Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sezon komunijny

Maj – miesiąc Komunii Świętej.

W maju dzieciaki przystępują do Komunii Świętej. Jest to bardzo przejmujący czas nie tylko dla nich ale również i dla rodziców. Nie raz dopiero pamięta się ich narodziny, a czas tak szybko upływa, że już nie są to małe dzieci, gdyż przyjmują Pana Jezusa. Okiem rodzica to stresujący dzień, również ze strony kulinarnej. Aktualnie modne jest przyrządzanie przyjęcia komunijnego w restauracjach, lecz niestety należy przyznać, że jest to kosztowne i nie każdego z Nas stać na taki wydatek. Polecam przygotowanie tego wielkiego dnia naszego dziecka w domu. Moje propozycje menu:

ZUPA: „królowa zup”- tradycyjny rosół z domowym makaronem

II DANIE: frytki/ziemniaki pieczone, ziemniaki

Surówka z kapusty pekińskiej, surówka z marchewki,

Śląskie rolady (wieprzowe, wołowe), ala’ de volaile z wszelakim nadzieniem, czosnkowe roladki z pieczeni z serem żółtym, gulasze,

CIASTA: tort, ciasto z wiśniami i kremem cytrynowym, ciasto z bakaliami i z kremem z kwaśnego mleka, murzynek bambo

KOLACJA: ciepłe danie jednogarnkowe: chili con carne z wołowiną, dodatkowo: sałatka z jajek, sałatka z pieczarkami, pieczywo, deska serów, wędlin.

ROSÓŁ Z DOMOWYM MAKARONEM

1 udko z kurczaka
kawałek wieprzowego i wołowego
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
1/2 selera
1/4 kalarepy
kawałek pora
kilka różyczek kalafiora
kilka fasolek szparagowych
kilka gałązek pietruszki zielonej
1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
ok 3l wody
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Mięso opłukać pod bieżącą zimną wodą, wrzucić do garnka z wodą. Dodać pokrojoną na 8 części marchewkę (na pół i każde na 4 części), podobnie postąpić z pietruszką, dodać również seler. Dodać pół łyżeczki soli. Gotować na wolniutkim ogniu ok 1h godziny, ma "mrugać". Po upływie czasu dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, fasolę szparagową, różyczki kalafiora, zielona pietruszkę, por, doprawiamy do smaku, dalej gotujemy na wolniutkim ogniu. Sezon komunijny

DOMOWY MAKARON

1 jajko
2 żółtka
2,5 szklanki mąki pszennej
Ok ¾ szklanki gorącej wody

Mąkę wsypać do miski, zrobić po środku dołek i dodać do niego jajko i żółtka. Za pomocą widelca zabierać delikatnie mąkę z brzegów i zarobić tak ze sobą składniki. Po chwili dolewać stopniowo wodę, wyrabiając na początku za pomocą widelca, a później ciasto rękoma, do powstania zwartego ciasta. Ciasto podzielić na części wałkować, blat posypać mąką i wałkować cienkie płaty. Płaty ciasta ułożyć na czystych ściereczkach i pozostawić do wyschnięcia na ok 2-3h. Ciasto pociąć na paski, a następnie kroić na makaron nitki. Pocięty makaron rozłożyć na blacie do całkowitego wyschnięcia (ja pozostawiam na noc).

ROLADY ŚLĄSKIE

szynka wieprzowa, mięso wołowe na rolady
1-2 kiełbaski grube
1-2 cebule
musztarda
ok 2 łyżeczki śmietany kwaśnej
ok 3 łyżeczki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz, ostra papryka

Mięso oczyścić, pokroić na plastry gr 1cm, rozbić tłuczkiem, posolić, posypać pieprzem, posmarować musztardą. Na mięso wyłożyć pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę. Zwinąć : najpierw zawinąć bok, a następnie zrolować do przodu. Zwinąć biała nicią lub wykałaczkami. Rozgrzać tłuszcz na patelni, układać roladki, obsmażyć z każdej strony, a następnie podlać gorącą wodą, przykryć. Roladki co jakiś czas obracać i podlewać. Gdy będą miękkie posypać z wierzchu mieloną ostrą papryką. Zrobić sos: mąkę pszenną rozrobić dokładnie w zimnej wodzie, dodać śmietanę (lekko posolić - zabezpiecza to przed zważeniem się sosu), wymieszać, zahartować (dodać trochę sosu spod rolad), wymieszać i wlać do rolad. Sezon komunijny

CZOSNKOWE ROLADKI Z PIECZENI Z ZEREM ŻÓŁTYM

1kg pieczeni wieprzowej
2-3 ząbki czosnku
Ok 10 dag sera żółtego
Kilka gałązek zielonej pietruszki
Musztarda
5-6 pieczarek
1 cebula
Tłuszcz do smażenia
2 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżeczka śmietany 18%
Sól, pieprz

Pieczeń pokroić w plastry o grubości 1cm w poprzek włókien. Rozbić za pomocą tłuczka do mięsa. Każdy płat posmarować musztardą, osolić i posypać pieprzem. Na wierzch ułożyć starty ser żółty na tarce o drobnych oczkach, drobno posiekana zieloną natkę pietruszki i odrobinę czosnku przeciśniętego przez praskę czosnku. Zwinąć roladki. Każda roladkę posolić i ułożyć na rozgrzanym tłuszczu, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Podlać wodą i dusić ok 1h do miękkości, od czasu do czasu w zależności od potrzeby podlewając wodą. Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w drobną kostkę, usmażyć na tłuszczu. Dodać do mięsa. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody, dodać śmietanę i kilka łyżek sosu spod mięsa w celu zahartowania, wlać do mięsa, zagotować, doprawić do smaku. Sezon komunijny

ROLADKI Z KURCZAKA Z SERKIEM TOPIONYM I SZPINAKIEM

1 podwójna pierś z kurczaka
150g szpinaku mrożonego
1 serek topiony
Sól, pieprz do smaku
Tłuszcz do smażenia

Panierka:
Mąka pszenna
Jajko
Bułka tarta

Pierś z kurczaka oczyścić. Każdą pojedyncza przekroić poprzek na połowę i rozbić za pomocą tłuczka do mięsa, osolić i posypać pieprzem. Szpinak udusić na patelni, przyprawić do smaku. Na każdy rozbity płat mięsa ułożyć szpinak i ok 0,5cm plaster serka żółtego. Zwinąć roladki Roladki panierować w mące pszennej, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Usmażyć roladki.

Polecam przygotować pyszny gulasz z kurczaka z mlekiem kokosowym i podać go w naczyniu z podgrzewaczem:

½ kg piersi z kurczaka
400ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
½ słoiczka pomidorów suszonych w oleju z ziołami (ok 5-6 szt)
½ pęczka świeżej kolendry
4 łyżki oleju rzepakowego
Sól i pieprz do smaku

1 szklanka ryżu

Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju rzepakowym. Wlać mleczko kokosowe i dusić kilka minut. Dodać pokrojone w paski pomidory suszone i dusić pod przykryciem ok 30 min od czasu do czasu mieszając. Dodać poszatkowaną drobno kolendrę, doprawić do smaku, zagotować. Podawać z ugotowanym ryżem. Sezon komunijny

CIASTA:

CIASTO Z WIŚNIAMI I KREMEM CYTRYNOWYM

Biszkopt jasny:
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru kryształ
Margaryna do wysmarowania blaszki

Krem cytrynowy:
500ml śmietany kremówki
130ml soku z cytryny
Skórka otarta z 2 cytryn
100g cukru kryształ
1 śmietan fix
30g mąki ziemniaczanej
Ok 4 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek letniej wody

Masa z wiśni:
½ kg wiśni mrożonych bez pestek
2 galaretki wiśniowe
3łyżki cukru

Dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe

Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 25-30min.

Sporządzić masę z wiśni: wiśnie wraz z cukrem podgrzać, tak by puściły sok, po czym dodać ½ szklanki zimnej wody i zagotować. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku, dodać do wiśni i pozostawić do wystygnięcia. Tężejącą masę wylać na biszkopt.

Sporządzić krem cytrynowy: Sok z cytryny połączyć z cukrem, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 4 łyżkami zimnej wody i wlać do gotującego się soku z cytryn, zagotować i odstawić z palnika, nakryć folią spożywczą, by zabezpieczyć przed powstaniem kożucha. Zimny kisiel wstawić do lodówki na 1-2h. Śmietanę kremówkę ubić, na koniec oddając śmietan fix. Dodawać po łyżce kisielu cytrynowego cały czas ubijając. Na koniec żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach letniej wody, pozostawić na ok 5 min do napęcznienia. Kolejno rozpuścić ją w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej masy, w celu zahartowania i dodać do całości. Krem wyłożyć na masę z wiśni.

Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, tężejące wylać na krem cytrynowy.

CIASTO Z BAKALIAMI I Z KREMEM KWAŚNEGO MLEKA

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 5 jabłek pokrojonych w średniej wielkości kostkę
3/4 szklanki oleju
15 dag rodzynek
15 dag zmielonych orzechów
2-3 łyżeczki cynamonu

Krem z kwaśnego mleka:
1 szklanka kwaśnego mleka
1 szklanka cukru
1 margaryna
1 cukier waniliowy

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem. Kolejno dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Wlewać stopniowo olej, mieszać do momentu połączenia się składników. Jabłka wymieszać z cynamonem. Do ciasta dodać pokrojone jabłka, zmielone orzechy oraz rodzynki. Wymieszać i wylać do blaszki wysmarowanej margaryną (tylko spód blaski). Piec ok 1h 15 min w temp 180 st C.

Krem: Margarynę i cukier utrzeć do białości, kolejno dodawać po łyżce kwaśnego mleka (należy uważać aby się nie ścięło!).

Krem wyłożyć na upieczonym zimnym cieście. Polać polewą czekoladową.

MURZYNEK BAMBO

Ciasto:
- 4 jajka
- kostka margaryny
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- 1,5 szklanki. mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru kryształ
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
- 1/2 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny

1 galaretka wiśniowa

Galaretkę rozpuścić w 500ml wrzątku, zimną włożyć do lodówki.

Margarynę + mleko + cukier + kakao i cukier waniliowy rozpuścić. Ostudzić. Wbijać kolejno po 1 żółtku, wymieszać. Przesiewać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając. Białka ubić i wymieszać delikatnie z powstałą masą. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem (tylko spód)okrągłą blaszkę o średnicy 25cm. Piec w piekarniku 180 st C ok 1h. Po ostudzeniu ciasto przekroić wzdłuż na połowę.

Z 1/2l mleka odlać 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do 1/2 szklanki mleka dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić. Kostkę margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń. Z powstałego kremu odłożyć ok 3-4 łyżki do dekoracji tortu.

Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć spód murzynka. Wyłożyć masę budyniową, wygładzić.

Na krem ułożyć górną warstwę murzynka. Na wierzch wylać tężejąca zimną galaretkę. Schłodzić w lodówce. Ciasto wyjąć z blaszki, boki obsmarować masą. Udekorować kremem.

KOLACJA:

SAŁATKA Z JAJEK

8 jajek ugotowanych na twardo
Pęczek zielonej cebulki
½ czerwonej cebuli
20 dag szynki konserwowej
3 łyżki jogurtu naturalnego
5 łyżek majonezu
3 łyżeczki chrzanu
Sól, pieprz, cukier do smaku

W miseczce wymieszać ze sobą majonez, jogurt naturalny i chrzan. Dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę konserwową i cebulę oraz posiekaną zieloną cebulkę.

W miseczce układać na przemian raz sos, raz pokrojone na ćwiartki jajka. Schłodzić w miseczce.

SAŁATKA Z PIECZARKAMI

20 dag pieczarek
4-5 jaj ugotowanych na twardo
8 dag sera żółtego
2 łyżki majonezu
sól pieprz

Pieczarki wrzucić do wrzątku, gotować ok 5 min, przestudzić. Jajka oraz pieczarki pokroić w średniej wielkości kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Połączyć majonezem i przyprawić do smaku.

CHILI CON CARNE Z WOŁOWINĄ

½ kg mięsa mielonego wołowego
1-2 ząbki czosnku
2 średniej wielkości cebule
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 papryki czerwone
½ l bulionu ( u mnie z kostki rosołowej)
Puszka pomidorów krojonych (400g)
½ pęczka zielonej pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Ok 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Szczypta cukru
Przyprawa chili jalapeno do smaku
Pieprz, sól do smaku

Cebulę pokroić w kostkę, przyrumienić na oleju, dodać mięso mielone i przysmażyć do jego miękkości. Dodać bulion, przecier pomidorowy, pomidory z puszki razem ze zalewą i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić do smaku cukrem, solą, przyprawa chili jalapeno i pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Gotować do miękkości.

Dodać kukurydzę wraz z zalewą oraz odsączoną na sitku fasolę. Gotować ok 15 min. Na końcu dodać poszatkowaną nać zielonej pietruszki.

Babeczka35 10.05.2017 07:57
Pyszne propozycje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak