Jeszcze do nie dawna nie przepadałam za szparagami, teraz już wiem, że są smaczne i warto przyrządzić je na obiad. Ja osobiście bardziej wolę te zielone, choć i białe są przygotowania.
Głównie warzywo to przyrządzam jako dodatek na drugie danie, choć z pewnością można wykorzystać je do zapiekanek, pizzy czy naleśników.
Wskazówki:
- Jeśli szparagi potrzemy między sobą i usłyszymy ‘szelest’ świadczy to o tym, że są świeże.
- Zielonych szparagów nie obieramy, zaś białe należy cienko obrać za pomocą obieraczki.
NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI Z SOSEM CZOSNKOWYM
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
ok 3/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól, pieprz do smaku
ok 10 szparagów zielonych
tłuszcz do smażenia
sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
3-4 łyżki śmietany 18%
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Szparagi ugotować w osolonym wrzątku. Ugotowane obłożyć lodem, w celu zachowania intensywnego zielonego koloru, pokroić na kawałki.
Mleko, wodę, jajko, mąkę pszenną dokładnie rozmieszać ze sobą za pomocą rózgi. Doprawić do smaku, na koniec dodać pokrojone szparagi i wymieszać.
Sporządzić sos czosnkowy: majonez wymieszać ze śmietaną, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawić do smaku.
Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z sosem czosnkowym.
Najprostszym sposobem przyrządzenia szparagów to szparagi w bułce tartej: ze szparagów należy usunąć zdrewniałe twarde końce, można je odłamać lub uciąć za pomocą noża (ok 2 cm od spodu szparaga). Szparagi ugotować w osolonym wrzątku ok 8-10 min. Na patelni rozgrzać masło, dodać bułkę tartą, smażyć do lekkiego przyzłocenia. Na patelnie do przybrunaconej bułki dodać ugotowane szparagi i smażyć razem kilka minut, na końcu posolić do smaku.
SZPARAGI OTULONE SZYNKĄ
500g szparagów zielonych
Szynka szwarcwaldzka – tyle plasterków ile sztuk szparagów
ok 10 sztuk kostek lodu
zimna woda
Ze szparagów usunąć zdrewniałe twarde końce, można je odłamać lub uciąć za pomocą noża (ok 2 cm od spodu szparaga). Ugotować w osolonym wrzątku ok 5 min. Ugotowane wrzucić do zimnej wody z kostkami lodu, w celu zahartowania na ok 1 min. Odcedzić.
Każdy szparag owinąć w plaster szynki szwarcwaldzkiej. Ułożyć na blaszce do pieczenia i zapiekać ok 15-20 min w 180 st C.
SZPARAGI Z CZOSNKIEM
10 szparagów
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki masła
Sól do smaku
Ze szparagów usunąć zdrewniałe twarde końce, można je odłamać lub uciąć za pomocą noża (ok 2 cm od spodu szparaga). Szparagi ugotować w osolonym wrzątku ok 8-10 min.
Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz bułkę tartą, smażyć do lekkiego przybrunacenia.
Dodać ugotowane szparagi i smażyć razem kilka minut, posolić do smaku.
Smacznego!