U mnie w kuchni sezam wykorzystuję jako dodatek smakowy np. do
SEZAMOWE CIASTECZKA.
Składniki:
miód prawdziwy 3 łyżki
ziarna sezamu czarnego 5 łyżek
ziarna sezamu 5 łyżek
słonecznik łuskany 2 łyżki
płatki owsiane 2 łyżki
rodzynki 1 łyżka
migdały kilka sztuk
Na patelni rozpuść miód, w misce wymieszaj wszystkie składniki(oprócz migdałów) , dodaj do miodu.
Wymieszaj .
Przygotuj papier do pieczenia .
Po 1 łyżce masy formuj ciasteczka na środek wciśnij migdał.
Wstaw do piekarnika na 2 godziny w temperaturze 100 stopni przez 1 godzinę ,następnie zmniejsz temperaturę do 70 stopni .
Kolejna propozycja.
SEZAMOWE WIANUSZKI
mąka 3 szklanki
jajka 3 szt
sól 1 łyżeczka
mleko 3,2% 1 szklanka
masło 100 gr
sezam
drożdże 1/2 kostki
Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku , jajka ubijam .
Do misy robota wsypuję mąkę ,ubite jaja ,drożdże .
Wyrabiam około 15 minut ,wykładam z miski i jeszcze około 5 minut .Zagniatam,przykrywam ściereczką niech sobie odpoczywa ( 40 minut) ciasto dzielę na części.roluję ,każdy rulonik składam na pół ,zawijam i zlepiam ,przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na 15 minut ,wianuszki smaruję rozpuszczonym masłem i posypuję sezamem.
Piekę na złoty kolor w temperaturze 180 stopni 15 minut.