Kokosowy sernik z musem jeżynowym.
Składniki:
sernik:
twaróg zmielony 700 gram
wiórki kokosowe 80 gram
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 2 płaskie łyżki
mleko tłuste 100 ml.
jajka 3 sztuki
mus jeżynowy:
jeżyny 2 szklanki
cukier 100 gram
galaretka owoce leśne 1 opakowanie
spód sernika :
herbatniki czekoladowe 150 gram
masło 1 łyżka
forma okrągła 23 cm.
Sernik:
do dużej miski dodaj ser , następnie cukier, wlej mleko, wbij jajka , zmiksuj na koniec dodaj mąkę i wiórki kokosowe , ponownie wymieszaj.
spód sernika:
herbatniki pokrusz bardzo drobno ( na piasek), dodaj masło ( temp. pokojowa ) wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia , dno wypełnij pokruszonymi herbatnikami, mocno dociśnij, najlepiej łyżką .
Wstaw na pół godz. do lodówki.
Następnie wlej masę serową i piecz 40 minut w 155 stopniach.
Po upieczeniu zostaw w piekarniku,po godzinie wyjmij.
Sernik wstaw do lodówki na 4 godziny.
Sernik musi być zimny aby wlać na górę mus jeżynowy.
Mus jeżynowy:
jeżyny zagotuj z cukrem jak będą już lekko rozgotowane i puszczą sok dodaj galaretkę zagotuj, zdejmij z ognia , przetrzyj przez sitko aby pozbyć się pestek.Wstaw do lodówki na 30 minut ,następnie zacznij ubijać , masa ma być puszysta .
Mus wlej na zimny sernik i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Gotowe.