Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sezon na czarne porzeczki.

Właśnie trwa sezon na czarne porzeczki. Można je zjadać prosto z krzaczka lub przygotować pyszne słodkości, ciasta czy desery.

Właśnie trwa sezon na czarne porzeczki. Można je zjadać prosto z krzaczka lub przygotować pyszne słodkości, ciasta czy desery.

Owoce czarnej porzeczki są bardzo zdrowe. Mają wiele zastosowań. Można z nich przygotowywać przetwory na zimę: dżemy, galaretki, soki czy kompoty, można je również zamrozić. Z tych pysznych owoców można upiec pyszne ciasta lub przygotowywać desery, pysznie smakują również zjadane prosto z krzaczka. Ja osobiście bardzo lubię tę ich kwaskowatość, chociaż wiem, że wiele osób za tymi owocami nie przepada.

 

Właściwości owoców i liści czarnej porzeczki:


- zawierają mnóstwo witaminy C

- oczyszczają organizm z toksyn

- wspomagają leczenie wątroby i nerek

- hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów

- korzystnie wpływają na naczynia krwionośne

- wzmacniają serce i obniżają ciśnienie krwi

- zwalczają dolegliwości reumatyczne i artretyczne

- wzmacniają organizm

- działają antybakteryjnie


Podsumowując czarna porzeczka ma duże zastosowanie w kuchni, w lecznictwie jak również kosmetologii.


Teraz przedstawię Wam kilka moich przepisów, może któryś z nich Wam się spodoba. Zapraszam:

Deser z kruszonką, bitą śmietaną i musem z porzeczek.

Na krzaczkach pojawiły się właśnie czarne porzeczki, nie wiem jak u Was, ale u mnie w tym roku są wyjątkowo kwaśne. Ale za to doskonale nadadzą się one do przygotowania deseru. Ponieważ są dość kwaśne to idealnie przełamują słodycz kruszonki i bitej śmietany. Taki deser bardzo polecam. Zapraszam :)

Sezon na czarne porzeczki.


Składniki:


Kruszonka:

10 dag mąki tortowej

5 dag masła

5 dag cukru


Bita śmietana:

330 ml śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

kakao według uznania


Mus z owoców:

1 szklanka czarnych porzeczek

cukier do smaku


Wykonanie:


1. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wkładamy ją do lodówki na około 30 minut. Po tym czas rozsypujemy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Podczas pieczenia kruszonkę często mieszamy. Upieczoną dokładnie studzimy i przesypujemy do 4 szklanek.


2. Śmietanka: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i kakao według uznania i dokładnie ubijamy.


3. Mus: Owoce porzeczki oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem ręcznym na gładki mus dodając cukier według uznania.


4. Następnie do szklanek na przemian nakładamy bitą śmietanę i mus. Bitą śmietanę nakładałam za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.


5. Deser podajemy od razu lub schłodzony z lodówki.


6. Życzę smacznego.

 

Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem.

Trwa sezon porzeczkowy, polecam, więc upiec pyszne ciasto. Moje ciasto wyszło lekko piaskowe i bardzo delikatne w smaku. Posypane lekko kwaśnymi owocami. Całość dopełnia bardzo słodki lukier. Ciasto polecam z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Dodam, że ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu. Zapraszam:)

Sezon na czarne porzeczki.


Składniki:


Ciasto:

2 jajka

1 żółtko

20 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

półtorej szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki soku z cytryny

pół szklanki śmietanki kremówki 30 %

2 łyżki wiórek kokosowych


Lukier:

1 białko

cukier puder ( około 1 szklanka )

sok z cytryny ( kilka kropli )


Dodatkowo:

około półtorej szklanki czarnych porzeczek

masło lub margaryna do posmarowania foremki

bułka tarta do posypania foremki

 

Wykonanie:


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku i żółtko, cały czas ucierając.


2. Następnie dodajemy pozostałe składniki: wiórki, sok z cytryny, przesiane obie mąki, proszek do pieczenia i śmietankę kremówkę, ciasto dokładnie ucieramy.


3. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto.


4. Owoce oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie rozkładamy je na cieście.


5. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzając suchym patyczkiem czy jest upieczone.

Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z foremki.


6. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny według uznania, cukier dodajemy stopniowo, ponieważ jego ilość będzie zależała od tego jak duże będzie białko. Możemy nie wykorzystać całego cukru.

Lukier ucieramy przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję i będzie lśniący.


7. Gotowym lukrem dekorujemy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia lukru. Po tym czasie kroimy w plastry i podajemy.


8. Smacznego.

 

Ciasto drożdżowe z czarnymi porzeczkami bez wyrastania

Znalazłam przepis na ciasto drożdżowe bez wyrastania i postanowiłem je wypróbować. Ciasto po upieczeniu wyszło bardzo mięciutkie, gdy troszkę przestygnie jest takie półkruche. Ponieważ moje krzaczki porzeczek uginają się od owoców postanowiłam upiec z nimi to ciasto. Lekko kwaśne owoce przełamują słodycz ciasta. Zapraszam.

Sezon na czarne porzeczki.
Składniki:


Ciasto:

20 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru pudru

2 i pół szklanki mąki tortowej

2 jajka

2 dag świeżych drożdży

2 łyżki śmietany 12 %


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

masło lub margaryna do posmarowania blaszki

około 3 szklanki czarnych porzeczek


Wykonanie:


1. Porzeczki oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy.Drożdże rozcieramy ze śmietaną.

2. Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder, dodajemy masło lub margarynę rozcieramy opuszkami palców, następnie wbijamy jajka, dodajemy roztarte drożdże ze śmietaną i zagniatamy ciasto.

3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy go do blaszki posmarowanej masłem lub margaryną o wymiarach około 21 x 25 cm.

4. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy owocami. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut.

5. Studzimy, wyjmujemy z blaszki i podajemy.

6. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

Babeczka35 19.07.2017 22:58
Ola dziękuję:)
Babeczka35 19.07.2017 22:57
Aniu takiej wersji porzeczek jeszcze nie jadłam :)
Ola1984 19.07.2017 13:53
Deser wygląda obłędnie :) Bardzo kusząco podane :)
anka1988 18.07.2017 08:15
smak dzieciństwa - zajadane z miseczki z keksem gęstej śmietany i posypane cukrem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak