Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sezam

Sezam uznany został za najstarszą przyprawę ,jego nasiona o orzechowym aromacie doceniane są zarówno w kuchni jak i w kosmetologi.Z nasion sezamu wyrabiany jest olej który jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-6 , wapń, magnez , wit.B,E.

 

 

U mnie w kuchni sezam wykorzystuję jako dodatek smakowy np. do

 

 

 

 

 

SEZAMOWE CIASTECZKA.

Składniki:

miód prawdziwy 3 łyżki

ziarna sezamu  czarnego  5 łyżek

ziarna sezamu 5 łyżek

słonecznik łuskany 2 łyżki

płatki owsiane 2 łyżki

rodzynki 1 łyżka

migdały kilka sztuk

 

Na patelni rozpuść miód, w misce wymieszaj wszystkie składniki(oprócz migdałów) , dodaj do miodu.

Wymieszaj .


Przygotuj papier do pieczenia .


Po 1 łyżce masy formuj ciasteczka na środek wciśnij migdał.


Wstaw do piekarnika na 2 godziny  w temperaturze  100 stopni przez 1 godzinę  ,następnie zmniejsz temperaturę  do 70 stopni  .

Sezam

  Kolejna propozycja.

SEZAMOWE WIANUSZKI

Sezam

mąka 3 szklanki
jajka 3 szt
sól 1 łyżeczka
mleko 3,2% 1 szklanka
masło 100 gr
sezam
drożdże 1/2 kostki

  Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku , jajka ubijam .
Do misy robota wsypuję mąkę ,ubite jaja ,drożdże .
Wyrabiam około 15 minut ,wykładam z miski i jeszcze około 5 minut .Zagniatam,przykrywam ściereczką niech sobie odpoczywa ( 40 minut) ciasto dzielę na części.roluję ,każdy rulonik składam na pół ,zawijam i zlepiam ,przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na 15 minut ,wianuszki smaruję rozpuszczonym masłem i posypuję sezamem.
Piekę na złoty kolor w temperaturze 180 stopni 15 minut.

 

Sezam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak