Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sezon na cukinię - nadziewana cukinia.

Trwa właśnie sezon na cukinię.Teraz jest taka młodziutka, więc idealna będzie do pieczenia. Wystarczą ulubione dodatki i już mamy gotowy obiad. A teraz cukinia jest bardzo tania, no chyba, że mamy własną w ogródku.

Trwa właśnie sezon na cukinię.Teraz jest taka młodziutka, więc idealna będzie do pieczenia. Wystarczą ulubione dodatki i już mamy gotowy obiad. A teraz cukinia jest bardzo tania, no chyba, że mamy własną w ogródku.

Na straganach i sklepach pojawiło się właśnie mnóstwo takiej młodej cukinii, a i już w ogródkach pięknie urosła, nic tylko przygotowywać z niej pyszne potrawy. Z cukinii można przygotować leczo, zupę krem, placuszki czy nadziewaną i pieczoną w piekarniku. Taką właśnie pieczoną najbardziej lubi moja rodzina, bardzo często ją przygotowuję z różnymi nadzieniami. Doskonale sprawdza się na obiad lub ciepłą kolację.

Przedstawię Wam kilka moich przepisów na cukinię z piekarnika, może coś wybierzecie dla siebie. Zapraszam.

 

Kilka ciekawostek o cukinii:

- należy do rodziny dyniowatych

- ojczyzną cukinii jest Meksyk oraz tereny Ameryki Południowej

- wspomaga odchudzanie

- odkwasza organizm

- sprzyja odchudzaniu

- jest lekko strawna

- ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne

- jest bogata w witaminy i minerały


Moje propozycje:

Cukinia z piekarnika nadziewana pomidorami,cebulą i serem.

Uwielbiam takie obiady, lekkie i smaczne. W tym roku mam dużo własnej cukinii, więc wymyśliłam to danie. Taką cukinie możemy przygotować również na ciepłą kolację. Zapraszam:)

Sezon na cukinię - nadziewana cukinia.
Składniki:

4 niewielkie cukinie

2 duże cebule

1 puszka pomidorów ( całe, 400 g )

2 ząbki czosnku

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

zioła prowansalskie według uznania

bazylia suszona według uznania

20 dag sera żółtego


Wykonanie:


1. Cebule i czosnek obieramy,następnie kroimy w kostkę ( czosnek siekamy dość drobno ). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i chwilę przesmażamy, dodajemy czosnek, chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i całość dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i ziołami prowansalskimi.


2. Cukinie myjemy, osuszamy i cienko obieramy. Następnie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek ,formując łódeczki. Cukinie od środka lekko oprószamy solą.


3. Przygotowane cukinie układamy w formie do pieczenia,nadziewamy sosem pomidorowo - cebulowym, podlewamy odrobiną oleju i gorącej wody. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pieczemy do miękkości cukinii.


4. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i pod koniec pieczenia posypujemy nim cukinie, zapiekamy jeszcze chwilę aż ser się roztopi. Podajemy.


5. Smacznego.

 

Pieczona cukinia z łososiem.

Gdy nie macie pomysłu na obiad polecam Wam tak oto przygotowaną cukinię. Jest ona bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu, do tego bardzo apetycznie pachnie przyprawami. Sprawdzi się również na piątkowy obiad. Możemy ją podać z ulubioną surówką. Zapraszam:)

Sezon na cukinię - nadziewana cukinia.
Składniki:

3 małe młode cukinie

10 dag łososia w oleju w kawałkach

pół puszki kukurydzy

2 duże cebule

olej

zioła prowansalskie według uznania

przyprawa Tikka Masala według uznania

biały pieprz mielony do smaku

sól do smaku

15 dag sera żółtego


Wykonanie:


1. Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie półplasterki, następnie dusimy na oleju do miękkości i studzimy.


2. Łososia i kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy, następnie przekładamy do wystudzonej cebuli i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przyprawą Tikka Masala.


3. Cukinie myjemy i dokładnie osuszamy, cieniutko obieramy ( jak ktoś lubi ze skórką można nie obierać ), przekrawamy na połowę i łyżką wydrążamy środek formując z cukinii łódeczki. Następnie od wewnątrz oprószamy je solą, przyprawą Tikka Masala i ziołami prowansalskimi.


4. Do cukiniowych łódeczek nakładamy farsz u układamy je w formie żaroodpornej, podlewamy odrobiną gorącej wody i oleju. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości cukinii tak około 30 minut.


5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy nim miękką cukinię i zapiekamy kilka chwil aż się rozpuści.


6. Podajemy od razu po przygotowaniu.

 

Cukinia z piekarnika nadziewana mięsem.

Moja rodzina bardzo uwielbia cukinie, więc staram się ciągle wymyślać nowe wersje. Ta wersja z mięsem wyszła bardzo pyszna i syta. Zapraszam:)

Sezon na cukinię - nadziewana cukinia.
Składniki:

4 średnie cukinie

2 cebule

2 ząbki czosnku

30 dag fileta z kurczaka

20 dag sera żółtego

olej

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

przyprawa do gyrosa

papryka ostra mielona według uznania

zioła prowansalskie według uznania

2 łyżki koncentratu pomidorowego


Wykonanie:


1. Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, cebule i czosnek, smażymy do miękkości często mieszając. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawę do gyrosa,chwilę jeszcze smażmy. Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem ziołowym, papryką i ziołami prowansalskimi.


2. Cukinie myjemy,osuszamy i obieramy, następnie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek.


3. Do wydrążonych cukinii nakładamy farsz i układamy w formie do pieczenia, podlewamy olejem i gorąca wodą, pieczemy do miękkości w temperaturze 180 minut, czas pieczenia zależy jak miękką mamy cukinię, ja piekłam 45 minut.


4. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i pod koniec pieczenia posypujemy cukinię, zapiekamy, aż ser się rozpuści. Podajemy.


5. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

Ola1984 22.07.2017 10:56
Uwielbiam faszerowaną cukinię :)
anka1988 21.07.2017 17:32
często w sezonie nadziewam cukinię, gdyż mam je pod ręką w ogródku. Najczęściej z ryżem, kurczakiem i innymi warzywami które mam w lodówce :) Pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak