Trwa właśnie sezon na cukinię.Teraz jest taka młodziutka, więc idealna będzie do pieczenia. Wystarczą ulubione dodatki i już mamy gotowy obiad. A teraz cukinia jest bardzo tania, no chyba, że mamy własną w ogródku.
Na straganach i sklepach pojawiło się właśnie mnóstwo takiej młodej cukinii, a i już w ogródkach pięknie urosła, nic tylko przygotowywać z niej pyszne potrawy. Z cukinii można przygotować leczo, zupę krem, placuszki czy nadziewaną i pieczoną w piekarniku. Taką właśnie pieczoną najbardziej lubi moja rodzina, bardzo często ją przygotowuję z różnymi nadzieniami. Doskonale sprawdza się na obiad lub ciepłą kolację.
Przedstawię Wam kilka moich przepisów na cukinię z piekarnika, może coś wybierzecie dla siebie. Zapraszam.
Kilka ciekawostek o cukinii:
- należy do rodziny dyniowatych
- ojczyzną cukinii jest Meksyk oraz tereny Ameryki Południowej
- wspomaga odchudzanie
- odkwasza organizm
- sprzyja odchudzaniu
- jest lekko strawna
- ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne
- jest bogata w witaminy i minerały
Moje propozycje:
Cukinia z piekarnika nadziewana pomidorami,cebulą i serem.
Uwielbiam takie obiady, lekkie i smaczne. W tym roku mam dużo własnej cukinii, więc wymyśliłam to danie. Taką cukinie możemy przygotować również na ciepłą kolację. Zapraszam:)
Składniki:
4 niewielkie cukinie
2 duże cebule
1 puszka pomidorów ( całe, 400 g )
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie według uznania
bazylia suszona według uznania
20 dag sera żółtego
Wykonanie:
1. Cebule i czosnek obieramy,następnie kroimy w kostkę ( czosnek siekamy dość drobno ). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i chwilę przesmażamy, dodajemy czosnek, chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i całość dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i ziołami prowansalskimi.
2. Cukinie myjemy, osuszamy i cienko obieramy. Następnie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek ,formując łódeczki. Cukinie od środka lekko oprószamy solą.
3. Przygotowane cukinie układamy w formie do pieczenia,nadziewamy sosem pomidorowo - cebulowym, podlewamy odrobiną oleju i gorącej wody. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pieczemy do miękkości cukinii.
4. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i pod koniec pieczenia posypujemy nim cukinie, zapiekamy jeszcze chwilę aż ser się roztopi. Podajemy.
5. Smacznego.
Pieczona cukinia z łososiem.
Gdy nie macie pomysłu na obiad polecam Wam tak oto przygotowaną cukinię. Jest ona bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu, do tego bardzo apetycznie pachnie przyprawami. Sprawdzi się również na piątkowy obiad. Możemy ją podać z ulubioną surówką. Zapraszam:)
Składniki:
3 małe młode cukinie
10 dag łososia w oleju w kawałkach
pół puszki kukurydzy
2 duże cebule
olej
zioła prowansalskie według uznania
przyprawa Tikka Masala według uznania
biały pieprz mielony do smaku
sól do smaku
15 dag sera żółtego
Wykonanie:
1. Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie półplasterki, następnie dusimy na oleju do miękkości i studzimy.
2. Łososia i kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy, następnie przekładamy do wystudzonej cebuli i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przyprawą Tikka Masala.
3. Cukinie myjemy i dokładnie osuszamy, cieniutko obieramy ( jak ktoś lubi ze skórką można nie obierać ), przekrawamy na połowę i łyżką wydrążamy środek formując z cukinii łódeczki. Następnie od wewnątrz oprószamy je solą, przyprawą Tikka Masala i ziołami prowansalskimi.
4. Do cukiniowych łódeczek nakładamy farsz u układamy je w formie żaroodpornej, podlewamy odrobiną gorącej wody i oleju. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości cukinii tak około 30 minut.
5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy nim miękką cukinię i zapiekamy kilka chwil aż się rozpuści.
6. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Cukinia z piekarnika nadziewana mięsem.
Moja rodzina bardzo uwielbia cukinie, więc staram się ciągle wymyślać nowe wersje. Ta wersja z mięsem wyszła bardzo pyszna i syta. Zapraszam:)
Składniki:
4 średnie cukinie
2 cebule
2 ząbki czosnku
30 dag fileta z kurczaka
20 dag sera żółtego
olej
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
przyprawa do gyrosa
papryka ostra mielona według uznania
zioła prowansalskie według uznania
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, cebule i czosnek, smażymy do miękkości często mieszając. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawę do gyrosa,chwilę jeszcze smażmy. Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem ziołowym, papryką i ziołami prowansalskimi.
2. Cukinie myjemy,osuszamy i obieramy, następnie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek.
3. Do wydrążonych cukinii nakładamy farsz i układamy w formie do pieczenia, podlewamy olejem i gorąca wodą, pieczemy do miękkości w temperaturze 180 minut, czas pieczenia zależy jak miękką mamy cukinię, ja piekłam 45 minut.
4. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i pod koniec pieczenia posypujemy cukinię, zapiekamy, aż ser się rozpuści. Podajemy.
5. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.