyjęciu z lodówki masła, twarogu, jajek i drożdży. Orzechy mielimy na drobny pył. Żółtka oddzielamy od białek. Cukier puder przesiewamy przez sitko. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Kolejno dodajemy żółtka. Drożdże rozcieramy z mlekiem. Dodajemy do jajek. Następnie kolejno dodajemy twaróg, orzechy i kilka kropel olejku. Białka ubijamy na sztywna pianę. Delikatnie mieszamy ją z masą (silikonową szpatułką). Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki o wymiarach 24x29 cm. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie w 160*C przez 45 minut. Ciasto studzimy i dekorujemy masą kajmakową, pokrojonymi orzechami i czekoladowymi kuleczkami.

Sernikowe szaleństwo

 

Czekoladowy sernik zebra na orzechowym spodzie

Spód:
100 g orzechów laskowych
130 g orzechów włoskich
100 g masła
Masa serowa:
5 jajek
16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
0,5 szklanki cukru pudru
250 g chudego twarogu w kostce
800 g twarogu z wiaderka
40 g budyniu waniliowego
230 g kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella)
Cukier puder do posypania

Spód:
Orzechy mielimy na strukturę bułki tartej. Masło roztapiamy w rondelku. Przelewamy do orzechów, wszystko mieszamy ze sobą. Wilgotną masą wylepiamy tortownicę o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Masa serowa:
Jajka ubijamy na żółtą pianę. Stopniowo dosypujemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie dokładamy twaróg z kostki (wcześniej gnieciemy go widelcem) oraz wiaderkowy. Delikatnie dosypujemy budyń (cały czas miksujemy). Gładka masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy krem czekoladowo orzechowy i miksujemy do połączenia się składników. Na orzechowy spód wylewamy kolejno 2-3 łyżki białej masy oraz 6 łyżek czekoladowej (aż do wyczerpania). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C, przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy przez 70 minut. Pod koniec pieczenia (około 10 minut) zdejmujemy folię. Ciasto studzimy w ciepłym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Sernikowe szaleństwo

 

Tradycyjny sernik z rosą

Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
125 g margaryny
4 żółtka
Masa serowa:
5 jajek
1 szklanka cukru
16 g cukru waniliowego
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mleka 3,2 %
125 g margaryny
Beza:
4 białka
3/4 szklanki cukru

Ciasto:
Do misy miksera wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, posiekaną margarynę i żółtka. Wyrabiamy do momentu powstania kruszonki. Następnie przesypujemy ją na oprószony mąką blat i zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Przekładamy je do foliowego woreczka i chłodzimy w zamrażarce przez 20 minut. Po tym czasie wylepiamy nim dno blaszki o wymiarach 23x27 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Spód podpiekamy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut.
Masa serowa:
Jajka ubijamy na puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie kolejno dodajemy twaróg, budyń, mąkę ziemniaczaną, mleko oraz wcześniej rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Wszystko delikatnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę przelewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 50 minut.
Beza:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem białego cukru. Wykładamy je na upieczone ciasto (po tych 50 minutach). Na wierzchu możemy zrobić szlaczki. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 150*C. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Sernikowe szaleństwo

 

Sernik z Nesquikiem

Spód:
1 szklanka płatków śniadaniowych Nesquik
Masa serowa:
500 g serka waniliowego z wiaderka
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżką mąki
1,5 szklanki płatków śniadaniowych Nesquik

Na dno tortownicy o średnicy 18 cm wysypujemy płatki śniadaniowe Nesquik. W misce miksujemy ser, mąkę, jajko i cukier. Dosypujemy płatki śniadaniowe i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do tortownicy (delikatnie na wyłożony spód). Sernik pieczemy w 180*C przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Sernikowe szaleństwo

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak