Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sezon na jeżyny

Uwielbiam serniki , dziś proponuję klasyczny sernik z dodatkiem wiórków kokosowych na czekoladowym spodzie z musem z jeżyn.Jeżyny niestety jeszcze z zeszłego lata , tegoroczne dojrzewają na krzaczkach.

Kokosowy sernik z musem jeżynowym.

Składniki:

sernik:

twaróg zmielony 700 gram
wiórki kokosowe 80 gram
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 2 płaskie łyżki
mleko tłuste 100 ml.
jajka 3 sztuki

mus jeżynowy:

jeżyny 2 szklanki
cukier 100 gram
galaretka owoce leśne 1 opakowanie

spód sernika :

herbatniki czekoladowe 150 gram
masło 1 łyżka

forma okrągła 23 cm.

Sernik:


do dużej miski dodaj ser , następnie cukier, wlej mleko, wbij jajka , zmiksuj na koniec dodaj mąkę i wiórki kokosowe , ponownie wymieszaj.

spód sernika:


herbatniki pokrusz bardzo drobno ( na piasek), dodaj masło ( temp. pokojowa ) wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia , dno wypełnij pokruszonymi herbatnikami, mocno dociśnij, najlepiej łyżką .
Wstaw na pół godz. do lodówki.

Następnie wlej masę serową i piecz 40 minut w 155 stopniach.
Po upieczeniu zostaw w piekarniku,po godzinie wyjmij.

Sernik wstaw do lodówki na 4 godziny.

Sernik musi być zimny aby wlać na górę mus jeżynowy.


Mus jeżynowy:


jeżyny zagotuj z cukrem jak będą już lekko rozgotowane i puszczą sok dodaj galaretkę zagotuj, zdejmij z ognia , przetrzyj przez sitko aby pozbyć się pestek.Wstaw do lodówki na 30 minut ,następnie zacznij ubijać , masa ma być puszysta .

Mus wlej na zimny sernik i wstaw do lodówki na 2 godziny.


Gotowe.

Sezon na jeżyny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak